בנק ישראל בין האינפלציה לצמיחה: העלה את הריבית ב-0.25%
נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, העלה היום את שיעור הריבית במשק הישראלי לחודש יוני ב-0.25% לרמה של 3.5%. זאת, בעוד התחזיות בשוק עמדו על העלאה של 0.25%-0.5% בעקבות נתוני האינפלציה שפורסמו באמצע החודש והעידו על עלייה של 1.5% במדד המחירים לצרכן בחודש אפריל, מה שהביא את האינפלציה בשנה האחרונה ל-4.7%.
לפני עדכון הריבית נסחר הדולר בירידות של כ-0.9% מול השקל אך פרסום הריבית מיתן את הירידות לשיעור 0.67%. הסיבה היא שהשוק גילם אפשרות של העלאת ריבית של 0.25%-0.5% וכעת הוא עושה את ההתאמה.
מבין הגורמים שהביאו את הבנק המרכזי להחלטה להעלות את הריבית: "העלאת הריבית החודש נדרשת על רקע העליה בסביבת האינפלציה. כך האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 4.7% לעומת היעד שבין 1% ל-3%, והצפיות לאינפלציה לשנה קדימה הנגזרות משוק ההון נמצאות בקרבת הגבול העליון של יעד האינפלציה. בנוסף, ממוצע תחזיות האינפלציה של החזאים המקומיים ל-12 החודשים הבאים נמצא מעל הגבול העליון של היעד", כך נכתב בהודעה שצורפה לעדכון הריבית.
עוד נכתב בהודעה כי "ההחלטה להעלות את הריבית ב-0.25 נקודות אחוז מתבססת בעיקר על ההערכות כי למרות הצמיחה המהירה יחסית ברביע הראשון, עדיין צפויה האטה בפעילות בהמשך השנה על רקע ההשפעות של האטה הצפויה במשק העולמי."
נוסף על כן, מעריכים בבנק ישראל כי לייסוף השקל השפעה מרסנת על המחירים אם כי בעוצמה פחותה מבעבר. זאת בנוסף להשפעתו הממתנת על הפעילות הריאלית על במשק.
לסיום נכתב בהודעה כי "בנק ישראל ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק ובעולם, ויעלה את הריבית ככל שיידרש על מנת להשיג יציבות מחירים. בכפוף לכך, ימשיך הבנק לתמוך במכלול המטרות של המדיניות המקרו-כלכלית, במיוחד בעידוד התעסוקה והצמיחה. כמו כן, ימשיך הבנק לתמוך ביציבות המערכת הפיננסית."
תגובות השוק
ורד דר, הכלכלנית הראשית של פסגות, מסכימה עם המהלך של פישר אך מציינת גם כי "פישר הוא הנגיד הישראלי הראשון מזה 16 שבשוק דיברו עליו כאחד שנותן עדיפות לצמיחה על פני האינפלציה והיום פישר מאותת על כך שהאינפלציה בהחלט עומדת אצלו גבוה מאוד בסולם העדיפויות. פישר התייחס גם לממוצע תחזיות האינפלציה של החזאים המקומיים ל-12 החודשים הבאים, אשר נמצא מעל הגבול העליון של היעד וחשש כנראה מאובדן אמינות כתוצאה מפספוס היעד"
עוד אומר דר, כי "מעבר להשפעה המיידית שבאמירה כי האינפלציה עומדת לנגד עיניו, העלאת הריבית תשפיע רק בטווח של כ-3 רבעונים מהיום וצפויה לתת את אותותיה על הכלכלה. בראיה של 12 חודשים קדימה, אני מניחה שהריבית תהיה ברמה גבוה יותר אבל אני לא שוללת הורדות ריבית בתקופת הזמן הזו". לגבי הטענה כי הנגיד מזגזג ולא יודע לקרוא את העתיד, אומרת דר, כי "הראיה הזו היא ללא ספק איננה נכונה, היה צורך ממשי לעשות הערכה מחודשת וכך פישר עשה".
רונן מנחם ממזרחי-טפחות: "המכלול הכולל של הנתונים יוצר, להערכתנו, רושם כי לא מדובר בהעלאת ריבית אחת, אלא בפתיחת סבב קצר ומהיר, העשוי להביא את הריבית לכדי 4%, או 4.25% בסבירות נמוכה יותר, ואח"כ היא תיעצר כדי לבחון את השפעתה. בנק ישראל חוזר לשים דגש על השינוי במדד ב 12 החודשים האחרונים, שכן החריגה שלו מיעד האינפלציה גבוהה מאוד. עם זאת, הוא ממשיך להחזיק בקו של האטה בהמשך השנה (בנק ישראל עידן מעט את ההתייחסות כאן) ולכן ההחלטה על העלאת ריבית בת 0.25% נראית מעין פשרה בין השניים. ניתן להבין זאת, אך בכך בנק ישראל לא בהכרח נוקט עמדה פומבית לגבי השאלה – מהו הסיכון הדומיננטי – סיכון המחירים או סיכון הפעילות. אחת ההשלכות של הצעד יכולה להיות – המשך רחש בחש בשווקים, בציפייה למדד הבא (שצפוי להיות גבוה) ולדיבורים על העלאות נוספות שתבואנה בעקבותיו. היכן זה מותיר את שוק המט"ח? זאת נדע בימים הקרובים."
אבי מאיר מכוון בית השקעות אמר בתגובה לעדכון הריבית כי "ההחלטה של בנק ישראל להעלות את הריבית בשיעור 0.25% בלבד היא החלטה נבונה מושכלת וזהירה. תיסוף חזק של השקל מול הדולר פועל בין היתר לדיכוי האינפלציה ושחיקת הצמיחה במשק ולכן פישר השכיל להעלות את הריבית בצורה מתונה ומנע בכך טלטלה מיותרת של השווקים הפיננסיים והידרדרות הדולר."
ירון זר, מנהל מחלקת הבמחקר של ישיר השקעות: "על ידי העלאת ריבית מתונה בלבד מאותת הנגיד כי אין הוא מתעלם מפגיעת השקל החזק ביצוא ובתמ"ג הישראלי, ומנגד מצביע על חשיבות יציבות המחירים במשק. בשנתיים האחרונות ירדה הריבית מרמה של 5.5% לרמת שפל של 3.25% הנמוכה ביותר אי פעם. להערכתנו, היום התהפכה מגמה זו והנגיד אף צפוי להמשיך להעלות את הריבית בחודשים הקרובים כך שבסוף שנת 2008 צפויה הריבית לעמוד על 4%-4.25%."