הזרים חוזרים ובגדול: השקיעו 1.9 מיליארד ד' במניות
מהמחלקה לפעילות המשק במט"ח בבנק ישראל נמסר, כי בשבעת החודשים הראשונים של 2005, התגברו מאוד ההשקעות הפיננסיות של תושבי חוץ בבורסה לני"ע בת"א, בעיקר במניות. השקעות אלו הסתכמו בכ-2.5 מיליארד דולר, פי חמש מההשקעות בכל שנת 2004. רובן הגדול של ההשקעות היו במניות - 1.9 מיליארד דולר, מתוכם כ-0.4 מיליארדי דולרים במסגרת תהליך ההפרטה של בנק לאומי. יתר ההשקעות, 0.6 מיליארדי דולרים, היו באג"ח של ממשלת ישראל.
יתרת ההחזקות הפיננסיות של תושבי חוץ בני"ע הנסחרים בבורסה בת"א עמדה בסוף יולי על 8.5 מיליארד דולרים, מתוכם 7.4 מיליארד במניות - 12.8% מהשווי של המניות הנסחרות בת"א, ו-1.1 מיליארד דולר באג"ח, המהווים 1.4% מהשווי הכולל של אג"ח הממשלה והמק"מ. עיקר השקעותיהם של תושבי חוץ התרכזו, כבעבר, במספר קטן של מניות, הנכללות במדד ת"א 25 והן בעלות סחירות גבוהה. מעורבותם במסחר במניות הייתה גדולה הן מבחינת חלקם במחזורי המסחר, והן מבחינת שיעור ההחזקה מתוך יתרת המניות הנסחרות. חלקם של תושבי החוץ במחזור הפעילות בכלל המניות הנסחרות בבורסה בת"א גבוה. בחודשים פברואר ומארס משקל זה הגיע לכדי 38%, וביולי לכ-31%, ומשקלם במחזור הפעילות של המניות בהן היו פעילים היה גבוה עוד יותר ועלה בחודש יולי, במניות מסוימות ליותר מ-80%.
שיעור ההחזקה של תושבי החוץ במניות מסוימות, מהגדולות במשק מבחינת שווי שוק, מתוך יתרת המניות הנסחרות, גדול, ועלה ביולי, במניות מסוימות, על 50%. הפעילות באג"ח התרכזה באגרות חוב ממשלתיות מסוג "שחר" לטווחים הארוכים ובמק"מ ובוצעה על ידי מספר מצומצם של בתי השקעות זרים.
במחלקה לפעילות המשק במט"ח בבנק ישראל מציינים, כי ההשקעות נטו ב-2005 נמשכו ברציפות, עם ירידה מסוימת בחודשים אפריל ומאי. בחודשים ינואר-מארס, קצב ההשקעות עמד על כ-480 מיליון דולר בממוצע לחודש ובחודשים יוני ויולי, הקצב עמד על כ-400 מיליון דולר בממוצע לחודש. נמצא מתאם חזק בין ההשקעות של תושבי חוץ במשק לבין המגמות הגלובליות של זרמי השקעות ממדינות מפותחות לשוקי המניות של השווקים המתעוררים, הן מבחינת כיוון ההשקעות והן מבחינת העיתוי. כך למשל, שינוי בסנטימנט המשקיעים כלפי השווקים המתעוררים בחודשים אפריל ומאי הביא להאטה ניכרת בזרמי ההשקעות שלהם בשווקים המתעוררים ובכלל זה גם בבורסה לני"ע בת"א. במחלקה לפעילות המשק במט"ח מוסיפים ומסבירים, כי הגידול בהשקעות בשבעת החודשים הראשונים של 2005 מוסבר גם על רקע השיפור בתנאי הרקע המקרו כלכליים של המשק הישראלי: המשך ואף האצת הרפורמות המבניות, הרמה הגבוהה של אמינות המדיניות המוניטרית והפיסקאלית, האצת הצמיחה הכלכלית, המשך ההפרטה של חברות ממשלתיות גם באמצעות מכירת חבילות של מניות בבורסה בת"א, דבר שהגדיל את סחירות השוק דווקא באותן המניות שבהן הזרים מושקעים והשיפור בתנאים הגיאו-פוליטיים.
עוד מציינים בבנק ישראל, כי בשבעת החודשים הראשונים של השנה, בנוסף להשקעות הפיננסיות בבורסה בת"א, נרשמו השקעות ישירות בחברות ישראליות בסכום של 3.3 מיליארד דולר, לעומת 1.7 מיליארד בכל 2004, ולהערכת המחלקה, צפויות השנה השקעות ישירות נוספות, כתוצאה מהפרטת חברות ממשלתיות, בסכום של 1.2 מיליארד.
ההשקעות של תושבי חוץ בתקופה הנסקרת במניות ישראליות, הן השקעות ישירות והן השקעות פיננסיות בבורסה בת"א, היוו משקל נגד ללחצים לפיחות השקל שנבעו מיצוא הון קצר טווח מצד תושבי ישראל, בין השאר באמצעות החלפת אשראי בנקאי במט"ח באשראי שקלי, על רקע הריבית השקלית הנמוכה והצמצום המתמשך בפער הריביות בין השקל לדולר, ובכך תרמו ליציבות בשוק שקל מט"ח.