פישר שולל מס על ייבוא הון כדי להחליש את השקל, ומזהיר: "בתוך זמן קצר נהיה במצב ריאלי פחות טוב"

נגיד בנק ישראל מוטרד מחוזקת השקל ומההאטה הכלכלית הצפויה להגיע בקרוב ארצה
עדי בן ישראל |

נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, הביע היום פסימיות באשר למצב הכלכלי בישראל והעריך כי בתוך זמן קצר נראה מצב כלכלי "פחות טוב". פישר נאם ב"סמינר העסקים" לרגל ביקור נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, הביע דאגה באשר להתחזקות השקל והזינוק במחיר הנפט, אולם שיבח את הממשלה על השמירה על יעדי התקציב.

"מאז אמצע 2003, עת בוצעה רפורמה מקיפה בהיבטים מיקרו ומקרו כלכליים, ועד הרביע הראשון של 2008 הצמיחה היתה מעל 5%", אמר פישר. "זאת הייתה תקופה מוצלחת. אני מדבר במושגים של 'עבר' בגלל שאיננו בטוחים לאן הכלכלות המקומית והעולמית הולכות. בנק ישראל חשב בתחילת השנה שאנו כבר צועדים לקראת האטה בקצב צמיחה ואולם לאחרונה עדכנו את התחזית לשנת 2008 כלפי מעלה בעקבות הצמיחה הגבוהה שנרשמה בסוף 2007 ותחילת 2008. הציפיות הן להאטה בקצב הצמיחה בעולם. ואולם, במרבית המדינות הנתונים בפועל מפתיעים לטובה. לאחרונה בארה"ב מדברים על סיכוי נמוך יותר למיתון".

פישר הודה שכלכלנים רבים בעולם הופתעו מכך שמחיר הנפט חצה את ה-100 דולר לחבית והביע דאגה מהשלכות השיא במחיר הנפט על לחצי האינפלציה, אולם הוא הדגיש כי אינפלציית הליבה, כלומר בנטרול מחירי הנפט, נמצאת בתוך או קרוב ליעד גם בישראל וגם במדינות רבות אחרות.

"אנו נמצאים בתקופה מאוד מעניינת מבחינת מדיניות מוניטארית", הוסיף פישר. "צריך להחליט באיזה מינון לטפל באינפלציה כאשר אנו צופים שבתוך זמן קצר נהיה במצב ריאלי פחות טוב".

פישר החמיא לממשלה על שמירת הגירעון ברמה של 1% ב-2008 והדגיש כי "זה שיעור נאה עבור מדינה כמו ישראל אשר בה 8% מהתמ"ג הוא הוצאה ביטחונית". הנגיד רמז כי כאשר יחס החוב תוצר של ישראל יגיע ל-60%, כפי שמתכננים בכירי המשק, ניתן יהיה לשקול הגדלת הגירעון. כיום עומד יחס זה על כ-80%, ופישר ציין כי "כשנגיע קרוב ל-60% נידרש להחליט על המסלול הנכון ליחס חוב תוצר בעתיד".

ואיך אפשר בלי מילה אחת על השקל? "ה'בעיה' שלנו היא בעיקר ההצלחה של המשק הישראלי", אמר הנגיד בהתייחסו לחוזקו של השקל. "חברות רבות מגיעות ארצה להשקיע, ובנוסף ישראלים מחזירים את הכספים שהעבירו בעבר ופחות מוציאים כספים לחו"ל. זוהי הצבעת אמון מצד אחד אך מצד שני, לאמון הזה יש השפעות כלכליות על המשק הישראלי. כדי לטפל בבעיה של השקל החזק, הוצע להטיל מס על ייבוא הון. אני מזכיר לכם את צ'ילה שם נוסה הפתרון הזה אך זה לא הצליח ולכן הם ויתרו עליו".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה