אופ"ק חוזה שינוי בשוק הנפט העולמי ב-2017, מחיר הנפט מזנק
האם שוק הנפט ניצב בפני שינוי משמעותי? מחיר הנפט התייצב מאז חודש מארס האחרון לכדי מחיר שנע בין 40 דולר ל-50 דולר. דו"ח אופ"ק שהתפרסם היום (ג') טוען כי מצב הדשדוש במחיר הנוזל השחור הינו זמני וככל הנראה רלוואנטי לשנה הנוכחית בלבד. זאת בעקבות התהליכים שיעבור הסקטור בשנת 2017.
מחיר הנפט עולה היום מעל לשיעור של 2.5% למחיר של 45.9 דולר לחבית.
לטענת אופ"ק החל משנה הבאה תחול עלייה בביקוש לנפט מסביב לעולם וירידה בתפוקה של הפקת הנפט במדינות אשר אינן בקרטל אופ"ק. מצב זה יביא לירידה בהיצע היתר שהצטבר בשנה האחרונה בשוק הנפט והיה מן הגורמים העיקריים לירידה במחירו.
הצפי לביקוש לנפט בשנת 2017 עומד על 1.2 מיליון חביות ליום. מדובר בעלייה של כמעט 25% אל מול הביקוש בשנה הנוכחית. הביקוש לנפט אמור לעלות גם במדינות שנמצאות בתוך אופ"ק.
לאור העלייה החדה בהיצע הנפט לאורך המשבר בסקטור בשנתיים האחרונות, נצבה בידי מדינות אופ"ק האפשרות הברירה האם להקטין את קצב תפוקת הנפט הוא להותירו בקצב שיא. פעם אחר פעם מדינות אופ"ק הראו נחישות וסרבו להקטין את הקידוח ולהגן על נתח השוק שלהן - גם במחיר של הורדת מחירי הנפט עד לכדי שפל של 27 דולר בחודש פברואר האחרון.
- ארה״ב ואיראן בשיחות מתקדמות לקראת הסכם - הצדדים עתידים להיפגש באירופה
- סין וקטאר - הסכמים לעסקאות נפט וגז; סין מנסה להפחית את התלות בארה"ב
כיום האסטרטגיה נראית כנכונה, לאור העובדה ששוק פצלי השמן בארה"ב אשר היה מבין האחראים העיקריים לעלייה בהיצע הנפט, נמצא במשבר עמוק. כמות האסדות הפעילות בשוק כיום עומדת על 350 אסדות בלבד. לאחר שבשנת 2014 כמות אותן אסדות הגיעו לכמות אדירה של מעל ל-1,600.
אך נציגות אופ"ק לא יצאו ללא פגע. המדינות הקטנות או בעלות הכלכלה החלשה יותר כמו ונצואלה ואנגולה היו מן הנפגעות העיקריות של המשבר.
- 1.יהודה אליהו 19/07/2016 09:17הגב לתגובה זומצוינת