הרשתות החברתיות מאבדות גובה: 20% כבר נטשו - רק שליש מהמשתמשים פעיל באמת
כ-20% מהאנשים שדיווחו כי היו חברים ברשת חברתית נטשו אותה, ורק שליש מהרשומים ברשתות החברתיות באמת פעיל בהן. כך עולה ממחקר חדש המשותף לאוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת בר אילן. נטישת הרשתות החברתיות נמצאה כתלויה בגיל, במצב משפחתי, במגדר ובסיבות לשימוש ברשת מלכתחילה (הרצון לשמר קשרים חברתיים קיימים, מול הרצון להרחיב קשרים עסקיים ותעסוקתיים חדשים).
המחקר נערך בחודש אפריל האחרון וכלל מדגם מייצג של כ-1,000 גולשי אינטרנט בגילאים 18-50 בישראל. המחקר נערך על ידי פרופ' גוסטבו מש, ראש החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה, וצביה אלגלי, דוקטורנטית במחלקה למדע טכנולוגיה וחברה באונ' בר-אילן, ויועצת לאיגוד האינטרנט הישראלי.
מניתוח הנוטשים נמצא כי בעוד שרק 15% מהנוטשים הם בקבוצת הגיל 18-30, שיעור הנוטשים בגיל 31-40 הוא 24%, ובקבוצת הגיל 41-50 עומד שיעור הנטישה על 33%. במילים אחרות - ככל שהגיל עולה הנטישה רבה יותר. כמו כן, שיעור הנוטשים בקרב הנשואים הינו פי 2 משיעור הנוטשים בקרב הרווקים.
עוד עולה מן המחקר, כי משתמשי רשתות חברתיות שונים מאוכלוסיית משתמשי האינטרנט: הם צעירים יותר, נוטים להיות רווקים ומשתמשים "כבדים" יותר ברשת. שיעור בעלי השכלה אקדמאית נמוך יותר בקרב גולשי הרשתות החברתיות, מאשר בקרב גולשים שאינם מקיימים נוכחות ברשות חברתיות. הסיבות העיקריות שציינו המשתתפים לשימוש ברשתות חברתיות: לבלות זמן חופשי, לקיים קשר עם חברים קרובים, לקיים קשר עם בני משפחה, והרבה פחות על מנת ליצור קשרים אישיים, תעסוקתיים ועסקיים חדשים.
החוקרים מסבירים במחקרם, כי רשתות חברתיות הן "אתרים שמאפשרים להציג ולבטא זהות ולקיים קשרים חברתיים עם אחרים שמוכרים למשתמש או לקשרים החברתיים של המשתמש". על פי המחקר, הן פחות טובות ליצירת קשרים חברתיים, עסקיים ותעסוקתיים חדשים ונוטות להפוך למעין ספר טלפונים של אנשים מוכרים. על כן, כאשר המניע להצטרפות הוא הרחבת קשרים אישיים, מקצועיים ועסקיים, מהר מאד נוצרה אכזבה ועם הזמן נטישה.
בפילוח מגדרי, המחקר מראה כי גברים משתמשים ברשתות חברתיות ליצירת קשרים אישיים, עסקיים ותעסוקתיים חדשים, ואילו נשים נוטות לעשות שימוש לקיום של קשרים קיימים עם משפחה, חברים קרובים וחברים מתקופת בית הספר.