פישר שומר על איפוק: הותיר את הריבית במשק על 4%

זהו החודש השני שהנגיד מחליט להותיר את הריבית ללא שינוי. המהלך היה צפוי על ידי מרבית האנליסטים במשק וכעת העיניים בשוק ההון נשואות אל ברננקי שיקבע את גובה הריבית בארה"ב ביום רביעי הקרוב
דותן לוי |

כצפוי, ועל פי הערכות מרבית האנליסטים במשק, בנק ישראל והיושב בראשו - סטנלי פישר החליטו להותיר את הריבית במשק לחודש נובמבר ברמה של 4%. מדובר במהלך שמשקף את מדיניותו המאופקת של פישר אשר מותיר את הריבית מזה פעם שניה ברציפות.

הפעם האחרונה בה עלתה הריבית בשיעור של 0.25% היתה כאמור בחודש ספטמבר. ההחלטה מתקבלת יומיים בלבד לפני החלטת הריבית בארה"ב אשר צפויה להשפיע גם היא בצורה מכרעת על המשק הישראלי במידה וברננקי יחליט להפתיע בארה"ב.

כעת עומד פער הריביות ישראל ארה"ב על 0.75%, אך למעשה הפער צפוי להצטמצם כבר השבוע עם קונצנזוס של המשקיעים האמריקנים אשר צופים, כי הבנק המרכזי בארה"ב יפחית את הריבית פעם נוספת, מרמה של 4.75% כיום לרמה של 4.5% ויש הסבורים שאף תיתכן הורדת ריבית משמעותית יותר לרמה של 4.25%. בשלב זה, השווקים כבר מגלמים במחירם הורדת ריבית של 0.25%.

בין הגורמים אשר תמכו בהחלטתו של הנגיד, ניתן לכלול את החלטת הפד האמריקאי על הורדת ריבית בשיעור של 0.5% (לפני חודש וחצי) וכיוצא מכך, צמצום פער הריביות בין הדולר לשקל. בנוסף, הערכות אנליסטים למדדים סביב האפס בחודשיים הקרובים וירידת הציפיות לאינפלציה הנגזרות משוק ההון ל כ 1.4% בשנה הקרובה וכן המדד הנמוך בספטמבר, כל אלו עזרו לפישר בהכרעה.

כאמור, בבתי ההשקעות לא היתה דריכות מיוחדת לקראת ההודעה מאחר וקונצנזוס האנליסטים הצביע בביטחון כי פישר יותיר את הריבית על כנה. בבית ההשקעות של מיטב ציינו, כי לאחר חודשים ארוכים של מדיניות מוניטארית מרחיבה, קטע ביוני, נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, את תהליך הפחתת הריבית והחל בריסון מוניטארי מתון, באמצעות שתי העלאות ריבית רצופות. להערכתם, ההחלטה הנוכחית באה למרות קצב הצמיחה המהיר של המשק הכרוך בגידול ניכר בביקושים המקומיים, ועלייה חדה של כ-20.5% באמצעי התשלום.

מדדי המחירים בחודשים יוני עד אוגוסט היו גבוהים, אך מדד ספטמבר ירד בשיעור חד מהצפוי של 0.5% והביא להערכת אנליסטים בשוק, כי האינפלציה תתמתן ומדד אוקטובר ונובמבר ירדו ב-0.2% ו-0.1%, בהתאמה. לכך מתווסף שערו הנמוך של הדולר, אשר אפשר לנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה