פרוייקט סנאט: אפשר ליישם תוכנית אתיקה לעסקים בארץ

כלומר, בהתאם לנורמות האמריקניות, לחוקק כך שחברות שתאמצנה קוד אתי תזכנה להקלה בעונש אם יתגלו מקרי שחיתות בקרבן ובלבד שאכן הפעילו קוד אתי ופעלה להטמעתו
חזי שטרנליכט |

"ישראל בשלה לאמץ את החקיקה האמריקנית שנועדה לטפח, לעודד ולהטמיע תוכניות אתיקה אפקטיביות בחברות ותאגידים על-פי שיטת 'המקל והגזר'. כלומר, שחברות שתאמצנה קוד אתי תזכה להקלה בעונש אם יתגלו מקרי שחיתות בקרבן ובלבד שאכן הפעילו קוד אתי ופעלה להטמעתו". כך גורס נייר עמדה שפירסם פרוייקט "סנאט", העוסק בהעברת מידע לח"כים.

פרוייקט סנאט פועל בחסות ובמימון "קרן פרידריך אברט" הגרמנית ועל צוות ההיגוי שלו נמנים ח"כ גלעד ארדן (ליכוד), ח"כ איתן כבל (עבודה) וח"כ אתי לבני (שינוי). את הנייר העמדה חיברה עו"ד יסמין קשת, שניהלה בעבר את המחלקה המשפטית בתנועה למען איכות השלטון ועסקה רבות בנושאי ממשל, שקיפות וקידום חקיקה המטפחת אתיקה בארגונים.

לדברי עו"ד קשת, תוכנית אתיקה אפקטיבית, היא תוכנית להטמעת כללי אתיקה, שעוצבה, יושמה ועודכנה בצורה סבירה על ידי ארגון, בהתאם לאופיו, לגודלו ולתחומי פעילותו ובאופן שיש בו גם לעודד את העלאת רמת השמירה על החוק במסגרתו.

התפיסה היא כי באמצעות "משטר פנים ארגוני" של תוכנית אתיקה אפקטיבית, ניתן לפעול לגילוי ולמניעה של עבירות פליליות טרם התרחשותם ולוודא את אכיפתו הכללית של החוק, ולא רק של החוק הפלילי. התוכנית כוללת, בין היתר, כתיבת קוד אתי ספציפי לארגון, אותו יש להטמיע בקרב העובדים והמנהלים.

בארה"ב, בתי המשפט מונחים להקל בעונשו של ארגון אם הוטמעה בו תוכנית אתיקה אפקטיבית, העונה לדרישות החוק. לגבי נושא משרה בארגון, רשאי ביהמ"ש אף לפטור אותו לגמרי מאחריות פלילית בנסיבות מסוימות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה