לאומי: בט"ק השפעת המלחמה על המאקרו אינה משמעותית
"הנתונים שהתפרסמו לאחרונה, ומתייחסים לחודש יולי, מצביעים על כך שההשפעה המאקרו כלכלית של המלחמה על פעילות התעשייה בישראל, בטווח הקצר, אינה כה משמעותית כפי שהיה נדמה בתחילה. הייצור התעשייתי בחודש יולי מורה על עלייה מפתיעה של 1.3% בהשוואה לחודש יוני (נתונים מנוכי עונתיות) והגיע לרמת שיא של כל הזמנים". כך פותחים באגף הכלכלה של לאומי את סקירת המאקרו לחודש אוקטובר.
בלאומי מציינים, כי הגידול שנרשם בתקופה זו בייצור התעשייתי נובע מסקטור הטכנולוגיה העילית. נתוני סחר החוץ של ישראל מצביעים על כך שיצוא הסחורות מוסיף לשמור על רמה גבוהה, בדומה לחודשים האחרונים. יש לציין במיוחד גידול משמעותי בייצוא החקלאי בהשוואה לחודש יולי (נתונים מנוכי עונתיות). נראה כי בדומה לתעשייה, גם החקלאות לא נפגעה באופן מהותי מהמלחמה.
ההשפעה הישירה המועטה יחסית, שצפויה להיות למלחמה בצפון על נתוני המאקרו לטווח הקצר, באה לידי ביטוי גם באומדני הלמ"ס לשנת 2006 שפורסמו לאחרונה. לפי אומדנים אלו, יש לצפות לצמיחה שנתית בשיעור של 4.5%, ולצמיחה של 5.6% בתוצר העסקי.
אינפלציה ומדיניות מוניטרית
מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט נותר ללא שינוי, ומדד לאומי לאינפלציה הבסיסית עלה בשיעור של 0.2%. מחירי הנפט ירדו באופן ניכר במהלך התקופה האחרונה, מה שגרם להוזלות של כ-8% במחירי הדלקים והשמנים לרכב בחודש ספטמבר, הוזלות שצפויות להמשך גם בחודש אוקטובר. כיוון שמחיר הנפט נקוב בדולרים, הרי שייסוף השקל מול הדולר בתקופה האחרונה תורם אף הוא לירידת מחירי הדלקים, בנוסף להוזלות במחיר הנפט.
הייסוף בשער החליפין היווה גורם ממתן בתחום המחירים במשק במחצית השנה האחרונה, וצפוי להמשיך ולתרום לירידת מחירים גם בחודשיים הקרובים. בבנק לאומי סבורים כי, בהנחה ששער החליפין ישמור על יציבות יחסית בהמשך השנה, צפוי מדד המחירים לצרכן להסתכם בשנת 2006 ב-1% בלבד. לעומת זאת, בניכוי השפעות שער החליפין על המדד, היה המדד בשנת 2006 מסתכם ב-2.5%.
ריבית בנק ישראל לחודש אוקטובר נותרה ללא שינוי בהשוואה לריבית בחודש ספטמבר, והיא עומדת על 5.5%. בבנק סבורים, כי לא צפוי שינוי מהותי בריבית בטווח הנראה לעין, וזאת על אף הצפי למספר מדדים נמוכים ושליליים בחודשים הקרובים.
עוד מוסיפים בבנק , כי הנטייה לאמץ מדיניות מוניטרית שמרנית יחסית קשורה לעלייה הזמנית במידת אי-הוודאות לגבי ההתפתחויות התקציביות בשנת 2007 ובשנים שלאחר מכן. אם ציפיות אלו למדדים נמוכים אכן יתממשו, וגם תוסר אי הוודאות לגבי מסגרת התקציב, אזי יוסר מכשול משמעותי לקראת ראשיתה של הורדת ריבית על ידי הבנק המרכזי.