1.2 מיליון מ"ר קניונים יוקמו בשנים הקרובות; "השחקנים הקטנים יתקשו להתמודד"
שנת 2010 הטיבה עם השחקנים בענף מרכזי המסחר. השיפור במצב הכלכלי ובצריכה הפרטית הביא לגידול במספר מבקרים במרכזי המסחר ולעלייה לפדיונותיהם. כתוצאה מכך מרבית החברות הציגו שיפור נאה בתוצאות העסקיות.
דוחות מ.א.ן נכסים לשנת 2010, מצביעים על מגמת עלייה במחירי השכירות ושיעורי התפוסה במרכזי המסחר. עיקר השיפור ניכר באזור ת"א בעוד שבאזורים אחרים השיפור היה מתון יחסית.
ברורית פיין, אנליסטית נדל"ן בדש ברוקראז', אומרת כי עם השלמת עסקת בריטיש, הפכה מליסרון לקבוצת הקניונים הגדולה בישראל הן מבחינת היקף ההכנסות והן מבחינת היקף נכסים. "במציאות החדשה נותרו שני ענקים חזקים השולטים בענף הקניונים הישראלי: עזריאלי עם 12 קניונים (ועוד שניים שהקמתם צפויה להסתיים עד סוף השנה) ומליסרון עם 23 קניונים (כולל שלושת הקניונים המועמדים למכירה).
לדברי פיין התחרות בתחום מרכזי הקניות לא תהפוך אגרסיבית במיוחד וכי מצבה של קבוצת עזריאלי עשוי אף להשתפר בעקבות עסקת בריטיש/מליסרון. "מליסרון תהיה עסוקה מאד בתקופה הקרובה בניהול המיזוג ובניסיון השבחת נכסיה, ואילו עזריאלי, עם קופת המזומנים השמנה, תוכל לנצל את התקופה הקרובה ותנסה להגדיל את אחזקותיה בענף".
פיין סבורה כי הגידול המתוכנן בשטחי המסחר יחליש בעיקר את השחקנים הקטנים בשוק. בישראל יש כ- 300 מרכזי מסחר המשתרעים על פני כ- 7.5 מיליון מ"ר של שטחי מסחר. לפי מחקר שנעשה ע"י צ'מנסקי את שחר, ישראל נמצאת בין המדינות הראשונות בעולם בשטחי מסחר קמעונאי לנפש.
בשנים הקרובות, צפויים להיפתח ברחבי הארץ עשרות מרכזי מסחר בשטח כולל של 1.2 מיליון מ"ר, (כ-300 אלף בשנה), מתוכם כ- 360,000 מ"ר עד סוף שנת 2012. למעלה מ- 70% מהשטחים המתוכננים במרכזים עולים על 10,000 מ"ר, ולמעלה מ- 40% בשטחים הגדולים מ- 20,000 מ"ר. כוח הקנייה החודשי בישראל לצריכת מוצרים קמעונאים מוערך בכ- 7.1 מיליארד שקל וצפוי לגדול בכ- 1.1 מיליארד שקל נוספים עד לסוף שנת 2015. ההערכה היא שתוספת זו תוכל לתמוך בכניסה של כ- 200 אלף מ"ר שטחי מסחר בשנה, כך שעלול להיווצר עודף היצע בשטחי מסחר בשנים הקרובות. להערכת פיין, בסופו של דבר לא כל הפרויקטים המתוכננים ייבנו בפועל, והיזמים יאלצו להתאים את עצמם לצורכי השוק.
אזור השרון, הצפון ובאר שבע נהנו בשנים האחרונות וצפויים ליהנות גם בתקופה הקרובה מתנופת פיתוח אדירה ומגידול בשטחי המסחר. ריבוי שטחי המסחר צפוי להגביר את התחרות ויביא מטבע הדברים ללחץ על מחירי הנכסים באזורים אלו. מנגד, באזורים אחרים כגון תל אביב וירושלים, לא קיים עודף היצע בשטחי המסחר כך שיתכן ונמשיך לראות את המחירים זוחלים כלפי מעלה באזורים אלו.
לסיכום, בהתאם לתחזיתה של פיין נראה בשנים הקרובות חילופי ידיים רבים בשוק הקניונים, כאשר ככל הנראה עזריאלי ומליסרון- בריטיש יגדילו את אחזקותיהן. מעניין יהיה לראות מה יעלה בגורלם של קניון ארנה בהרצליה, בבעלות חברת מנופים, קניוני ערים בכפר סבא וקניות קריית אונו בבעלות חברת אמות, דיזנגוף סנטר בבעלותם של משפחת פילץ ופלאטו שרון וקניון הזהב בראשון לציון, בבעלותם של מגדל ומשה ויגאל גינדי.
- 3.מאיר 15/06/2011 16:16הגב לתגובה זוומצד שני לאלפי משפחות ובשרשור לעשרות או מאות אלפי משפחות יהיה פחות אוכל...לחם...ולמי שלא שם לב בעלי עסקים ברחובות אין יכולת לעבור להייטק
- 2.מאיר 15/06/2011 16:07הגב לתגובה זוזה פשוט לייצור בכח הכסף והקשרים את המונופול הכי גדול ומשפיע ומייאש שיש הם לא מוכרים רק משכירים וכך יוצרים עבדים עד סוף הדורות....חייבים לעצור אותם...לאנשים רגילים אין מושג כמה נזק עושים הקניונים....הם הורגים הכי הרבה את מעמד הבינים הסחורים...וזה גלגל שמשפיע כמעט על כל משפחה בעם ישראל...הם ממש אויבים של מרבית ההעם...והכי גרוע שהם מונעים מאנשי המסחר להיות בעלים...וגובים שכירות רצחנית הממשלה חייבת להתערב
- 1.מיכאל 15/06/2011 13:26הגב לתגובה זויותר קניונים = יותר רשתות = פחות עסקים קטנים = יותר פערים בחברה יותר קניונים = פחות מסחר ברחוב = פחות אנשים ברחוב = יותר פשע יותר קניונים = יותר שימוש במכוניות = יותר פקקים וזיהום אוויר