
הדיל המכוער בין טראמפ לבואינג ומה אפשר ללמוד מזה על האיש החזק בעולם?
בואינג התרשלה וגרמה למוות של אנשים - אצל טראמפ זה לא "ביג דיל"
חברת בואינג, ענקית התעופה האמריקאית, חתמה לאחרונה על הסכם עם מחלקת המשפטים של ארצות הברית שמאפשר לה להימנע מהרשעה פלילית בגין אישומי הונאה הקשורים לשתי התרסקויות קטלניות של מטוסי 737 MAX בשנים 2018 ו-2019, שבהן נספו 346 בני אדם. ההסכם, שנחשף בסוף השבוע האחרון, מעורר ביקורת חריפה בשל הקלות היחסית שבה בואינג נחלצת מעונש משמעותי, ובשל שתיקתו של הנשיא דונלד טראמפ, שממשלו אישר את ההסדר. זאת לא באמת שתיקה - טראמפ מניע את המהלכים בממשל וההסכם עם בואינג זה הסכם שהוא בעצם חתום עליו.
ההסכם הזה אומנם לא מפתיע. טראמפ מוכיח בקדנציה השנייה שהוא לא נרתע ולא חושש ממהלכים לא פופולאריים, לא צודקים, צעדים שפוגעים מאוד באנשים, גורמים, מדינות. הוא מסוגל לשבת עם זלנסקי ופשוט "לרדת" עליו כאילו הוא הבריון הכיתתי. הוא מסוגל לזרוק רעיונות שנראים הזויים ולנסות אותם. הוא מסוגל לעשות שינויים דרמטיים בעולם כי הוא אמיץ וכי הוא מנסה, אבל הוא ומשפחתו במקביל גורפים מיליארדים של דולרים בדרכים לא מוסריות בעיקר בשוק הקריפטו. האיש החזק בעולם מייצר מטבעות קריפטו לו ולאשתו ומרוויח מיליונים רבים, מחזיק ברשת חברתית שקרויה על שמו שכעת נכנסת לעולם הקריפטו, מקבל מטוס במתנה ופשוט מתעשר במיליארדים בתקופת כהונתו.
זה מטיל צל כבד על המניעים שלו, אבל האמריקאיים איתו כי הוא בעיקר "ביזנס מן" שמציג קו מאוד ברור של - צדק כלכלי לאמריקה. המהלכים שלו הם בעיקר עסקיים-כלכליים וגם אם הוא מזגזג זה סוג של ניהול מו"מ. זה מתבטא גם במדיניות המכסים, גם בניהול שערי המניות בוול סטריט. הוא זה שבעצם קובע את השערים. גם במדיניות מול ענקיות אמריקאיות - לרבות במקרה הזה - העדפת בואינג על פני הצדק.
זה גם מתרחש בזירות נוספות לרבות ההתנהלות שלו במזרח התיכון מול ישראל, המלחמה בעזה, איראן והחות'ים. טראמפ הוא באופן ברור עדיף לישראל מאשר הדמוקרטיים. אבל יש לזה מחיר. הוא בא לעשות איתנו ביזנס. אם זה לא יהיה כלכלי בשבילו - זה לא יהיה. ונחזור למקרה של בואינג.
הסכם שנוי במחלוקת
במסגרת ההסכם, בואינג תשלם קנס נוסף של 244 מיליון דולר ותקצה 445 מיליון דולר לקרן לפיצוי משפחות הקורבנות. בנוסף, החברה תתחייב לפיקוח מוגבר בנושאי בטיחות. בתמורה, היא לא תסווג כחברה שהורשעה בפלילים, מה שמגן עליה מפני נזק כלכלי ותדמיתי כבד. ההסכם מגיע לאחר שבוטל הסדר קודם מ-2021, שבו שילמה בואינג 2.5 מיליארד דולר, כולל קנס פלילי של 244 מיליון דולר, 1.8 מיליארד דולר ללקוחותיה ו-500 מיליון דולר למשפחות הקורבנות. ביטול ההסדר הקודם נבע מתקרית ב-2024, שבה דלת חירום התנתקה ממטוס 737 MAX 9 במהלך טיסה. כלומר, אמור היה להיות עונש כבד יותר, בפועל יש הקלה.
ההתרסקויות של מטוסי 737 MAX ב-2018 (טיסת Lion Air 610) וב-2019 (טיסת Ethiopian Airlines 302) נגרמו מתוכנת בקרה פגומה (MCAS), שגרמה למטוסים לצלול באופן בלתי נשלט. המטוסים הושבתו ברחבי העולם עד נובמבר 2020, ובואינג הואשמה בהטעיית הרגולטורים בנוגע לבטיחות התוכנה. למרות חומרת המקרים, ההסכם הנוכחי נתפס כעונש קל, שאינו משקף את היקף האסון.
וכל זה כשבואינג היא חברה עם DNA שאינו מתייחס ברצינות הראויה לבטיחות. כך גם עלה מפרסומים אצלנו של מומחה התעופה, עופר הבר:
- "נתראה בפריז" - ג'נסן הואנג יוצא לסיבוב הופעות באירופה - איך זה ישפיע על תוצאות הרבעון הבא?
- בעקבות הפסיקה: הבורסות באסיה מזנקות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
טראמפ: עדיפות לכלכלה על פני צדק
דונלד טראמפ, שממשלו אישר את ההסכם, לא התייחס ישירות לנושא. מדיניותו, המתמקדת בחיזוק תאגידים אמריקאיים והגנה על הכלכלה, מרמזת כי הוא מעדיף את יציבותה של בואינג – אחת היצואניות הגדולות של ארצות הברית – על פני ענישה מחמירה. בואינג מחזיקה בתיק הזמנות של כ-6,300 מטוסים, והיא צפויה לתמוך בהתאוששות הכלכלית שטראמפ מקדם. לדוגמה, לאחרונה דווח כי קטאר איירווייז מתכננת לרכוש כ-100 מטוסי בואינג בעסקה של כ-30 מיליארד דולר, כחלק מביקורו של טראמפ במפרץ.
השתיקה של טראמפ בנושא בולטת על רקע התבטאויותיו הנחרצות בנושאים כמו מכסים על סין והאיחוד האירופי. נראה כי מחדלי בואינג, שהובילו למותם של מאות אנשים, אינם נתפסים בעיניו כמשמעותיים כאשר הם נשקלים מול האינטרסים הכלכליים של החברה.
מניית בואינג, שרשמה עלייה של כ-10% בחודש האחרון, ירדה אתמול ב-0.7% בעוד השוק זינק בכ-2%. המשקיעים לא מופתעים מההסכם - לא לרעה ולא לטובה. הימנעות מהרשעה פלילית נתפסת כצעד חיובי, והחברה צפויה לחזור לרווחיות ב-2026 עם הגברת קצב הייצור.
ההסכם עורר זעם בקרב משפחות הקורבנות וארגוני זכויות, שרואים בקנסות עונש שאינו הולם את חומרת המחדלים. ההסכם מציין כי משפחות של 110 קורבנות תומכות או אינן מתנגדות להסדר, אך רבים אחרים טוענים כי הוא מאפשר לבואינג "לקנות" את דרכה החוצה מאחריות פלילית. תקריות בטיחות נוספות, כמו תקלת הדלת ב-2024, ממשיכות לערער את אמון הציבור בחברה.
- 9.מ הפחד מ האמריקאים אל על רכשה מ בואיינג (ל"ת)אנונימיYL 28/05/2025 20:43הגב לתגובה זו
- 8.אז מה קרה אם קרתה פשלה העולם נעצר נפסיק לטוס (ל"ת)אנונימי 28/05/2025 20:26הגב לתגובה זו
- 7.אנונימי 28/05/2025 18:26הגב לתגובה זובסהכ עסקה טובה לכולם כולל הנפגעים שקיבלו מליונים רבים
- 6.אנונימי 28/05/2025 11:30הגב לתגובה זושופט שנתן לטראמפ לשלם 89 מיליון דולר על הטרדה שהייתה בספק זה הטרלול הפרוגרסיבי נקודה.
- 5.אדם לאבל דמה ימיו כצל עובר בסוף כולם הולכים מתחת לאדמה מטר על מטר אז נצלו את החיים ליהנות בהם (ל"ת)אנונימי 28/05/2025 10:36הגב לתגובה זו
- אנונימי 28/05/2025 19:34הגב לתגובה זוככה שלא בטוח שאסטרטגיית דפוק את כולם כי מחר תמות היא האופטימלית
- 4.בטווח הארוך טראמפ פוגע באמריקה ובאמריקאים (ל"ת)גולגפינר 28/05/2025 10:21הגב לתגובה זו
- 3.אריקו 28/05/2025 09:59הגב לתגובה זוטראמפ גבר עוצמתי בטירוף....בעוד שבאירופה היו מתייחסים אחרת ומתבוססים שנים בעשיית הצדק ובהומניות ולא מתקדמים כלוםלטראמפ יש קו שצריך לקדם דברים עם כל הכוח ועושה אז פעם אחר פעם אם באוקראינה אם בישראל ובסעודיה מנהיג העולם צריך לקבל החלטות כואבות כי חייב לקדם דברים משמעותיים בסוף נראה שצדק ברוב
- 2.דגימי 28/05/2025 09:42הגב לתגובה זוהזמנות מטורפות עדיפות שהממשל נותן להם כנסות פוחתים על התרשלות מקצועיתגן עדן
- 1.אזרח מודאג 28/05/2025 08:58הגב לתגובה זורק הכסף חשוב. שווה לזלזל בחיי אדם כי גם אם משהו יקרה לא תהיה שום ענישה.