
קנה דירה 4 חודשים אחרי שמתווכת הראתה לו אותה - האם חייב לשלם תיווך?
טען שראה את הדירה ביד2 - מה קבע השופט?
בית משפט השלום בפתח תקווה פסק לאחרונה כי רוכש דירה, שניסה לרכוש נכס ישירות מהמוכרים חודשים לאחר שביקר בו בליווי מתווכת והודיע לה כי איננו מעוניין, יידרש לשלם את מלוא דמי התיווך והוצאות המשפט.
הפרשה החלה ביולי 2022, אז חתם הרוכש על הסכם תיווך מול חברת ריהאוס ישראל בקשר לדירת שלושה חדרים ברחוב קרן היסוד באשדוד. ההסכם קבע כי על הרוכש לשלם לחברה 2% ממחיר הרכישה בתוספת מע״מ, ואף כלל סעיף של פיצוי מוסכם במקרה של הפרת ההתחייבות. באותו יום הוא אף ביקר בדירה בליווי מתווכת מטעם החברה. בתום הביקור הודיע לה כי העסקה לא רלוונטית עבורו.
אלא שבדצמבר 2022, כחמישה חודשים לאחר מכן, נרשמה לטובתו הערת אזהרה בטאבו לאחר שרכש את הדירה ישירות מהמוכרים, ללא מעורבות המתווכת. חברת התיווך, שיוצגה בידי עורכי הדין ינון פריד ויעל אבקסיס, פנתה להוצאה לפועל ולאחר התנגדות הרוכש הועבר הדיון לבית משפט השלום.
הרוכש טען כי נתקל במודעת פרסום באתר יד2 ולא הבין שמדובר באותה דירה, שכן לטענתו ראה דירות רבות באותה תקופה. בית המשפט, בהרכב הרשם הבכיר איתי שרון, לא קיבל את גרסתו וקבע כי חברת התיווך הייתה הגורם היעיל שהביא לעסקה: "אין מחלוקת שהנתבע התוודע לדירה בזכות שירותי התיווך. גם אם חלפו 4.5 חודשים, קשה לקבל את גרסתו כי לא זיהה את הדירה," כתב הרשם שרון בפסק הדין.
- רכישת הדירה בוטלה - הקונים ישלמו בכל זאת דמי תיווך
- רכישת הדירה לא הושלמה אבל המתווך דרש דמי תיווך - בית המשפט קבע שהוא צודק
"החברה היא זו שתיאמה את הביקור בדירה בליווי מתווכת מטעמה, המשיכה להתעניין בקידום העסקה ותיאמה לנתבע פגישה נוספת במשרדיה. הזיקה בין פעולות התיווך לבין העסקה ברורה."
עוד הוסיף הרשם: "העובדה שהנתבע מצא מודעה באינטרנט אינה מנתקת את הקשר הישיר בין פעולות התיווך לבין העסקה שבוצעה בפועל."
בהתאם לכך קבע בית המשפט כי על הרוכש לשלם לחברת ריהאוס: 2% ממחיר העסקה (כ‑34 אלף שקל) בתוספת מע״מ, הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 7,500 שקל, לא נפסק פיצוי מוסכם נוסף, מעבר לדמי התיווך שנפסקו.
- מחירי הדירות בבת ים - תמונת מצב: כמה עולה דירה ישנה, ומה הפער מול דירות חדשות?
- מחפשים דירה בשדה דב? תכינו 8.5 מ' שקל
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המסקנה: חתמתם על הסכם תיווך? אם תרכשו את הנכס מאוחר יותר ישירות מהמוכרים עדיין תהיו חייבים בתשלום. החוק והפסיקה רואים בכך עקיפה של המתווך ומחייבים בתשלום מלא של דמי התיווך.
- 3.אם אתה מוכר מתווך יכול לפעמים להביא עסקה שמרימה את המחיר כי כך הוא גם גוזר קופון יפה (ל"ת)אנונימי 17/07/2025 11:51הגב לתגובה זו
- 2.אם היתה ממשלה שעובדת לא היה דבר כזה מתווכים. איך לא הבינו במדינהשזה חסם בשוק!! (ל"ת)אנונימי 17/07/2025 10:26הגב לתגובה זו
- 1.מעולם לא הבנתי מה זה המקצוע הזה. ולמה אנשים לא מחרימים אותם. מעולם לא פניתי למתווך. (ל"ת)יוני 17/07/2025 06:59הגב לתגובה זו
- אנונימי 17/07/2025 10:03הגב לתגובה זונותן מפתח למתווך ושלום על ישראל.זה לגבי המוכר.לגבי הקונה יותר צריך מתווך.