אנליסטים ניתוח סקירה גרף מניות שוק ההון מסחר עליות ירידות
צילום: Istock

דמי הניהול היקרים ביותר בקרנות הנאמנות - האם הם משתלמים?

לצד מאות קרנות הנאמנות המנוהלות בישראל פועלות מספר "קרנות אסטרטגיות", שמנסות להשיא תשואה עודפת באמצעות השקעה בנגזרים; אלא שבפועל, לא רק שהן לא משיגות תשואה עודפת הן גם גובות דמי ניהול אסטרונומים ששוחקים עוד יותר את הביצועים

איתן גרסטנפלד |

בישראל מעל 2,300 קרנות המנוהלות על ידי גופים שונים. מתוכם, רק ארבעה גובים דמי ניהול של מעל 3%. כמעט ברוב המקרים דמי הניהול הגבוהים הם פשוט לא מוצדקים. לאחרונה כתבנו על אחת מהן, מגדל נאסד"ק כפליים, שגובה דמי ניהול של 3.6% ומתקשה לעמוד במה שהיא טוענת שהיא מציעה. הפעם נתמקד ב"קרנות האסטרטגיות" שגם הן גובות דמי ניהול מופרעים למרות שהביצועים שלהם לא כל כך מרשימים.


בשונה מרוב קרנות הנאמנות, הקרנות האסטרטגיות מציעות למשקיעים ניהול שכולל השקעה המתבססת על "שימוש באסטרטגיות מסחר שונות". בפועל, המשמעות היא שהן מבצעות השקעות בשוק הנגזרים, בעיקר על מניות אבל לא רק. באמצעות ההשקעה במכשירים הללו, שנחשבים מסוכנים ודורשים ידע וניסיון שאינם מנת חלקם של הציבור הרחב, הן מנסות להשיא למשקיעיהם תשואה עודפת. אך כפי שתכף נראה הן לא כל כך מצליחות ובדרך גובות דמי ניהול אסטרונומים, ששוחקים עוד יותר את התשואה.


אחת מאותן הקרנות היא "אנליסט אסטרטגיות", שגובה דמי ניהול של 3.5%, מה שמציב אותה במקום הרביעי בכל הקשור לגובה דמי הניהול, ביחס לקרנות האחרות הפועלות בארץ. על פי הקרן כדי להשיא ערך מוסף היא עושה "שימוש באסטרטגיות מסחר שונות כגון מכירה בחסר של נכסים שונים, ובמקביל הגדלת החשיפה לאפיקי השקעה דומים או שונים לרבות האפיק המנייתי". מבט על ההשקעות של הקרן מלמד שהיא משקיעה כמעט 90% מנכסי הקרן במניות ישראליות שונות.


למרות דמי הניהול הגבוהים הקרן לא ממש הצליחה להשיא ביצועים עודפים. בשנה האחרונה היא אמנם הציגה תשואה של 27%, נתון מרשים על פניו, רק שבמקביל מדדי הדגל בתל אביב, ת"א 35 ו-90 עלו באותה תקופה בכ-30%. אלא שבניגוד למשקיעים של אנליסט אלה שהשקיעו במדד שילמו דמי ניהול אפסיים.



מלבד אנליסט גם בית ההשקעות ברק, גוף קטן שנסחר בבורסה בתל אביב לפי שווי של 26 מיליון שקל, מנהל קרן אסטרטגית. הקרן, המנהלת נכסים בהיקף של 23.5 מיליון שקל, גובה דמי ניהול אסטרונומים של 3.8%, הגובה ביותר מבין קרנות הנאמנות. 


בדו"ח השנתי של הקרן נכתב: "...לבצע אסטרטגיות מסחר שונות בישראל ו/או בחו"ל על נכסי בסיס שונים, וזאת בכפוף להוראות בדין. אסטרטגיות כאמור מושגות, בין היתר, באמצעות החזקה ישירה בניירות ו/או ETF ו/או חוזים עתידיים ו/או באמצעות מכירות בחסר ו/או באמצעות פעילות באופציות שונות עבור הקרן, לרבות אסטרטגיות בשוק הנגזרים כגון אסטרטגיות לונג/שורט, בעיקר על מניות ונכסי בסיס שונים...". אל שבפועל, כיום, מחזיקה הקרן בעיקר במק"מים לצד השקעה (5% מהתיק) במניה של בית ההשקעות עצמו.

קיראו עוד ב"קרנות נאמנות"


בדומה לאנליסט גם הביצועים של ברק לא הולמים את דמי הניהול הגבוהים שהיא גובה. בשנה האחרונה רשמה הקרן תשואה של 20.6% בזמן שהתשואה במדדי הדגל הישראלים הגיעה כאמור לכ-30%. אלא שבניגוד לאנליסט שרשמה תשואה חיובית מתחילת השנה, חרף הירידות בשווקים, הקרן של ברק ירדה בכ-9.5% מתחילת השנה. זאת בזמן שמדדי הדגל בת"א עלו בכ-4%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה