מוזיקאים ישראלים יוצאים נגד האינטרנט וחברות הסלולר

רק אתמול (א') הודיעה פלאפון על העמקת הקשר עם תחום המוסיקה בסלולר וכבר יש מוזיקאים ויוצרים המתלוננים על השתלטות ענף הסלולר על המוסיקה בישראל
אפרת אדיר |

כניסת הסלולר והאינטרנט לתחום המוזיקה בשנים האחרונות החריפה את מצבם הקשה של המוזיקאים בישראל, כך עלה מדיון סוער על עתיד המוזיקה בישראל שנערך ביוזמת בתי הספר "סאונד" ו"קמרה אובסקורה". בדיון נטלו חלק עומרי רונן, יוריק בן דוד, רוני בראון, חיים צינוביץ', נוי אלוש וגבע קרא-עוז.

הזמר חיים צינוביץ' יצא במתקפה חריפה על גלגל"צ, ערוץ 2 וחברות הסלולר והאשים אותן ברידוד התרבות בישראל. לדבריו המצוקה של האמן הישראלי נובעת מכך שנציגי חברות התוכן הסלולריות יושבים לשם דוגמא באודישנים ללהקות בנים חדשות, מכך שאורנג' מקימה לייבל מוזיקלי עצמאי ומחתימה אמנים מובילים, מכך שהפלייליסט של גלגל"צ מקבל רק להיטי שטאנץ פוטנציאליים. "כל הפקטורים האלה מתרכזים רק על מנת להשפיע על רצונו של הקהל. גם הפריפריה שפעם יצרה את האלטרנטיב - מתכווננת כיום אל הממוצע", אמר צינוביץ'.

רוני בראון, מנכ"ל חברת התקליטים "הליקון", טען בדיון, כי "אם פעם האינסטינקט היה אומר לך אני מחתים את האדם הזה או לא, היום האינסטינקט הזה הפך להיות רק עוד חלק מההחלטות הניהוליות וזה הרבה יותר קשה לאמן. לדבריו "היום אמן צריך להקליט סינגל בעצמו, ולרוץ איתו לגלגל"צ. בישיבה שדנים עליו שואלים: "רגע, מה קורה איתו ב-FLIX? מה קורה איתו במייספייס? וביו-טיוב? ובמטה-קפה?". האמן ממשיך לרוץ אחרי חברת התקליטים ומשקיע מאמץ ואת כל הכסף שלו בשביל למשוך את תשומת הלב. זה נהיה יותר ויותר קשה לאמן".

בראון אמנם מבין את מצבם הבעייתי של המוזיקאים הצעירים בארץ, אך רק אתמול (א') הוא הודיע על שיתוף פעולה עם פלאפון בהקמת ערוץ מוסיקה חדש בסלולר ובתמיכה ביוצרים צעירים באמצעות השקות תקליטים סלולריות. נראה, כי בראון השלים עם המציאות של הניו-מדיה המשפיעה על החלטות בתחום המוסיקה. על כך הוא אומר: "עוד לא ראיתי ששיר צמח בסלולר, ובאמת החזיק מעמד לאורך זמן".

יוריק בן דוד, מנכ"ל אקו"ם, הצטרף לצינוביץ' ובראון בתיאור הקשה. לדבריו, החוויה של האמנים כיום היא חוויה קשה בהרבה מלפני 20 שנה ואפילו 10 שנים. "לפני 20 שנה היית צריך להתמודד עם מספר קטן של ערוצי רדיו וטלוויזיה - זה היה יחסית קל להגיע וכשהגעת ונכנסת, יכולת להצליח, כי היה גורם מרכזי אחד שקבע את הקו של המצליחנות ורובם היו הולכים אחריו. ברגע שנפתח הרדיו האזורי ועלה מספר ערוצי הטלוויזיה, הקושי לפרוץ לתודעה הציבורית ולהגיע למסה קריטית הפך לקשה הרבה יותר. לעומת זאת נפתחו אופציות חדשות. האופציה של האינטרנט מדהימה ביכולות שלה, אבל גם כאן יש יתרון לחברות התקליטים או למפיקים הגדולים והממוסדים. יש להם אמצעים להגיע לחשיפה, יש להם אמצעים לקדם אותך, יותר מאשר אם תנסה להתקדם באופן עצמאי בודד בשטח".

מגיש גלגל"צ עומרי רונן, שהנחה את הדיון, שאל את המשתתפים מה הסיכוי להצליח ולעשות את זה לבד? נוי אלוש, עורך אתר mooma, מאבחן תופעה חדשה בה חברות התקליטים נכנסות רק בשלב השני בדרך להצלחתו של האמן, ולא בשלב הראשון כבעבר. "אפשר כיום להיכנס לאינטרנט ולהגיע להישגים מאד יפים" טען אלוש "הבעיה מתחילה כשצריך להגיע לתקשורת ולתכניות הבידור. כלי התקשורת ותכניות הבידור מוזנות כיום ממה שמשודר בגלגל"צ. גם אם יש לך להיט באינטרנט ומשמיעים אותו במועדונים, ויש לך מעריצות, ויש לך הופעות זה לא אומר שהצלחת".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה