הקולות מדאבוס: ברננקי חוזר על הטעויות של גרינספאן?

ביקורות קשות הועלו נגד יו"ר ה'פד' לשעבר לאחר שנטל חלק לא מבוטל ביצירת המשבר הנוכחי. אך, האם הפעולה של ה'פד' הייתה הכרחית מבחינה כלכלית גרידא. הכלכלנים בעולם מנסים להגיב
שהם לוי |

הפדרל ריזרב שהודיע אתמול על הפחתת הריבית כמהלך חירום בפעם הראשונה מאז 2001, מתעלם משיעורי ההסטוריה ומהסיכונים בתדלוק של בועת נכסים נוספת, כך אומרים היום הכלכלנים בישיבת הפורום הכלכלי העולמי.

"ה'פד' אומר כי אנחנו כאן כדי לנקות לאחר הבועות, מקום למנוע את הסכנה", ציין היום Stephen Roach, נשיא אסיה במורגן סטנלי, בפנל של שיחות בדאבוס, שבשוויץ. "זו סכנה, דרך פזיזה להניע את הכלכלה הגדולה בעולם."

הפדרל ריזרב חתך אתמול את הריבית ב-75 נקודות הבסיס לאחר ששוק המניות צנח מהונג קונג ועד ללונגון ברקע לחששות ממיתון בכלכלה האמריקנית. הבנק המרכזי מתמקד יותר מידי בצמיחה הכלכלית ולא מספיק במחירי הנכסים, ומוביל זינוק במניות, רכוש ובשוק הנגזרים, כך אומרים היום בועידה הכלכלית העולמית בדאבוס.

נשיא ה'פד' הקודם אלן גרינספאן שהועלו נגדו טענות קשות בשל אי-יכולתו לאזן את בועת מניות האינטרנט של שנות ה-90. וכן ליצירת בועת הנכסים שהובילה למשבר הנוכחי לאחר שהוריד את ריבית ה'פד' לשיעור של 1%, בכדי לאזן את הנפילה בשוקי ההון.

"זה טוב מבחינת הבנק המרכזי להקל כאשר הסיכונים הם לקריסת הכלכלה הגלובאלית, אבל זה אומר שיש לדבוק בגישה יותר סיסטמטית באשר לבועת הנכסים," אמר Nouriel Roubini, מייסד קרן Roubini Global Economics. "אם יש לנו את הגישה של ברננקי או את הגישה של גרינספאן, אז נוצרות לנו עוד ועוד הפרעות של חוב מוגזם ומינוף".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה