דו"ח אמון הציבור: עניין ניידות המספרים חייב להתקדם

היום מתוכננת פגישה בין שר האוצר ושר התקשורת בנושא חסמים בענף התקשורת
אפרת אדיר |

לרגל הפגישה המתוכננת היום בין שר האוצר, ח"כ אברהם הירשזון, לשר התקשורת, ח"כ אריאל אטיאס בעניין חסמים בענף התקשורת, שלחה מנכ"לית ארגון אמון הציבור, גלית אבישי מכתב זהה לשני השרים בעניין ניידות המספרים, תוך התבססות על דו"ח שהוצא מטעם הארגון לליקויים בתחרות בשוק הסלולר והצעדים הנחוצים ליצירת תחרות אפקטיבית.

במכתב טוענת אבישי, כי דוחו"ת מחלקת המחקר בארגון אמון הציבור, המועברים לממשלה בתחומים השונים נועדו לסייע בידי קובעי המדיניות בתהליך קבלת ההחלטות תוך ניתוח המצב הקיים בענפי הפעילות השונים הן בניתוח כלכלי ובכלל זה מידע על הנהוג בעולם התחומים השונים והן במתן מידע עובדתי על אופי תלונות הצרכנים בתחומים השונים. המסקנה המיידית של דו"ח אמון הציבור בתחום התקשורת היא כי אין לאפשר דחייה של החלטת הממשלה בעניין ניידות המספרים, וכי יש לאפשר את הנהגת הניידות בתאריך שנקבע-1.9.06.

אבישי מוסיפה, כי "נושא הניידות מהווה שלב ראשון והכרחי בהסרת החסמים הקיימים בענף וכל דחייה משמעותה עיכוב נוסף ומיותר של הצעדים הנוספים הנדרשים בתחום והמשך הפגיעה בציבור הצרכנים".

נזכיר, כי החלטת הממשלה במסגרת התוכנית הכלכלית לשנת 2005קבעה שיש לאפשר ניידות מספרים במסגרת שירותים לפי חוק הבזק הנייחים ובתחום השירותים הניידים לפי חוק זה. ביצוע החוק נקבע ל-1 בפברואר 2006 ונדחה לספטמבר 2006, דהיינו תקופת ההתארגנות שניתנה לחברות הינה למעלה משנתיים.

בהשוואה לנעשה במדינות אחרות בעולם ובכלל זה פרק הזמן שנדרש למדינות מרכזיות בעולם להנהיג ניידות מספרים ותקופת ההערכות הממוצעת להתארגנות החברות, נמצא, כי במדינות שונות באירופה בהן בוצעה היערכות כזו ארכה הפעולה בין מספר חודשים לשנה וחצי. ההערכה היא שהסיבה העיקרית לדחיית יישום הניידות היא הפחד מתחרות מוגברת בין חברות הסלולר.

מסקנות הדו"ח בעקבות ניתוח הענף הן שהעדר האפשרות למנוי לעבור ממפעיל למפעיל עם מספר הטלפון שלו מהווה חסם משמעותי ביותר והטיפול בו מהווה תנאי הכרחי, אך לא מספק ליצירת תחרות ממשית בשוק הסלולר הפרטי.

כמו כן, לצד הטיפול בסוגיית ניידות המספרים גם הכשלים הבאים חייבים לקבל מענה רגולטורי: הסכמים כובלים לפרקי זמן ארוכים, ערפול מחירי השיחות באמצעות ריבוי המסלולים, מחירי הקישוריות בין הרשתות שהינו עדיין יקר.

הדו"ח מפרט גם את הקווים המנחים הראויים להפעלת השירות של ניידות מספרים, שכן אין די בהחלטה עקרונית על ביצוע שירות ניידות מספרים. כדי להבטיח את התחרותיות חייב הרגולטור בעת יישום השירות להבטיח מימושם של מספר עקרונות במקביל.

עקרון אחד הוא שמירה על שקיפות העלויות של השיחות. יש לחייב כל חברה לקבוע עבור המנויים תעריף אחיד לשיחות בתוך הרשת ולשיחות מחוץ לה.

עקרון נוסף הוא עלות מזערית לביצוע המעבר. לנוכח אינטרס החברות להקשות ככל הניתן על המבקשים לעוזבן יש לאסור על החברות גביית תשלום בגין מעבר מנוי ויש לחייבן להעמיס את העלויות על כלל המנויים באמצעות התעריפים הכלליים שלהן.

בנוסף, כדי למנוע שימוש יתר בזכות למעבר מנוי ניתן לקבוע מספר מרבי של מעברים המותר ללא תשלום ולחייב מנוי החורג ממספר זה בעלות הישירה של כל מעבר נוסף. פעולות דומות נעשו גם בשווקים לא תחרותיים אחרים, לדוגמא בענף הבנקאות בו הוכנס לפיקוח המחיר של כל הפעולות הכרוכות בהעברת חשבון מבנק לבנק.

העקרון האחרון הוא פשטות ויעילות בעת ביצוע הזמנת השירות. חשוב לוודא שהחברות לא יערימו קשיים על מנויים המבקשים לעבור מחברה לחברה, ואף ניתן יהיה להורות בשיחת טלפון על ניתוק מנוי מרשת אחת והעברתו לאחרת.

מלשכת שר התקשורת נמסר, כי "השר ירש מצב נתון ומדובר בתפו"א לוהט. חברות התקשורת הסלולרית טוענות שלא יהיו מוכנות להנהגת ניידות המספרים ב-1 בספטמבר מסיבות שונות והשר צריך לקבל החלטה האם הטענות הללו אכן רלוונטיות ואם אכן יש לדחות את מימוש הניידות לעוד 3 חודשים נוספים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה