מכירת רכב מסחרי לאחר חודש יוני 2005
הכותב עונה על השאלה האם מכירת רכב מסחרי שנקנה בחודש פברואר 2004 ונמכר בחודש יוני 2005 חייבת במע"מ, בהינתן שהחל מחודש יוני 2005 לא ניתן לקזז מס תשומות ברכישת רכב מסוג זה.
שאלה בחודש פברואר 2004 רכש עוסק רכב מסחרי קטן וקיזז את מס התשומות הכלול בחשבונית מס שהוצאה כדין. בחודש יוני 2005 מכר העוסק את הרכב. האם מכירת הרכב חייבת במע"מ, בהינתן שהחל מחודש יוני 2005 לא ניתן לקזז מס תשומות ברכישת רכב מסוג זה?
תשובה מכירת ציוד (נכס הון) של עסק הינה עסקה אשר, ככלל, חייבת במס ערך מוסף (להלן: "מס"), בהתאם לסעיף 2 לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו – 1975 (להלן: "החוק"). כלי רכב עסקיים הינם רכוש קבוע בעסק (או מלאי, בידי עוסק שעסקו מכירת כלי רכב), ועל כן מכירתם חייבת במס.
סעיף 31(4) לחוק מעניק פטור ממס במכירת נכס שעל פי דין לא ניתן היה לנכות את מס התשומות ברכישתו. תכלית הפטור האמור הינה למנוע עיוות מס בהטלת מע"מ על מכירת נכסים אשר מס התשומות ברכישתם לא הותר לניכוי. יודגש כי הפטור אינו חל במקרים בהם ניתן היה לנכות את מס התשומות, אולם, מסיבה כלשהיא, מס התשומות לא נוכה בפועל.
תקנה 14 לתקנות מע"מ, התשל"ו – 1976, אוסרת ניכוי מס תשומות ברכישת כלי רכב פרטיים, ולמן 1 ביוני 2005 לרבות רכבים מסחריים קטנים, למעט מספר מצומצם של חריגים (להרחבה בנושא ראה גם רשימתו של רמי אריה עו"ד (רו"ח) מיום 14.4.05 - טיפים להמשך קבלת החזרי מע"מ ברכישת רכב).
במקרה דנן, ניתן היה לנכות את מס התשומות ברכישת הרכב, בהיותו רכב מסחרי בהתאם להגדרה דאז (ומס התשומות אכן נוכה בפועל). כפועל יוצא, מכירת הרכב אינה בתחולת סעיף 31(4) לחוק, ועל כן חייבת במס.
יש להדגיש כי מכירת רכב פרטי-עסקי, אשר לא ניתן היה לנכות את מס התשומות ברכישתו (בהתאם לתקנה 14 לעיל), פטורה ממס בהתאם לסעיף 31(4) לחוק.