מכירות פומביות ברשת יגיעו ל-65 מיליארד ד' ב-2010

כך מעריכים האנליסטים של פורסטר. ב-2005 עומד השוק בהיקף של 28 מיליארד דולר. בשנת 2010 יהוו המכירות הפומביות כחמישית מכלל המסחר הקמעונאי ברשת האינטרנט לפי המחקר
שרות Bizportal |

תחום המכירות הפומביות בין צרכנים לבין עצמם ובין סוחרים לצרכנים יגיעו להיקף כספי של 65 מיליארד דולר בארה"ב לבדה בשנת 2010, וזאת בהשוואה להיקף כספי מוערך של כ-28 מיליארד דולר בשנת 2005, כך צופה חברת המחקר והייעוץ הבינלאומית פורסטר ריסרץ', במחקר חדש.

בפורסטר מעריכים כי בשנת 2010 יהוו המכירות הפומביות כחמישית מכלל המסחר הקמעונאי ברשת האינטרנט. בפורסטר מציינים כי תחזית זו אינה כוללת מכירות של מכוניות משומשות באמצעות האינטרנט, וכי כאשר כוללים גם את אלה - המספרים צפויים להיות גבוהים בהרבה.

האנליסט ג'ונסון מפורסטר צופה כי המכירות באמצעות מכרזים מקוונים יצמחו בקצב שנתי ממוצע של 19% לשנה במשך 5 השנים הקרובות - קצב מהיר יותר מאשר קצב הצמיחה הצפוי למכירות קמעונאיות באינטרנט ב-5 השנים הקרובות, ואשר מוערך ב-14% לשנה.

בדיוק כמו בתחום המסחר הקמעונאי, הנושא המעניין ביותר הוא חלוקת הצמיחה הפנימית בקרב הקטגוריות השונות, ושם דווקא לא מובילים מוצרי האלקטרוניקה והמיחשוב; פורסטר קובעת כי עם הצטרפותם של צרכנים רבים למכירות הפומביות, ובמיוחד הצטרפותן של נשים, הרי קטגורית המוצרים הביתיים צפויה לצמוח בקצב שנתי ממוצע של 40%, קטגוריית מוצרי הבריאות והטיפוח תצמח בקצב שנתי ממוצע של 33%, וקטגוריית הלבוש תצמח בקצב שנתי ממוצע של 27%.

בפורסטר אומרת כי העתיד של המכירות הפומביות נראה טוב, אולם קיימות גם בעיות. ראשית, בסקר הצרכנים השנתי שעורכת פורסטר מדי שנה, בקרב כ-70,000 בתי אב בארה"ב, התגלה כי מספר הצרכנים המקוונים שרכשו או מכרו מוצרים באמצעות מכרזים מקוונים באינטרנט דווקא ירד בשנה החולפת - 24% בלבד בשנת 2005, לעומת 29% מהצרכנים המחוברים לאינטרנט שהשתתפו במכרזים בשנת 2004. בפורסטר מסבירים כי צרכנים שהתאהבו בעולם המכירות הפומביות משקיעים יותר זמן וכסף, וכך מפצים על צרכנים שעברו לערוצים חלופיים.

בעיה שנייה שמציינת פורסטר היא של-eBay יש כיום הרבה מאוד מתחרים 'חלופיים' באינטרנט, וזאת למרות שבתחום המכירות הפומביות, eBay מובילה באופן בולט ותמשיך להוביל גם בשנים הקרובות. עד לפני כמה שנים, הייתה eBay מקור בלעדי להשגת מוצרים במחירים זולים, אולם רשתות שיווק רבות החלו בשנים האחרונות להציע הנחות משמעותיות לרוכשים באתרי האינטרנט שלהן.

בנוסף - צרכנים רבים החלו להשתמש במנועי חיפוש כדוגמת גוגל, וכן במנועי השוואת מחירים כגון שופזילה או שופינג.קום, למציאת מוצרים במחירים הזולים ביותר. התוצאה, לפי פורסטר – צרכנים רבים שרכשו בעבר דרך eBay, כלל לא מגיעים כיום לאתרי המכירות הפומביות, אלא רוכשים את המוצרים במחירים זולים, ובדרכים אלטרנטיביות הקיימות באינטרנט.

ג'ונסון מפורסטר אומרת כי ההאטה שחווים eBay ואתרי מכירות פומביות אחרים, בכל הקשור להצטרפותם של צרכנים וסוחרים לתחום המכירות הפומביות (גם אם האטה זו לא מתבטאת במספר העסקאות ובהיקפן, אשר ממשיך לצמוח), הביאו את אתרי המכירות הפומביות לביצוע מספר צעדים, הנמצאים רק בראשית דרכם.

אחת הדוגמאות שמביאה פורסטר היא רכישת מנוע השוואת המחירים שופינג.קום על-ידיeBay, כאשר לדברי פורסטר מדובר ברכישה חיונית וחכמה ביותר. הצרכנים רוצים לרכוש מוצרים מסוחרים ידועים ובעלי מוניטין, ומערכת הדירוג של שופינג.קום מאפשרת זאת. צירוף צרכנים אלו ללקוחותיה של eBay, תוך שהמערכת תאפשר להציע להם מוצרים חדשים ומשומשים כאחד, ולאחר מכן מתן אפשרות לשלם לכל הסוחרים באמצעות מערכת PayPal שאף אותה רכשה eBay – צפוי להוות את אחד ממנועי הצמיחה העיקריים של eBay.

שילוב ומיזוג שופינג.קום לתוך eBay אמור להיות מטרה דחופה ומיידית של ענק המכירות הפומביות, אם כי הדבר גם צפוי לעורר את זעמם של קהיליית הסוחרים אשר פועלים דרך eBay; מצד שני, ג'ונסון אומרת כי בלי גידול בקהיליית הצרכנים, אין כל טעם להגן על קהיליית הסוחרים הפועלים דרך האתר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה