אשליית "ביטוח המנהלים" לא עובדת יותר
סקר שערכה לאחרונה קרן הפנסיה מבטחים החדשה מגלה, כי 37% מאזרחי ישראל רואים בקרן הפנסיה את מכשיר החסכון הכדאי ביותר לגיל הפרישה, בעוד ש-12.5% בלבד סבורים, כי ביטוח מנהלים הוא הכלי הכדאי ביותר, ו-16% חושבים כך לגבי קופות הגמל. בקרב בעלי הדעה קרן פנסיה היא המכשיר המועדף על יותר מ-50%.
מניתוח הנתונים עולה, כי קרן הפנסיה נתפסת ככדאית יותר ככל שעולה גיל הנשאל. כך למשל, 31% מהצעירים בגילאי 25-34 סבורים כי קרן הפנסיה היא המכשיר הכדאי ביותר, לעומת 40% בגילאי 45-54 ו-50% מעל גיל 65. הסקר נערך עבור מבטחים החדשה על ידי מכון הגל החדש בקרב 421 נשאלים המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת מעל גיל 25 במדינת ישראל. מטרת הסקר הייתה זיהוי צרכים ומגמות צרכניות בתחום הפנסיה בקרב קהלי היעד.
מהסקר עולה עוד, כי כ-30% מהאוכלוסייה אינם חוסכים כלל לגיל הפרישה. בקרב ציבור החוסכים לגיל הפרישה, 38% מפרישים כספים לקרן פנסיה, 38% לקופת גמל ו- 24% חוסכים באמצעות ביטוח מנהלים. עוד עולה מהסקר, כי אחוז החוסכים בקרן פנסיה עולה ככל שעולה רמת ההשכלה של הנשאל וככל שעולה רמת הכנסתו.
לדברי אורן אל-און, מנכ"ל קרן הפנסיה מבטחים החדשה, מהנתונים עולה דיסוננס מטריד. הציבור הפנים את יתרונותיה המובנים של קרן הפנסיה ותופס אותה כמכשיר הכדאי ביותר על פני המכשירים האחרים הקיימים בפער גדול, אך יחד עם זאת חלק גדול מדי מהציבור אינו מפריש כלל לחסכון פנסיוני. על המדינה להפנות בהקדם האפשרי משאבים להמשך עידוד הצבירה לפנסיה. היעדר חסכון פנסיוני בקרב חלקים נרחבים באוכלוסייה מהווה פצצה מתקתקת בחברה הישראלית. אמנם קיימת תובנה ציבורית רחבה לחשיבות החסכון הפנסיוני בקרב הציבור, אך קיימת החיוניות בהחלת חסכון פנסיוני על כלל הציבור בישראל.
כאשר נשאלו הנסקרים מהו הפרמטר החשוב להם ביותר בבחירת קרן פנסיה נמצא כי יציבות הקרן מדורגת במקום הראשון בקרב 33% מהנשאלים. את המקום השני חולקים הפרמטרים של תשואה וגודל הקרן, עם 14% כל אחד. גובה דמי הניהול צוין ע"י 3% מהנשאלים בלבד כפרמטר החשוב בבחירת קרן פנסיה, ו- 5% בחרו בשירות שמעניקה הקרן. רוב אדיר, 88% מהנשאלים, לא מתכוון לעבור לקרן פנסיה אחרת בעתיד הקרוב. לדברי אורן אל-און, גם נתונים אלה משקפים את התבגרותו והבשלתו של צרכן הפנסיה. הציבור מבין שקרן הפנסיה אליה יבחר להצטרף צריכה לשרת אותו לאורך כ-60 שנה ולהבטיח את עתידו ובטחונו הכלכלי, ולכן קריטריונים של יציבות הקרן וגודלה מהווים גורם משמעותי ביותר בבחירת קרן פנסיה. אני שמח לראות, הוסיף אל-און, שגם היתרון הבולט של תשואה על פני הנחה בדמי הניהול משתקף באופן ברור בנתוני הסקר.
בתשובה לשאלה: "עם מי בכוונתך להתייעץ בקשר לחסכון לגיל הפרישה?" השיבו 16% מהנשאלים כי יתייעצו עם המעסיק, 14% עם חבר טוב או בן-משפחה, ו-11% עם סוכן הביטוח. רק 7.3% מהנשאלים השיבו כי יתייעצו עם יועץ פנסיוני בבנק, 2.5% עם ועד העובדים, 1.5% עם ההסתדרות ו-3% עם רואה החשבון. אל-און צופה כי אחוז המתייעצים עם הבנק בנושאי הפנסיה ילך ויעלה. "כניסת הבנקים לתחום הפנסיה רק החלה", אמר אל-און, "אין ספק שחלקם של הבנקים בייעוץ ילך ויגדל עוד בעתיד הקרוב".
במבטחים החדשה מקבוצת מנורה כ-475,000 עמיתים, העובדים אצל למעלה מ-9,500 מעסיקים. ההון הצבור של עמיתי מבטחים החדשה הוא הגדול ביותר מבין קרנות הפנסיה, ועומד על כ- 15.5 מיליארד ₪. מיום הקמתה, שומרת מבטחים החדשה על העודף האקטוארי הגבוה מבין כל קרנות הפנסיה החדשות. קרן הפנסיה מבטחים החדשה והחברה המנהלת קיבלו את הדירוגים הגבוהים ביותר בדירוג מידרוג הבוחן את איכות הקרן וניהולה.