תרדמה בשוק המט"ח: סטיות התקן ממשיכות לרדת
הדולר מדשדש הבוקר עם עליה של 0.06%, סובב סביב שער של 4.3696 שקל, לאחר שאתמול נותר כמעט ללא שינוי, תוך ירידה מזערית בת 0.02% ושערו היציג נקבע בגובה 4.367 שקל. גם האירו מתחזק הבוקר וב-0.19% סובב סביב 5.656 שקל, לאחר שאתמול נותר גם הוא ללא שינוי ושערו היציג נקבע בגובה 5.6452 שקל.
מחדר העסקאות של בנק דיסקונט נמסר על "דממת אלחוט" בשוק המט"ח המקומי - מחזורים מצומצמים מאוד, ללא כל תנודתיות או עסקאות מיוחדות. "סטיות התקן ממשיכות לרדת", אומרים לנו בדיסקונט, שום דבר לא זז ואי אפשר להרוויח כששום דבר לא זז". ואולי זו הסיבה שהסוחרים מדירים רגליהם משוק המטבעות, ממתינים להתפתחות מעניינת בזירה ובנתיים מטיילים ברחבי הארץ, נהנים מחופשת חול המועד.
ואולי תגיע התפתחות מעניינת ביום שלישי הקרוב, אז צפוי יו"ר הפדרל רזרב להודיע על שיעור הריבית בארה"ב. הצפי הוא להעלאה נוספת - 8 במספר - בת רבע נקודות האחוז (0.25%) ל-3%. מאחר והריבית השקלית לא הועלתה נראה, כי מהלך שכזה עשוי לחזק את המטבע האמריקני אל מול רעהו הישראלי, אם כי בדיסקונט מציינים, כי עד כה להעלאות הריבית האחרונות בארה"ב לא היתה השפעה על שוק המט"ח המקומי.
טכנית, מעדכנים אותנו בבנק, רמת תמיכה קרובה לדולר מצויה בגובה 4.34 שקל ורמת התנגדות קרובה שוכנת בגובה 4.4 שקל.
העולם בעיניים של פינוטק
שרית ולדימירסקי יודעת לספר, כי הדולר נותר בטווח מסחר צר למרות הפרסום של התמ"ג האמריקני לרבעון הראשון של השנה בשיעור צמיחה של 3.1% בלבד. אנליסטים חזו שיפור בתמ"ג וציפו לשיפור ל-3.6%. אולם, שיפור זה לא התרחש ולאחר הפרסום החל להיסחר באופן תנודתי במיוחד. העובדה שהכלכלה האמריקנית לא צומחת בקצב מהיר יותר העלתה את נושא הסטגפלציה, מצב שבו הכלכלה לא צומחת אך יוצרת אינפלציה גבוהה מהנורמה. דיון בסוגיית הסטגפלציה האפשרית התחמם לאחר פרסום שה-PCE, הוצאות לצריכה עצמית, עוה ל-1.6% שנתית. למרות שכלכלנים רבים לא הכריזו על כך, נראה כי ארה"ב בהחלט בסכנה של סטגפלציה.
לגירעון במאזן המסחר היה את ההשפעה השלילית החזקה ביותר על התמ"ג ומוערך ששיעור ה"סחיבה" על הצמיחה עומד על כ-1.5%. העובדה שניתן לייחס את המצב הנוכחי לגירעון במאזן המסחר, סוגיה שלא צפויה למצוא פיתרון בחודשים הקרובים, מלחיצה את המשקיעים בדולר לטווח הרחוק והקרוב. למרות זאת, ברור לכל שהדולר, למרות הקשיים, דווקא לא נחלש.
אנליסטים, מייחסים את הרוגע היחסי בדולר לשתי סיבות עיקריות: העלאות ריבית צפויות בקרוב בארה"ב והרפרנדום הצפוי באירופה אשר עלול לסכן את מעמדו של האירו כמטבע אירופאי אחיד. היום, צפויים לפרסום ה-PMI של שיקגו ושיעור האינפלציה על בסיס מדד הליבה של ה-PCE. אנו לא מצפים לתנודות אשר עתידות להוות סיכון לטווח הנוכחי של הדולר. לכן, צפוי מסחר תנודתי ולסירוגין עצבני בתוך הטווחים.
במהלך הלילה, ולמרות נתוני תמ"ג מאכזבים מארה"ב, המשיך האירו להיחלש, כאשר ברמותיו הנמוכות חצה את רף ה-1.2900 לכיוון ה-1.2880. הסיבה העיקרית להמשך היחלשותו של האירו נובעת מהצפי בשווקים להורדת תחזית הצמיחה בגרמניה לרמת שפל של 1% לשנת 2005, דבר המעמיד באור חיובי את שיעור הצמיחה הנמוך (3.1%) שפורסם אתמול בארה"ב. דבריו של שר הכלכלה והתעסוקה הגרמני, וולפגנג קלמנט, תרמו למגמת היחלשות האירו כאשר הזהירו מפני הצורך בהורדת ריבית באירופה, נוכח המצב העגום בגרמניה.
במסגרת הנתונים הצפויים לפרסום היום, ממתין השוק לסדרת נתוני הסנטימנטים באירופה - סנטימנט הצרכן, הצפוי להראות על יציבות סביב 14-, וסנטימנט הכלכלה, הצפוי להראות על ירידה ל-97.2. כמו כן יפורסמו נתוני האקלים העסקי, הצפויים להראות על ירידה ל-0.14-, וכן נתוני סנטימנט התעשייה, הצפויים להראות על ירידה ל-9-. כעת נסחר האירו אל מול הדולר סביב 1.2922. חשוב לציין כי כעת, לאחר שבחן האירו/דולר את רמת התמיכה ב-1.2880 וזינק חזרה, ניסיון פריצה מוצלח של רמה זו צפוי לכוון את הזוג לרמת שפל של 1.2830.
ובמזרח. היום לא מתקיים מסחר ביפן, לרגל חג הטבע. המטבע היפני ממשיך להיסחר בטווח צר כנגד הדולר וכעת נסחר סביב הרמה של 105.50 וסביב הרמה של 136.40 כנגד האירו. הלילה פרסם הבנק המרכזי היפני (BOJ) תחזית פסימית למדי לשנה הפיסקלית של 2005, כאשר בעיקרה שהם הורידו את התחזית האינפלציה ל-0.1%- ל-2005, לעומת ציפיות קודמות לעלייה של 0.1%. יחד עם זאת, הבנק ציין כי הוא עשוי לשקול מחדש את המדיניות המוניטארית שלו בשנת 2006. "הכלכלה היפנית לא צומחת טוב. המטבע היפני אינו נתמך על ידי מצבה הכלכלי של יפן", אומר סוחר מהונג קונג.