הקרנות דיממו בחודש יולי פדיונות של 1.1 מיליארד ש'
הגיוסים החזקים שנרשמו בתחילתו של החודש נמחקו לחלוטין על רקע הטלטלות בשוקי ההון בארץ ובעולם בסיומו, כך שבסופו של דבר ספגה תעשיית הקרנות פדיונות של 1.1 מיליארד שקל. כך נמסר היום על ידי בית ההשקעות מיטב.
אם לא די בפדיונות יולי, הרי שבשבוע הראשון של אוגוסט נפדו מתעשיית הקרנות כ-2.5 מיליארד שקל, יותר מפי 2 מכל הפדיונות ביולי. הקרנות השקליות ספגו את הפדיונות הכבדים ביותר ורשמו יציאת כספים של כ-2.3 מיליארד שקל.
בעקבות הירידות החדות בשוק המניות המקומי, קבוצת הקרנות הגמישות וקבוצת הקרנות המתמחות במניות בישראל ספגו בחודש החולף פדיונות בסך של כ-135 מיליון שקל וכ-320 מיליון שקל, בהתאמה. לעומתן, הקרנות המתמחות במניות חו"ל גייסו כ-240 מיליון שקל.
הקרנות המתמחות במט"ח מקומי רשמו פדיונות של כ-70 מיליון שקל, למרות הפיחות בשקל. קרנות אג"ח חו"ל (מט"ח) רשמו, גם הן, פדיונות של כ-50 מיליון שקל.
קרנות אג"ח מדינה, המהוות מקום מבטחים בימים של אי ודאות, המשיכו במגמת הגיוסים ורשמו כניסת כספים של כ-820 מיליון שקל, ובקרנות האג"ח בישראל ניכרה מגמה דומה והן רשמו כניסת כספים של כ-665 מיליון שקל.
תעשיית קרנות הנאמנות גדלה מאז תחילת השנה בשיעור חד של כ-27.7%, מ- 111.8 מיליארד שקל ל-142.8 מיליארד שקל. זאת, תודות לכניסת כספים גבוהה של כ-23.7 מיליארד שקל מאז תחילת השנה ותשואה חיובית משוקללת של התעשייה בשיעור של 6.2%.
רצף הגיוסים המרשימים מאז ראשית 2007 נקטע ביולי. משבר האשראי בארה"ב והחשש הכבד מהתרחבותו לרמה כלל עולמית הקרין לשלילה על שוק ההון המקומי, והבהלה שאחזה בציבור הובילה לכך שבשבוע האחרון של החודש נרשמו פדיונות כבדים. אלה, הצליחו למחוק את הגיוסים שנרשמו במהלך החודש, כך שתעשיית הקרנות רשמה לראשונה מאז ספטמבר 2006 ירידה בהיקף נכסיה, שהסתכם ב 142.8 מיליארד שקל.
נציין, כי גם חודש אוגוסט נפתח בפדיונות כבדים, לנוכח הירידות החדות שנרשמו בשוקי המניות בארץ ובעולם, כך שכבר בשבוע הראשון נרשמו פדיונות הנאמדים בכ-2.5 מיליארד שקל. בימים האחרונים ניכרת אמנם התאוששות ובורסת תל אביב שוב מטפסת, אך אי הודאות עדיין מרחפת מעל שוק ההון ומרתיעה את הציבור.
נכון לסוף יולי 2007 מהוות הקרנות הבנקאיות 1.3% בלבד מהתעשייה, כשחלקו של יובנק גדל מ-0.9% ביוני ל-1.0% ביולי וחלקו של מרכנתיל נותר ללא שינוי: 0.3%. חברות הביטוח, הקונות העיקריות של החברות הבנקאיות, רשמו עלייה בנתחן מ-41.2% ביוני ל-41.6% ביולי.
נתח השוק של כלל פיננסים (שרכשה את אילנות דיסקונט) קטן ביולי מ- 14.5% ל-14.4% (יש לציין, כי ללא האירוח עומד נתח כלל פיננסים על כ- 12%) ונתח השוק של מנורה קטן מ-3.5% ל-3.4%. מנגד, נתח השוק של מגדל דוקא עלה מ-10.1% ביוני ל-10.7% ביולי, ואילו נתח השוק של הראל–פיא ושל ישיר נותר ללא שינוי ועמד על 11.4% ו-1.8% בהתאמה.
המשקיעים הזרים תפסו גם כן מעמד מכובד במפה החדשה וכיום הם מהווים 29.5% מכלל תעשיית הקרנות, על אף שבחודש החולף סבלו מפדיונות של 1.6 מיליארד שקל.
הקרנות הגדולות ביותר לחודש מאי היו מגדל 80/20 של מגדל שוקי הון עם היקף נכסים של 3 מיליארד שקל וילין לפידות אג"ח כללי של ילין לפידות (כלל פיננסים) עם היקף נכסים של 2.2 מיליארד שקל.
הקרנות המגייסות הגדולות ביותר מתחילת השנה הן "מגדל אפיקים צמודה" של מגדל שוקי הון ו"קרן ילין לפידות אג"ח כללי" של ילין לפידות עם היקף גיוס של מעל ל 1.5 מיליארד שקל לכל אחת מהקרנות.
הקרנות המדממות ביותר מתחילת השנה הן "פריזמה שקלים וחברות מדורגות" של פריזמה עם פידיון של 429 מיליון שקל ו"פריזמה פצ"מ" נזיל עם היקף פדיון של 421 מיליון שקל.