בני שרביט עדיין פסימי: "בחודשים האחרונים השוק התנהג מוזר - הפאניקה עלולה לחזור"

"השוק מתייחס לכל ידיעה באור חיובי וזה בעייתי". תמונת מצב: הדאו קרוב לתחתית של מארס, הנאסד"ק רחוק ממנה והמעו"ף רחוק עוד יותר
עדי בן ישראל |

אי הוודאות שולטת ביד רמה בשווקים הפיננסים, והמשקיעים מבולבלים. ב-17 במארס ראו שוקי המניות את התחתית האחרונה עם קריסתו של בית ההשקעות בר סטרנס, אך החילוץ המשולב של ג'יי. פי. מורגן והפדרל ריזרב חיזקו את ביטחון המשקיעים והשווקים התאוששו. עם זאת, בשבועות האחרונים חוזרים שוב החששות הנוגעים למשבר האשראי וההאטה בארה"ב ומדדי המניות מגיבים, אך לא כבעבר.

בזמן שמדד הנאסד"ק איבד 5.6% בטווח זמן של קצת יותר משבועיים ורחוק משמעותית מהתחתית של 2,150 נקודות שנרשמה בחודש מארס, הדאו ג'ונס נפל בכ-9% מהפסגה האחרונה אליה הגיע באמצע חודש מאי והוא רחוק פחות מ-1% מהתחתית שנרשמה במארס. מדד המעו"ף, אגב, "התנתק" מעמיתיו בארה"ב וממשיך במסלול העליות בו החל מאז ראה את התחתית האחרונה במארס. המעו"ף זינק ביותר מ-16% מאז ה-17 במארס.

הקולות בשוק מעורבים. יש המאמינים כי מהלכיו של הפדרל ריזרב צלחו ומרבית המחיקות הקשורות למשבר האשראי כבר בוצעו, אולם מנגד נשמעים קולות אחרים המזהירים מהחרפת המשבר ומהאיום הבא המרחף מעל השווקים: האינפלציה שמוזנת בידי הזינוק במחיר הנפט.

ימים ספורים לאחר קריסת בר סטרנס, כאשר גל העליות בשווקים החל לצאת לדרך, שוחחנו עם בני שרביט, סמנכ"ל השקעות במנורה-מבטחים. שרביט הביע אז דעה פסימית ואמר כי העליות הן תיקון בדרך לירידות נוספות, שכן המצב הכלכלי בארה"ב הוא זה שיכריע לבסוף אם פנינו לירידות או לעליות, והמצב הכלכלי בארה"ב, כידוע, אינו חיובי.

"אני עדיין פסימי", אומר היום שרביט ל-Bizportal. "ארה"ב בהאטה כלכלית והיא תגרור את כל העולם. זה לא משנה אם היא תצא מזה אחרי חודשיים או אחרי שנה כי ההשפעה היא אותה השפעה. אנו צריכים לראות עוד ירידות שערים".

שרביט לא פוסל אפשרות שפאניקת המכירות שליוותה את המשקיעים בינואר ולאחר מכן במארס תחזור על עצמה. לדבריו, "הפאניקה עלולה לחזור מסיבה פשוטה: בחודשים האחרונים כשהשוק עלה הוא התנהג בצורה מוזרה. כשיצאו ידיעות טובות המשקיעים התנחמו וכשיצאו ידיעות רעות אז אמרו שהכל מגולם כבר בשוק. מחיקות, אבטלה, בעיות בשוק הדיור - אמרו שהכל מגולם. זה היה מצב לא רציונאלי. כששוק מתייחס לכל ידיעה באופן חיובי אז זה לא טוב. אגב, גם ההיפך הוא הנכון: כאשר השוק מתייחס לכל ידיעה חיובית באופן שלילי סימן שאנו קרובים לתחתית".

בשבוע שעבר פרסם האסטרטג הראשי של בית ההשקעות רויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS) מה שכונה בתקשורת הבריטית "", תוך שהוא מזהיר ממפולת בשוקי המניות ונפילה של מדד ה-S&P500 ביותר מ-20%. שרביט עצמו מבהיר שמדובר בהערכה קיצונית למדי, אולם הוא עצמו מסרב להיכנס לספוקלציות הנוגעות לשיעור הירידות הצפוי בשווקים.

"קשה לומר כמה השוק צריך עוד לרדת כדי לומר שהוא זול", מציין שרביט. "צריך לחפש רציונאליות בשווקים, כלומר לראות שהשוק עולה בחדשות טובות ויורד בחדשות רעות וכמובן שתהיינה יותר חדשות טובות מרעות. זה מה שיאושש את השוק".

"המניות זולות"

אך בשוק ניתן לשמוע גם קולות אחרים. ערן כהן, ראש דסק חו"ל במגדל שוקי הון, מאמין כי הבעיה העיקרית כעת היא האינפלציה, ועד שזו לא תבוא על פתרונה השווקים יתקשו להתרומם. החדשות הטובות הן שהלחצים האינפלציוניים צפויים להתמתן עד סוף השנה.

"השווקים נסחרים במחירים נמוכים ואולי אפילו נמוכים מאוד", אומר כהן. "הרבה שנים המניות לא היו כה זולות אך יש לכך סיבה. המשקיעים מפחדים מהעלאת ריבית שיכולה לפגוע ברווחים במבט קדימה. המניות זולות אך הן יעלו רק שהאינפלציה תתחיל לרדת. לפי ההערכות הרווחות בשוק, האינפלציה תתחיל לרדת לקראת סוף השנה ולכן השווקים יגיבו לכך".

כהן מסביר שהגורם העיקרי לאינפלציה הוא הזינוק במחירי הסחורות, ולדעתו הדבר נובע מספוקלציות יותר מאשר הגיון כלכלי צרוף. "הסיבה העיקרית לאינפלציה היא הקנייה המאסיבית של סחורות שלדעתי יש בה אלמנטים בועתיים", אומר כהן. "קרנות הפנסיה האמריקניות נכנסו להשקעה לטווח ארוך בשוק הסחורות. זה הימור בעייתי בייחוד כשעושים זאת עם כספי פנסיה של אנשים. הגורם השני לאינפלציה הוא שהיואן (המטבע הסיני) מתחזק בעולם וסין מייצאת אינפלציה. עלויות הייצור שלה עולות אז היא מעמיסה אותן על המוצרים".

כהן מאמין שהגאות בשוק הסחורות יוצרת בעיות חדשות עימם יצטרכו להתמודד השווקים במידה ובעיות אלו לא יטופלו. הוא מזהיר כי "זרימת הכסף לסחורות מזמינה צרות וצריך לרסן אותה, קודם כל בגלל שכספי הפנסיה בארה"ב נמצאים במקום לא בטוח וזה מזמין את המשבר הבא. הרגולטור בארה"ב חייב לעשות עכשיו מה שלא עשה בזמן התנפחות בועת הסאבפריים ולעצור את הספקולנטים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה