סקטור בפוקוס - חברות הסלולר
לפני מספר ימים הודיעה חברת גוגל על רכישת יצרנית הטלפונים הסלולריים מוטורולה מוביליטי תמורת 12.5 מיליארד דולר במזומן. במבט ראשון נראה כי גוגל רוצה ליצור לעצמה עמדה תחרותית חזקה יותר, בעיקר מול שתי מתחרותיה העיקריות מיקרוסופט ואפל.
עד כה הציעה גוגל רק את האנדרואיד שהינה מערכת ההפעלה לטלפונים סלולריים שפיתחה לפני כ-3 שנים. לעומת זאת, אפל מפתחת הן מכשירים (האייפון והאייפד) והן תוכנה (מערכת ההפעלה iOS). גם למיקרוסופט דרך שיתוף הפעולה שחתמה עם נוקיה תהיה גישה תוך זמן קצר ליכולת הייצור והלוגיסטיקה של נוקיה ביחד עם מערכת ההפעלה שלה ה- Windows Phone 7.
מצד שני, כניסה של גוגל לתחרות הכבדה בשוק המכשירים יכולה גם לפגוע בחברה. עד כה החברה הציעה מערכת הפעלה חינמית ליצרניות שונות כגון סמסונג, LG , HTC וכמובן מוטורולה שאיתה היה לה שיתוף פעולה פורה ומוצלח שהביא אותה תוך זמן קצר לנתח שוק של למעלה מ-40% בשוק תוכנות ההפעלה לטלפונים סלולריים.
עם זאת, הרכישה הנוכחית של יצרנית ציוד קצה, מביאה אותה להתחרות בצורה ישירה ביצרניות אלה אשר בתגובה יוכלו להקטין את התלות שלהן בתוכנת האנדרואיד לטובת שימוש בתוכנות הפעלה אחרות בפורטפוליו המוצרים שלהן.
עובדה זו גורמת לנו לחשוד כי קיים מניע נוסף לרכישה זו, שלדעתנו, גדול הרבה יותר. מוטורולה שהינה מחלוצות שוק הסלולר בתחילת שנות ה-80 מחזיקה פורטפוליו ענק של פטנטים בתחום הסלולר (סביב ה-17,000 פטנטים ליתר דיוק) ועוד פטנטים רבים המחכים לאישור.
עסקה זו מצטרפת למירוץ חימוש מתחילת השנה של החברות הגדולות לרכישת פטנטים וקניין רוחני. לדוגמא, באפריל השנה רכשה קבוצה שכללה את מיקרוסופט, אפל, EMC ואורקל קרוב ל-900 פטנטים של חברת נובל (Novell) תמורת 450 מיליון דולר.
ביוני השנה רכשה קבוצת חברות (מיקרוסופט, אפל, ריסרצ' אין מושן, אריקסון וסוני) במשותף את פורטפוליו הקניין הרוחני של חברת נורטל, שכלל כ-6,000 פטנטים שונים בתמורה ל-4.5 מיליארד דולר. סכום זה היה גבוה פי 5 מהסכום הראשוני שגוגל הציעה עבור פטנטים אלה חודשיים קודם לכן.
דוגמה נוספת צנועה יותר ומקומית היא רכישת הפטנטים של חברת מודו הישראלית שהוקמה על ידי דב מורן ועברה לידי כונס נכסים בתחילת השנה. לאחר שהצעה ראשונית בסך 5 מיליון ש' לרכישת הפטנטים ע"י קרן השקעות אמריקנית בוטלה, בוצעה התמחרות מחודשת בה זכתה גוגל בתמורה לתשלום של 17 מיליון ש'.
מלחמת הפטנטים היא בעצם השלב המקדים למבול של תביעות משפטיות בתקופה האחרונה בגין הפרת פטנטים, כאשר השימוש בפטנטים השונים הפכו לנשק לא קונבנציונלי על מנת לפגוע אחת בשנייה. לדוגמא, חברת נוקיה ואפל הגיעו לאחרונה לפשרה בגין תביעות הדדיות על הפרת פטנטים אחת של השנייה.
בהסכם הפשרה הסכימה אפל לשלם לנוקיה תשלום חד פעמי לא ידוע שנרשם כבר ברבעון השני השנה ובנוסף תמלוגים שוטפים בסכומים שלא נמסרו. הציפייה היא שבעקבות כך, צפויה נוקיה לרדוף אחרי יצרניות נוספות המשתמשות במערכת ההפעלה אנדרואיד ומפרות (לדעתה) את הקניין הרוחני שלה.
חברת אפל הגישה תביעה כנגד חברת סמסונג על כך שהטלפונים החכמים והטאבלט שלה דומים באופן מפתיע, ברמת העיצוב וברמת התוכנה לאייפון ולאייפד של החברה. הפרט המעניין בתביעה זו הוא שבין החברות יש יחסי ספק - לקוח, וסמסונג מספקת רכיבים רבים המשמשים את אפל בייצור מוצריה. לדעתנו, עובדה זו מדגישה את החשיבות שמייחסות החברות לקניין הרוחני שלהן.
אם נחזור לרכישה האחרונה, נראה כי הצעד של גוגל יאפשר לה להגן טוב יותר על עצמה ועל יצרניות טלפונים המשתמשות במערכת ההפעלה שלה מפני תביעות חדשות.
מה כל זה אומר על שוק הסלולר העולמי בשנים הקרובות?
את שוק הסלולר ניתן כיום לחלק לשניים: תחום מערכות ההפעלה (תוכנה) ותחום ייצור המכשירים (חומרה). נראה כי שוק מערכות ההפעלה למכשירים ניידים ימשיך להיות תחרותי מאוד, אבל יעבור תהליך של התרכזות במספר קטן יותר של תוכנות הפעלה.
סביר להניח כי גוגל / אנדרואיד ואפל / iOS ימשיכו להוביל את שוק הטלפונים החכמים הצומח בקצבים גבוהים. בנוסף, אנו מעריכים כי מיקרוסופט תצליח אף היא לייצר לעצמה נתח שוק דו ספרתי בעזרת מערכת ההפעלה Windows Phone 7. זאת כחלק משיתוף הפעולה שלה עם נוקיה והצעה של תוכנה זו ליצרניות נוספות ביחד עם פורטפוליו הפטנטים שלה.
החברה המועדפת אלינו מבין שלוש החברות האלה היא חברת מיקרוסופט שעליה הרחבנו לפני כשבועיים. לדעתנו, תחום ייצור המכשירים יעבור תהליך של קונסולידציה, ויצרניות גדולות וחזקות ייהנו מיתרון ברמה התפעולית, הלוגיסטית והפיננסית על פני מתחרות קטנות יותר.
המועמדות הטבעיות לרכישה הן נוקיה וריסרץ' אין מושן שהציגו תוצאות חלשות בשנים האחרונות בעקבות שרשרת של החלטות ניהוליות שגויות. על פניו, ברמת התוצאות העסקיות ולפי המגמות שהתפתחו בשוק הסלולר בשנתיים האחרונות, קשה להצדיק השקעה בשתי חברות אלה. אבל משקיע המאמין כי חברות אלה יוכלו לבצע שינוי משמעותי בפעילותן או שהן נמצאות "על המדף", יוכל אולי ליהנות מתשואה גבוהה במידה ואחד מהתרחישים האלה יתקיים.
אריאל קורינאלדי, אנליסט ראשי, יובנק ניהול נכסים פיננסיים
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.