תיקון 190 לקופות גמל
צילום: shutterstock

תיקון 190 – נותנים לך, תיקח!

אפיקי החיסכון השונים הקיימים כיום, מציעים מגוון של אפשרויות חסכון המותאמות לגילו של החוסך, לאופיו ולמצבו הכלכלי

תוכן בחסות |

בין החוסכים ישנה קבוצה גדולה של גמלאים, שצברו סכום כסף במשך עשרות שנים של חסכון, והיום מעדיפים לשמור את כספם באפיק חסכון שמאפשר להם למשוך את כספם במלואו בעת שיצטרכו. זו הסיבה שגמלאים רבים, שחסכו לאורך שנים רבות, מעדיפים להשקיע את כספם בתכניות חסכון או פיקדונות המאפשרים נקודות יציאה זמינות, ולא לחשוב על אפיקים אחרים, כמו חסכונות פנסיונים.   מסיבה זו אושר בשנת 2012 תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, המעניק הטבות מיסוי לחוסכים בקופות גמל ומאפשר לגמלאים להפקיד את הכספים שחסכו לאורך השנים בקופת גמל וליהנות מהאפשרות למשוך את החיסכון כקצבה או הון, בכל עת שירצו. תיקון 190 הפך את קופות הגמל לאפיק חסכון אטרקטיבי ולתחליף ראוי ומשתלם לתכניות חיסכון אחרות.   אילו יתרונות מציע תיקון 190 תיקון 190 לפקודת מס הכנסה נכתב במטרה לעודד את האזרחים ואת הגמלאים בפרט להפקיד את הכספים שחסכו לאורך השנים לקופת גמל. כדי לעשות זאת הוסיף התיקון שני שינויים עיקריים לפקודת מס ההכנסה–   בחירת דרך משיכת הכספים – התיקון מאפשר לחוסכים בקופת גמל למשוך את הכספים באחת משתי האפשרויות – משיכת קצבה חודשית כאשר הקצבה תהא פטורה ממס לכל החיים, או משיכה חד פעמית (היוון קצבה) בכפוף לעמידה בתנאים מסוימים ובתשלום מס בשיעור של 15% נומינלי ממרכיב הרווח היחסי.   בעת ההצטרפות וההפקדה לקופה אין התחייבות לבחירת המסלול (הוני או קצבתי), וניתן להשאיר החלטה זו לשלב משיכת הכספים.   יתרונות מיסוי – החוסכים במסגרת קופות הגמל נהנים מפטור מתשלום מס רווחי הון במשיכה קצבתית. בנוסף, נהנים החוסכים ממיסוי מופחת על הרווחים העומד על 15% נומינלי במקום 25% מס ריאלי, כאשר חישוב המס על רווחי ההון מתבצע רק במועד משיכת הכספים.

למי מתאים לחסוך במסגרת קופת גמל? חסכון במסגרת קופת גמל עם אפשרות להיוון קצבה מוכרת לפי תיקון 190, מתאים בעיקר לאנשים הקרובים לגיל 60 שברשותם כספים פנויים שהם רוצים להשקיע. בנוסף, תיקון 190 מאפשר השקעה בקופות גמל גם לשכירים בעלי הכנסה גבוהה (מפעמיים השכר הממוצע במשק) המעוניינים להפקיד לחיסכון פנסיוני ארוך טווח מעבר לתקרת ההפקדה המזכה בהטבות מס.   קופות גמל – לחסוך לפנסיה ​

האם ניתן לפתוח קופת גמל וליהנות מיתרונות תיקון 190 גם מעל גיל 70? כן, ניתן לפתוח קופת גמל ולהפקיד כספים לטובת משיכה לפי תיקון 190 בדרך של היוון קצבה מוכרת בכל גיל. יש לשים לב כי המשיכה בדרך של היוון קצבה מוכרת כפופה לתנאים מסוימים.

מהי תקרת סכום ההפקדה? ישנה תקרה לסכום ההפקדות לקצבה מוכרת (תשלום פטור ממס) שנקבעה על פי החלטה של רשות המיסים. טווח הסכומים הינו בין 3 ל- 9 מיליון ₪  בין הגילאים 60 ל-90. חריגה מתקרה זו תדרוש מהעמית להציג אישור פקיד שומה לצורך משיכה כסכום חד פעמי (בדרך של היוון קצבה מוכרת) בניכוי מס מרווחים (בכפוף לקבלת קצבה מזערית) כאמור בהוראות הדין והאמור לעיל   מהם התנאים למשיכת הכספים בסכום חד פעמי (משיכת בהיוון חד פעמי) של תיקון 190? תיקון 190 מאפשר למשוך את הכספים כסכום חד פעמי (בדרך של היוון קצבה מוכרת) תוך ניצול הטבות מס לעמיתים אשר עומדים בתנאים מסוימים.   את הכספים שהופקדו בקופת הגמל יהיה ניתן למשוך רק החל מגיל 60. כדי למשוך כספים מקופת הגמל כסכום חד פעמי, עליכם להוכיח כי אתם מקבלים בפועל קצבה מינימלית (כ- 4,525 ₪, נכון לשנת 2020) מכל מקור פנסיוני למעט קצבת שאירים.   הסכום אותו תמשכו במשיכה הונית (חד-פעמית או לשיעורין) יחויב במס נומינלי של 15% על הרווחים (לעומת שיעור מס של 25% ריאלי באפיקים אחרים).   ניתן לבחור למשוך רק חלק מהסכום, ולהשאיר את היתרה ולקבל בגינה קצבה. משיכה בדרך של קצבה פטורה ממס, הן על הקרן והן על הרווחים, ללא תקרה.   איך מושכים את הכספים? משיכת הכספים היא פשוטה ונעשית על ידי פני לגוף המנהל את קופת הגמל.   עמית הזכאי למשיכה הונית רשאי לבצעה בכל שלב, ויכול לבחור למשוך את הסכום המלא או סכום חלקי. הסכום יועבר באמצעות העברה בנקאית בתוך 4 ימי עסקים מרגע אישור בקשה המשיכה.   היתרונות בקופת גמל דרך גוף גדול ומוביל – הפניקס אקסלנס הפניקס אקסלנס פנסיה וגמל מנהלת כיום 13 מסלולי השקעה מגוונים לבחירת החוסך. כל מסלולי ההשקעה בקופות הגמל שלנו הינם פלטפורמת ניהול כספים במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. מגוון המסלולים מאפשר לכם כחוסכים לבחור בכל שלב לעבור בין המסלולים השונים ואף לפצל השקעות. באפשרותכם להעביר את כספי החיסכון הפנסיוני שלך הפניקס אקסלנס פנסיה וגמל בכל זמן שתרצו, באמצעות פניה לחברת הפניקס אקסלנס פנסיה וגמל בע"מ ומילוי טופס בקשת העברה, או באמצעות העברת בקשת העברה דרך היועץ הפנסיוני או סוכן הביטוח הפנסיוני שלכם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה