הבינ"ל: הדולר חסום מלמעלה - אין סיבה להתחזקות
השקל נחלש הבוקר אל מול המטבעות העיקריים. הדולר נסחר בהתחזקות קלה של 0.12% סביב שער של 4.4964 שקל, לאחר שאתמול נחלש בשיעור מזערי של 0.04% ושערו היציג נקבע בגובה 4.491 שקל. האירו מתחזק הבוקר ב-0.83% סובב סביב שער של 5.531 שקל, לאחר שאתמול נחלש ב-0.23% ושערו היציג נקבע בגובה 5.4853 שקל.
בחדר העסקאות של הבנק הבינ"ל פנים את תשומת לבנו לשתי נקודות בשוק המט"ח: האחת - הם סבורים, כי השוק המקומי התנתק מהקורלציה עם הדולראירו, שכן על אף התחזקותו של האירו אל מול המטבע האמריקני, מצליח האחרון להמשיך ולהתחזק מול רעהו הישראלי.
הנקודה השניה אליה מתייחסים בבנק היא מחזורי המסחר. אלו צפויים להחתך, להערכת כלכלני הבנק, לחצי, כעת משתכנית ההתנתקות באה אל קיצה (ובשלום) והסוחרים יתפנו להנות מחופשת הקיץ, שבשנים החולפות אופיינה בדממת אלחוט בשוק המקומי. בבנק מעריכים, שאם בתחילת החודש עמד מחזור הלקוחות על 600 מיליון דולר (ועוד 250 מיליון דולר לבנקים הזרים), אז כעת הוא עתיד להחתך לחצי ועמוד על כ-300 מיליון דולר.
טכנית, מעדכנים אותנו בבנק, רמת תמיכה קרובה לדולר מצויה בגובה 4.485 שקל ורמת ההתנגדות הקרובה שוכנת בגובה 4.52 שקל. בבינ"ל סבורים, כי הדרך למעלה חסומה עבור המטבע האמריקני וכי יתקשה לפרוץ את רמת ההתנגדות הקרובה.
העולם בעיניים של פינוטק
שרית ולדימירסקי יודעת לספר, כי ביממה האחרונה מושפע המטבע האמריקאי מלחץ כבד שמגיע ממספר כיוונים. גם הנתונים החיוביים שפורסמו אמש בגוש האירו ובדגש על גרמניה לא היטיבו עם הדולר.
אולם, מרבית הבעיות הן מבית. הזמנות של מוצרי בר-קיימא אכזבו אמש את המשקיעים, כאשר רובם ציפו אומנם לירידה במספר ההזמנות אך לא לצניחה של 4.9% לעומת החודש הקודם. בהמשך היום, פורסם כי מספר הבתים החדשים שנמכרו בארה"ב בחודש יולי עמד על 1.41 מליון יחידות - מעט טוב יותר מציפיות האנליסטים אך לא במידה שהצליחה להשכיח את האכזבה מהפרסום של הזמנות המוצרים במשק.
הלחץ על המטבע האמריקאי גבר לקראת שעות הלילה כאשר מחיר חבית נפט לחודש אוקטובר האמיר ל-67.32 דולר לחבית. העלייה במחירי הנפט באה על רקע החשש המתגבר מפני ההוריקן שמתקרב לחופי ארה"ב ומפרץ פלורידה. כלכלנים מציינים הבוקר, כי התחושה מפני האטה כלכלית שולחת את מחירי הנפט מעלה והדולר הוא המטבע הראשון שמסומן כמטרה בעיניי המשקיעים, כשההחלטה האימפולסיבית היא בדרך כלל למכור.
את יומו העגום של הדולר סיים מייקל מוסקאו, נגיד הבנק הפדראלי בשיקאגו, שלא חידש הרבה על המשך המדיניות המוניטארית של ה-FED כך כל ניסיונות המשקיעים למצוא ולו רמז קטנטן על העתיד לבוא התבדו. מוסקאו ממשיך וטוען כי סביבת אינפלציה גבוהה מחייבת את הבנק להמשיך ולהעלות ריבית בו בזמן ששוק העבודה ממשיך להתייעל ולהתרחב. כל אלה מגבירים את הערכה, כי הדולר הפסיק להיתמך על ידי העלאות הריבית ונראה כי גורמים רבים עשויים להשפיע על עתידו.
יחד עם זאת, המשקיעים לא ממהרים למכור דולרים בצורה מסיבית, עקב המתנה לנאומו של נגיד ה-FED, אלן גרינספאן, הצפוי לנאום ביום שישי הקרוב.
היום, יפורסם בארה"ב דו"ח שבועי של דורשי העבודה. צפיות הכלכלנים הן לנתון דומה לזה של השבוע הקודם ולא נראה כי נתון זה ישפיע בצורה ניכרת על המסחר בדולר. כעת נסחר המטבע האמריקאי סביב הרמה של 1.2310 כנגד האירו, סביב הרמה של 109.90 כנגד היין וסביב הרמה של 1.8050 כנגד הסטרלינג.
בעוד שרוב המשקיעים סבורים כי לא די בנתון אחד שלילי בארה"ב על מנת לשנות את התמונה הכללים עבור האירו, מתפתח ניגוד בין שיפור בלתי צפוי בכלכלת גוש האירו למידע כלכלי חלש של ארה"ב. ניגוד זה דוחף את האירו לרמותיו הגבוהות מזה כשבוע אחד כנגד הדולר, כאשר כעת נסחר המטבע האירופאי סביב הרמה של 1.2310 כנגד הדולר וסביב הרמה של 135.20 כנגד היין. נראה כי מאז הפרסום של סקר ה-ZEW החיובי, הגבוה מזה כ-17 חודשים, טפס האירו מומנטום חיובי.
היום צפויים להתמקד המשקיעים בפרסום של סקר ה-IFO הגרמני (סנטימנט העסקי) לחודש אוגוסט, הצפוי להצביע על התרחבות הסקר ל-95.2 נקודות, לעומת 95 נקודות בלבד בחודש יולי. נראה כי מידע כלכלי חיובי של גוש האירו, היחלשות המומנטום של הדולר ועלייה מדאיגה של מחירי הנפט עשויים לתמוך באירו, לפחות בימים הקרובים.
הלילה, נסחר היין במגמה מעורבת מול העיקריים, כאשר בשעה זו נסחר סביב הרמה של 109.90 אל מול הדולר, וסביב הרמה של 135.25 אל מול האירו. הדבר העיקרי שמטריד את הסוחרים בנוגע ליין היפני בימים אלה, הם החשש להמשך עליית מחירי הנפט.
חשש המשקיעים כי יפן שתעשייתה שנשענת על יבוא נפט, תמשיך לסבול מקיטון המאזן מסחרי גם בחודשים הבאים. דבר זה עלול להשפיע בצורה שלילית על המטבע היפני. מנגד המשך הסנטימנט החיובי של הכלכלה היפנית שבאה לידי ביטוי, בזרימת הון זר למדינה, מאפשרת תמיכה ביין בדומה לתקופה האחרונה.
היום בזירה היפנית (בשעה 02:30 שעון ישראל) יפורסם מדד המחירים לצרכן (CPI) שצפוי להצביע על עלייה של 0.1% לרמה של 0.3%-, לעומת 0.4%- בחודש יולי. המשקיעים צפויים להיות מעודדים מהנתון מכיוון שכל עלייה במדד המחירים מראה על המשך התאוששות של המשק היפני והיציאה ממצב של דפלציה מתמשכת.