הפתרון למחירי הנדל"ן המזנקים: אגרות חוב הצמודות למחירי הדיור

ועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום בנושא הנפקת אגרות חוב במקום דירה. "במובן מסוים איחרנו את הרכבת. זה היה טוב לפני 3-4 שנים, כשהמחירים התחילו לעלות, אני לא בטוח שהיום זה העיתוי המתאים"
לירן סהר | (6)

ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום דיון שעסק בנושא הנפקת אגרות חוב צמודות למחירי הדיור. היוזמה נועדה ליצור תחליף להשקעה בדירת מגורים, שתאפשר למשקיעים לרכוש את האג"ח במקום דירה, וכך להגדיל את היצע הדירות ולסייע להורדת מחירי הדיור.

בפתח הדיון אמר כרמל שאמה, יו"ר הוועדה, כי לפני כשנה פנה לאוצר בהצעה שהמדינה תנפיק אג"ח צמוד למחירי הדיור, כמענה לביקושים להשקעה בנדל"ן. הוא הסביר כי כיום מצד אחד בנק ישראל מכביד על כניסת כספי משקיעים לענף ומצד שני האוצר מעודד משקיעים למכור דירות ולצאת מהשוק. "הרבה הון אמור להישאר ללא כתובת", אמר. "מי שרוצה להשקיע בשוק אמור להיות אדיש להבדל בין דירה לאג"ח".

היוזמה להנפיק אג"ח צמוד למחירי הדיור נועדה להביא להגדלת היצע שוק הדירות ולהוזלת המחירים, שכן המחירים בשוק נקבעים כתוצאה מממצב של היצע וביקוש. הנפקת אג"ח צמוד למחירי הדיור תאפשר לציבור לרכוש אותו כתחליף להשקעה בדירת מגורים, או כהגנה על כסף המיועד לרכישת דירה בעתיד, ללא צורך לחשוש מעליית מחירים.

שאמה הכהן פירט ואמר כי אגרות החוב הן נזילות, אין להן פחת והמשקיע בהן לא צריך להתמודד עם בלאי ותקלות בדירה. כמו כן הוא הוסיף כי כדי להשקיע באג"ח אין צורך במימון מלא של מחיר דירה. עם זאת, לדבריו החסם היחידי נובע מכך שחסר למדינה מסד נתונים שירכיב מדד שהציבור ייתן בו אמון.

היועץ הכלכלי של שר האוצר יובל שטייניץ, ד"ר אבי שמחון, אמר כי לצד היתרונות יש גם חסרונות במהלך. לדבריו, המדינה נמצאת היום במצב טוב ומגייסת פחות חוב מבעבר. "אין טעם להנפיק אג"ח בסכומים נמוכים. זה כלי לעשרות שנים וצריך לקחת בחשבון שמי שיקנה את האג"ח היום בנקודה מאוד גבוהה עלול לסבול הפסד הון משמעותי". שמחון אף הביע חשש שייווצר הרושם שהמדינה מטעה את האזרחים.

"במובן מסוים איחרנו את הרכבת", אמר שמחון. "זה היה טוב לפני 3-4 שנים, כשהמחירים התחילו לעלות, אני לא בטוח שהיום זה העיתוי המתאים".

סמנכ"ל התאחדות הקבלנים, ערן ניצן, הביע תמיכה ברעיון. "הבעיה היחידה זה האינפורמציה שחסרה. זה כלי שיכול לשכלל את השוק ולמשוך השקעות של גופים מוסדיים".

ד"ר סיגל ריבון מחטיבת המחקר של בנק ישראל אמרה כי בעבר נטה הבנק המרכזי להתנגד ליוזמה, בגלל הבעיות הכרוכות בה. גם היא התייחסה לצורך לשפר את הנתונים. כמו כן היא ציינה כי אם הממשלה תנפיק אג"ח כאלה היא לוקחת על עצמה ביטוח של הציבור ובמקרה של הפסדים עצומים יהיו לכך השפעות על המדינה".

בתום הדיון ציינו ד"ר שמחון ונציג הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי גם באוצר וגם בלמ"ס מתקיימת בדיקה מעמיקה של הנושא, שצפויה להסתיים בעוד כחצי שנה. היו"ר שאמה-הכהן אמר בתגובה כי יכנס את הוועדה לאחר שיסתיימו הבדיקות המקצועיות, כדי לבחון את התקדמות הנושא.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    לא התעוררתם מאוחר מידי? אולי אג" ח שורט (ל"ת)
    על הנדל" ן 15/06/2011 16:14
    הגב לתגובה זו
  • נמרוד 15/06/2011 16:55
    הגב לתגובה זו
    חברות הנדלן והבנקים יפגעו מירידת מחירים (ובבועה כמו בבועה, כשהיא מתפוצצת עפים רסיסים וכולם נפגעים). אז מה עושים מנפיקים אגח צמוד למחירי הנדלן. הציבור קונה (כי הוא מפחד מעליות, מפחד שלא יהיה לו כסף לקנות דירה בעתיד) והגופים הכלכליים (חברות הנדלן והבנקים) מוכרים (כי הם " מגדרים" את ההשקעות שלהם). תכלס, הלוואי שיהיה מכשיר כזה. כבר שנה אני שובר את הראש איך אפשר לעשות שורט על הנדלן.
  • 4.
    דורון האדום 15/06/2011 13:57
    הגב לתגובה זו
    המטרה במהלך היא שאנשים לא יצטרכו לקנות את הדירה בפועל אלא יוכלו לקנות הצמדה לנכס הבסיס ותוך כדי כך להפחית ביקושי נדל" ן. הענין הוא שאני לא רואה את המדינה מוותרת על כל המסים הנלווים לרכישת דירה (מס קניה, מע" מ, מס שבח, היטלים, אגרות וכדומה)
  • 3.
    באנגלז קוראים את זה sub prime... (ל"ת)
    רון 15/06/2011 13:31
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    ההפסדים עלי 15/06/2011 13:25
    הגב לתגובה זו
    שמעתי שזוגות צעירים יוכלו להתגורר בקונטננרים משומשים ... קונטינרים שיצופו בטפטים של הניירות הללו
  • 1.
    נהדר,ככה הפנסיה שלי תספוג את ההפסדים,ולא (ל"ת)
    הטייקונים 15/06/2011 12:16
    הגב לתגובה זו