מיכאל שראל: "אי אפשר להטיל את האשמה לאינפלציה על מחירי הסחורות בעולם"
מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אפריל ב-1.5%, הרבה מעל לצפי המוקדם ובתגובה לכך התחזק התחזק השקל בשיעור של 2% עקב העלייה בצפי להעלאות ריבית עתידיות של בנק ישראל. כעת הדעות חלוקות, האם להעלות ריבית ולהילחם באינפלציה או להותיר את הריבית ובכך לתמוך בדולר. כמובן שהכלכלנים נדרשים גם לשאלה האם העלאת ריבית בכלל מסוגלת לתת מענה בסיטואציה הנוכחית?
"חשוב להדגיש שהאינפלציה בישראל בשנה האחרונה, ובמיוחד בחודשים האחרונים, גבוהה בהרבה מהאינפלציה במדינות מתקדמות אחרות. כל אומר היום מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של הראל פיננסים.
"כך, למשל, ב-26 מתוך 30 מדינות ה- OECD ובכללן כל המדינות המרכזיות, שיעור האינפלציה בשנה האחרונה נמוך יותר מאשר בישראל. יתירה מכך, זאת על אף ההתחזקות הניכרת של השקל בשנה האחרונה (ב-12 אחוזים מול סל המטבעות וב-16 אחוזים מול הדולר בתקופה הרלוונטית, בין מרץ 2007 למרץ 2008)."
לסיכום אומר שראל כי "הדבר מצביע על כך שהגורם השני (לחצי אינפלציה מקומיים) הוא מכריע ואי אפשר להטיל את "האשמה" לאינפלציה רק על הגורם הראשון (אנרגיה וסחורות בעולם), אשר בוודאי משפיעים גם על מדינות אחרות."
אינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת כיום על 4.7%. שראל מעריך כי היא צפויה לעלות לשיא של מעל 5 אחוזים בחודש הבא ולהישאר תקופה ארוכה מעל ל-4%. "אנו מעריכים כי האינפלציה תחזור ליעדה (מתחת ל-3%) רק במהלך המחצית השנייה של 2009, כלומר החטאה יעד האינפלציה תימשך כמעט שנתיים ברציפות."