סקר השמאי הממשלתי: האם המחאה השפיעה על תשואות הנכסים המניבים?
"שיעורי התשואה בנכסים מניבים במחצית השניה של שנת 2011 היו דומים לשיעור התשואה שנרשמו במחצית הראשונה של 2011. כלומר השפעות המחאה החברתית, ככל שקיימות, טרם באו לידי ביטוי בשיעורי התשואה שנצפו בתקופה הנסקרת" זו המסקנה שעולה מסקירת השמאי הממשלתי הראשי, טל אלדרוטי לשיעורי התשואה בנכסים מניבים במחצית השניה של 2011 שפורסמה היום.
שיעורי התשואה (שיעור ההיוון הכולל) הממוצעים למחצית השניה של 2011:
1. בנכסי משרדים - 8.3% 2. בנכסים מסחריים - 8.3% 3. בנכסי תעשיה ומלאכה - 8.6%
המסקנות העולות מן הסקירה של השמאי הממשלתי הן ששיעורי התשואה מנכסים מניבים במחצית השניה של 2011 דומים לאלה שנצפו במחצית הראשונה של 2011 , ומצויים בטווח שכיח שבין 8% לבין 9%. הסקירה מתייחסת לתקופה בה החל גל המחאה החברתית בקיץ 2011. השפעת גורם זה, ככל שקיימת, טרם באה לידי ביטוי בשיעורי התשואה שנצפו בתקופה הנסקרת.
השמאי הממשלתי מסיק גם כי נמצא קשר מובהק בין רמת הקרבה של הנכס למרכז הארץ או למרכז הישוב לבין שיעור התשואה ממנו. בנכסים שמיקומם מרכזי נצפה שיעור תשואה נמוך ואילו בנכסים פריפריאליים נצפה שיעור תשואה גבוה. הקשר נובע ככל הנראה ממרכיב סיכון גבוה יותר בפריפריה ( לגבי מרכיבים כגון: איתנות פיננסית של השוכרים, יחס אי תפוסה, סיכונים לבעלים שבהשתנות הסביבה וכו').
עורכי הסקר מציינים כי בתקופה הנסקרת אותרו נדגמו ונותחו נתוני תשואה ומכר של כ-75 נכסים מניבים: משרדים, מסחר, מבני - תעשיה ומלאכה וכיו"ב. רובם מתייחסים לשיעור ההיוון הכולל בשומות שנערכו לצורך הצגתן בדו"חות כספיים של חברות, ומבוססים על יחס בין נתון שוק לבין ערך שומתי בנכסי השוואה או בנכס הנשום.
בעבודה נסקרו נתוני התשואה בפועל בנכסים שבהם בוצעה עסקת שכירות ועסקת מכר במועדים סמוכים, וכן נבדקו שיעורי תשואה, שהוערכו בנכסים אשר נשומו לצורך הכללתם בדו"חות כספיים של פירמות לפי תקני החשבונאות.
- 2.מספיק לתת במה לנתוני בלוף שיווקי לפראייר=העם לא פראייר! (ל"ת)שמאי=נדלניסט בלוף 16/07/2012 14:32הגב לתגובה זו
- 1.דפני\סתיו הרסו המחאה 16/07/2012 11:22הגב לתגובה זוהשתן עלה לראש לדפני סתיו ושמולי, וכולם שכחו שנושא המחאה הוא דיור נגיש לכולם.