מניה בפוקוס - מיקרוסופט

אריאל קורינאלדי, אנליסט ראשי ביובנק ניהול נכסים פיננסיים, סוקר את מניית מיקרוסופט וצופה את עתידה
אריאל קורינאלדי |

נכון, המצב לא נראה טוב. הכלכלה בארה"ב מקרטעת, רמת האבטלה נשארת גבוהה ורמת ההוצאה הצרכנית קטנה. לאחר 8 ימים רצופים של ירידות, מדד ה-S&P500 מחק את העליות מתחילת שנה ועבר לתשואה שלילית. למרות האמור (ואולי בגלל), כדאי לדעתנו, לנצל את האי-ודאות להשקעה בחברות גדולות שהציגו תוצאות פיננסיות מעולות לאורך זמן ובעלות מינוף נמוך או עודף מזומנים.

חברת מיקרוסופט בהחלט עונה להגדרות אלה. יתרה מזאת, החברה נסחרת במחיר אטרקטיבי ולה יכולת ייצור מזומנים גבוהה לצד תשואת דיבידנד נאה והשקעה ברכישת מניות חוזרת.

חברת מיקרוסופט הוקמה בשנת 1976 ע"י שני חנונים מסיאטל (ביל גייטס ופול אלן),נחשבה עד סוף שנות ה-90 כחברה חדשנית הנלחמת בחברות הענק של אותו זמן (IBM) וזכתה להיות יקירת שוק ההון באותם שנים. עם זאת, מאז תחילת שנות ה-2000 ובעיקר בשנים האחרונות, נראה כי החברה נתפסת אחרת לגמרי.

הכוח הרב שקיבלה החברה עקב הפיכתה לסוג של מונופול במגוון תחומים כגון מערכות הפעלה (Windows), תוכנות שונות (Office) ודפדפן אינטרנט (Explorer) תוך כדי דריסת מתחרים גרם לכך שרבים אוהבים "לשנוא" את החברה. בניגוד לתדמית פורצת הגבולות שהיה לה כשהוקמה והייתה קטנה וצעירה, נתפסת החברה כיום כדורסנית ובעלת כוח רב מדי.

כפועל יוצא מחוסר שביעות הרצון מהחברה, ביצועי מניית החברה בעשור האחרון היו חלשים ומניית החברה נסחרת ברמות דומות לאלה שנסחרה ב-2001 (סביב ה-25 דולר). עם זאת, חשוב לציין כי מי שהחזיק, נהנה עדיין מדיבידנד של קרוב ל-6 דולר בכל התקופה, ומקיטון במספר המניות מ-11 מיליארד ב-2001 לפחות מ-9 מיליארד מניות כיום.

אחת הסיבות המרכזיות לחולשה בביצועי המניה, נבעו מכך שהחברה קצת "נרדמה" ופספסה את התפתחות שוק הטלפונים החכמים ושוק הטאבלטים. שני שווקים אלה מציגים קצב צמיחה גבוה, ועד לאחרונה לא הציעה החברה מערכת הפעלה התומכת במכשירים אלה.

זאת בניגוד לשתי המתחרות העיקריות שלה, אפל שמובילה את המהפכה וגוגל שמיהרה להציג את האנדרואיד שהינה מערכת הפעלה חזקה המותאמת לטלפונים חכמים וטאבלטים, ויצרה שיתוף פעולה עם יצרניות מובילות (לדוגמת סמסונג).

השקת מערכת ההפעלה לטלפונים חכמים Windows Phone 7 וחתימת שיתוף הפעולה עם נוקיה, יצרנית הטלפונים הסלולריים הפינית, הם צעדים נכונים אבל מוקדם להסיק האם החברה יכולה להדביק את הפער בתחום זה.

למרות האמור, חשוב להבין כי מאז שנת 2000 החברה המשיכה לצמוח ולהציג תוצאות מצויינות לאורך כל התקופה. הכנסות החברה שעמדו בשנת 2000 על כ-23 מיליארד דולר צמחו פי 3 במהלך העשור והגיעו ל-70 מיליארד דולר בשנת הכספים של 2011 שתוצאותיה פורסמו לאחרונה. הרווח הנקי למניה עלה מ-85 סנט בשנת 2000 ל-2.7 דולר בשנה האחרונה והחברה ממשיכה להציג שיעורי תשואה להון גבוהים העומדים בשנים האחרונות על למעלה מ-40% בשנה.

מיקרוסופט עדיין מתבססת על תוכנת ההפעלה חלונות ותוכנת האופיס המהוות למעלה ממחצית מהכנסותיה. יחד עם זאת החברה פעלה בשנים האחרונות להוספת פעילויות ותוכנות רבות כגון פניה לשוק מחשוב הענן עם פתרון ה-Windows Azure וה-Office 365 שהושק לפני כחודש, תוכנות ייעודיות לתחומי ה-CRM וה-ERP.

ניתן לציין גם את הרכישה האחרונה של חברת Skype, מותג חזק ואהוב בתחום השיחות הקוליות ותוכן וידיאו המהווה פלטפורמה ליצירת קשר בין אנשים. פעילות Skype יכולה להתממשק עם התוכנות והמוצרים השונים של החברה כגון ה-Outlook, X-Box Live, Lync ולהוסיף סינרגיה וערך מוסף. מנוע צמיחה נוסף הוא קונסולת המשחקים Xbox וה-Kinect המאפשר לראשונה משחק ללא צורך בג'ויסטיק. בשנת הכספים האחרונה מכרה החברה כ-13.7 מיליון מכשירים וה- Xbox הייתה הקונסולה הנמכרת ביותר בארה"ב. בנוסף יש לחברה כ-35 מיליון מנויים ב-X-Box Live שהינו שירות מקוון המאפשר לשחק מול אנשים בכל רחבי העולם, לצפות בסרטים ועוד.

פעילות נוספת בעלת פוטנציאל הינה מנוע החיפוש Bing שהושק לפני כשנתיים ולו נתח שוק בארה"ב של למעלה מ-14%. נתח זה אמנם קטן עדיין ביחס לגוגל אבל מציג שיעורי צמיחה גבוהים. החברה חתמה שיתוף פעולה עם פייסבוק ומהווה את מנוע החיפוש בדפי הפייסבוק. בנוסף, חתמה על שת"פ עם חברת Yahoo.

החברה נחשבת כפרת מזומנים ולה קופת מזומנים של למעלה מ-40 מיליארד דולר לצד תזרים תפעולי נקי שנתי הצומח שעמד בשנת 2011 על כ-25 מיליארד דולר. את המזומנים הרבים היא מחלקת למשקיעים, הן בצורה של דיבידנד והן ברכישה חוזרת של מניותיה. לשם ההמחשה, ב-5 השנים האחרונות החזירה החברה למשקיעיה כ-90 מיליארד דולר (40% משוויה הנוכחי) בצורה של דיבידנד ורכישה חוזרת של כ-1.7 מיליארד מניות.

בסופו של יום, למרות התחרות, הפספוס בתחום מערכות ההפעלה לסלולר (שכפי האמור, החברה פועלת לשינוי עובדה זו) מדובר בחברה בעלת דומיננטיות מוחלטת לאורך שנים בתחום מערכות ההפעלה למחשבים (ווינדוס), תוכנות משרדיות (וורד, אקסל, פאואר-פוינט) לצד מנועי צמיחה לא מעטים (Xbox וה-Kinect, Skype, Bing ועוד).

החברה מספקת החזר גבוה למשקיע המגיע בצורה של דיבידנד (16 סנט למניה ברבעון) ורכישה חוזרת של מניות. לכל אלה ניתן גם להוסיף את העובדה שהחברה הופכת להיות אקטיבית יותר ומנסה להחזיר לעצמה את ההגמוניה כפי שניתן ללמוד מהרכישה של Skype שבוצעה לא מכבר.

מעבר לכל זה, לדעתנו, החברה מתומחרת בחסר ביחס לתוצאותיה הכספיות. מיקרוסופט, המציגה צמיחה נאה, שולי רווחיות גבוהים ותשואה להון מרשימה, נסחרת במכפיל 10 ואם ננטרל את המזומנים הרבים שבקופתה מדובר במכפיל 8. להערכתנו, מחיר היעד לחברה הינו 35 דולר הגבוה ב-30% מהמחיר הנוכחי.

הכותב, אריאל קורינאלדי, אנליסט ראשי, יובנק ניהול נכסים פיננסיים

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה