חברים ומרוויחים עתרה לבג"צ נגד מגבלות למשקיפים

בעתירה נגד שר האוצר והממונה על הביטוח במשרדו, דורשת להסיר מגבלות למינוי משקיפים בקרנות הפנסיה שהגיעו עמה להסדרים: הראל, כלל והפניקס
שי פאוזנר |

חברת חברים ומרוויחים שוקי הון, של ההיסתדרות, הגישה היום עתירה לבג"ץ כנגד שר האוצר והממונה על אגף שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר בדרישה להסרת המגבלות למינוי משקיפים מטעם העמיתים בקרנות הפנסיה שהגיעו עמה להסדרים ("הראל", "כלל" ו"הפניקס"), שהסכימו למינויים האמורים. ממשרד האוצר נמסר בתגובה לפניית Bizportal, כי כל עוד העניין נדון בבג"צ אין המשרד מגיב.

העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין בעז בן צור ותומר שקרצי.

הסתדרות חברים ומרוויחים שוקי הון טוענת, כי מתוקף תפקידה ותפקיד ההסתדרות להגן על זכויות העובדים והבטחת תנאי עבודה ופנסיה מיטביים עבורם - אין למנוע את זכותם למנות משקיפים מטעמם, בדירקטוריון קרנות פנסיה ובוועדותיהן, בייחוד לאור הפגיעה בזכויות העמיתים כתוצאה מהרפורמה שיזם משרד האוצר בשנת 2003 והיות תחום הפנסיה תחום מורכב המצריך ידע והבנה מקצועיים.

נטען, כי עניינה של העתירה בהסדר אשר העניק לעותרת את הזכות למנות משקיפים מטעמה בדירקטוריון קרנות הפנסיה ובוועדותיו. יסודה של העתירה באפשרות של נציגי עובדים לשמש כמשקיפים בקרנות הפנסיה – החפצות בכך – אשר העובדים הם עמיתים בהן, וליתר דיוק: במניעת הדרתם של אלה מן הקרנות.

על פי חברים ומרוויחים, "הטעם שעמד ועומד מאחורי הסדר זה היה - ועודנו - לאפשר לנציגים מקצועיים של העמיתים לקבל עדכון שוטף על השינויים ו/או ההתרחשויות החלים בקרנות הפנסיה, על מנת שבהתבסס על המידע שיימסר - באמצעות אותם משקיפים - יוכלו נציגי העמיתים לשמור ולהגן על זכויותיהם של העובדים המבוטחים בקרנות הפנסיה. כמו גם לפקח שהתנאים הקבועים בהסכמי המסגרת וההמלצות והעקרונות שהיא מתווה לטובת העמיתים, ייושמו על ידי חברות הביטוח".

בחברה אמרו, כי ההסדר האמור הוא חלק מהסכמי מסגרת שנחתמו בין העותרת לבין קבוצות הביטוח, במסגרתם התחייבו קרנות הפנסיה ליתן תנאים משופרים לעובדים שיצטרפו לקרן הפנסיה, בין אם הם שייכים למעביד או ארגון עובדים גדול וחזק, ובין אם לאו. ההטבות שניתנו במסגרת ההסכמים לטובת העמיתים, אמרו בחברה, "ניתנו מתוך ראיית טובת כלל הצרכנים בשוק ומתוך מטרה לייצר רף מחירים הנקבע בשיווי משקל תחרותי".

נציין, כי השפעתם של הסכמי המסגרת על תחום הפנסיה היתה משמעותית. פעילות העותרת הגבירה את מידת התחרות בתחום, וכפועל יוצא גם את התנאים למבוטחים. היא יצרה מהפיכה של ממש בתחום ההסדרים הפנסיונים. לכך ניתנו הדים תקשורתיים וגילויי תמיכה רחבים.

חברים ומרווחים מסרה, כי בהסכמים נקבע במפורש שעל מנת להימנע ממצב של ניגוד עניינים ולו הקטן ביותר, המשקיפים אשר ימונו, לא יכהנו כדירקטורים ו/או כנושאי משרה בקרן הפנסיה, לא יהיו זכאים לקבלת שכר בגין תפקידם זה, ואף לא יהיו נושא משרה ו/או בעלי תפקידים בחברים ומרוויחים ו/או בהסתדרות ו/או בתאגידים הקשורים להם.

עוד נקבע, כי אותם משקיפים לא ינהלו את קרנות הפנסיה, לא תהיה להם כל זכות הצבעה בישיבות הדירקטוריון, לא כל שכן, זכות להשפיע בדרך כלשהי על הדירקטוריון והחלטותיו.

האיסור של אגף שוק ההון משרד האוצר למינוי המשקיפים התבצע ע"י מכתב לחברות הביטוח, בדרישה לעכב את יישום סעיפי ההסכם הרלוונטים עד לבירור הנושא. תשובות חברות הביטוח הועברו במחצית שנת 2004 ועד היום, כמעט שנתיים, לא התקבלה תגובה כלשהיא מאת פקידי האוצר והאיסור נשאר בתוקפו.

בעתירה נטען, כי האיסור בוצע ללא התייעצות עם הועדה המייעצת ולפיכך אף בהעדר סמכות.

כן נטען, כי האיסור הוטל בחוסר סמכות, באשר המשקיפים אינם בגדר "נושאי משרה" עליהם משתרעת סמכות הממונה וכי התערבות הממונה מהווה התערבות גסה בחופש החוזים ופגיעה בחופש העיסוק.

רחל תורג'מן, מנכ"ל חברים ומרוויחים שוקי הון: "אנו דורשים לפקח ולבקר את פעילות קרנות הפנסיה ובכך לדאוג לשמירת זכויות העמיתים. רק משקיפים מטעם העובדים ייצגו את האינטרסים האמיתיים של העמיתים לרבות בכל הנוגע לשינויי תקנון, אופן ניהול ההשקעות ורמות הסיכון, איכויות שירות, תיפקוד ועדות רפואיות, מדיניות הצבעה באסיפות כלליות ועוד. מערך ביקורת ופיקוח יעיל ומקצועי יבטיח את ההגנה הנחוצה לעתידם הפנסיוני של עמיתי קרנות הפנסיה החדשות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה