שלמה מעוז משבח את משרד האוצר: ההתערבות במט"ח - "מהלך טוב"

משרד האוצר התערב בעקיפין בשוק המט"ח ועדכן את בנק ישראל. דובר האוצר: "ייתכן שתבוצענה עוד עסקאות במידה והדולר יהיה אטרקטיבי"
שהם לוי |

הדולר ממשיך היום במסעו מעלה ומוסיף 0.3% מול השקל לאחר שבשבועות האחרונים היינו עדים למכירות מאסיביות של דולרים מצד גופים זרים. דובר משרד האוצר אומר היום, כי בימים האחרונים בוצעו עסקאות פורוורד מול הבנקים זרים כדי לנצל את שערו הנמוך של הדולר ולגדר את החוב של ישראל לפי שער החליפין הנוכחי. למעשה, מדובר בהתערבות עקיפה של משרד האוצר בשוק המט"ח.

"ייתכן שתבוצענה עוד עסקאות במידה ושערו של הדולר יהיה אטרקטיבי", אומר דובר משרד האוצר. "היקף העסקאות שבוצעו עד כה נאמד במאות מיליוני דולרים". מבנק ישראל נמסר, כי המהלך נעשה בתיאום מלא עימם.

האוצר, שהחל בשבועות האחרונים לבצע עסקאות אקדמה (פורוורד) מול בנקים זרים, משפיע על שער החליפין בצורה עקיפה. הבנק מולו מבצע האוצר את העסקה מתכסה כבר היום ורוכש דולרים במידה ואיננו מעוניין להישאר חשוף. במידה ושער הדולר יעלה מול השקל עד למועד ההחלפה, הוא יפסיד את ההפרש בין שער החליפין היום לבין שער החליפין העתידי.

שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסנלס נשואה, אומר ל-Bizportal כי המהלך שהאוצר ביצע הוא "מהלך טוב", והזכיר כי הוא קורא כבר מספר חודשים לאוצר להתערב במסחר במט"ח כדי לבלום את התחזקות השקל.

מנגד, כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ' אומר היום כי "על פניו המהלך של האוצר דווקא מחזק את השקל, אבל בטווח הארוך הורדת יחס החוב תוצר דווקא תעלה את דירוג האשראי של ישראל ובכך תביא לירידה ההוצאה של ישראל על מט"ח".

יחידת ניהול החוב באגף החשב הכללי במשרד האוצר ביצעה בחודשיים האחרונים עסקאות גידור בהיקף של כ- 1.2 מיליארד דולר. במסגרת זו בוצעו עסקאות החלף מטבעיות (swap) ועסקאות עתידיות (forward) לגידור חשיפת הממשלה לשער הדולר בגין החוב הדולרי שלה.

החוב במטבע זר של ממשלת ישראל עמד בסוף שנת 2007 על כ-31.1 מיליארד דולר ומתוכם הסתכם החוב הדולרי בכ-28 מיליארד דולר, כ-90% מכלל החוב הזר של הממשלה לאותו מועד. תכנית העבודה הרב שנתית של החשב הכללי היא לצמצם את החשיפה למטבע הזר באמצעות הקטנת החוב החיצוני ושינוי תמהיל החוב הזר.

לצורך הקטנת החשיפה למטבע הזר בוצעו לראשונה, עסקאות החלף (swap) מטבעיות בהן הוחלף חוב דולרי לעשר שנים בחוב שקלי וכן בוצעו עסקאות הגנה קצרות (forward) במסגרתן מבוצעת רכישת דולרים עתידית תוך הבטחת שער הדולר במועד התשלום.

שוקי אורן אמר באמצע חודש אפריל, לאחר שהאוצר התחיל ליישם את התוכנית לראשונה, כי עסקת הפורוורד מהווה כלי טקטי בו האגף בחר להשתמש בהתחשב במצב בשווקים. כמו הדגיש אורן, שבמהלך זה אין כל כוונה להתערב בתנודות שער החליפין ופעולות נוספות יתבצעו בהתאם לשיקולי ניהול סיכונים מקצועיים בתחום ניהול החוב הממשלתי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה