עד שהגברת השמנה שרה: הסיכונים למימוש פחתו, אך לא נעלמו לגמרי
בין פייזר (סימול: PFE), טבע (סימול: TEVA), אמג'ן (סימול: AMGN) וקירקס (סימול: KERX): ארבע המניות הללו, שאחרי כל אחת מהן אנחנו עוקבים שנים רבות, מייצגות נאמנה את עולם יצרני התרופות בוול סטריט. הן מייצגות את תרופות הפרמקולוגיות, הגנריות, הביו טכנולוגיות והחלומות על תרופות חדשניות עתידיות. אנחנו לא מנסים חלילה להשוות בין החברות, רק להשתמש בהן על מנת להסביר חלק מהמגמות וההתפתחויות בתחום מאז תחילת המאה, במיין סטריט ובוול סטריט.
פייזר, נחשבת כ"מלכת הפרמקולוגיה" (פיתוח וייצור תרופות כימיות). הוקמה בשנת 1849, הגיעה לשיא הערכה - 48 דולר למניה - ביולי 2000 , לאחר כ-100 שנות עלייה רצופות, במיין סטריט ווול סטריט. בעשור הראשון של המאה איבדה המניה למעלה מ-70% מערכה והגיעה בתחילת 2009 למחיר של 10 דולרים. הירידה במניה הייתה תוצאה של הירידה בנתח השוק של תרופות הפרמקולוגיה ופקיעת ההגנה עליהן. תעשיית התרופות הפרמקולוגיות, שעד לפני 25-30 שנה סיפקה 100% מכל התרופות, איבדה מאז 45% משוק התרופות. 30% מהתרופות מספקת היום התעשייה הביו טכנולוגית שעד לפני 25-30 שנה כלל לא הייתה קיימת, את 15% הנותרים מספקת התעשייה הגנרית שנכנסה לתמונה בשנות ה-80', על חשבון תרופות אתיות-פרמקולוגיות שאיבדו את ההגנה עליהן. מאז תחילת 2009 (ולמרות המשך הירידה בנתח השוק של תרופות הפרמקולוגיה) PFE מתאוששת ועלתה מאז ב-175% למחיר נוכחי של 27.5 דולרים.
מה שקרה לפייזר ובניגוד מוחלט להערכות המומחים בתחילת ובמשך ההאטה הנוכחית, היה התאמת החברה להתפתחויות. החברה נכנסה בעוצמה לתחומי צמיחה שאינם רק פרמקולוגיים, והצליחה לקזז בכך את הירידה המתמשכת בתחום העיקרי שלה. אבל פייזר, כמו חברותיה הענקיות, הוכיחה דבר חשוב למשקיעי המאה ה-21 - שום חלום, בטח לא ברפואה, יכול להצליח בגדול ללא "תמיכה" של ענקית בתחום - את הדבר הזה משקיעים צעירים רבים, שמתמקדים בהשקעות חלום, מסרבים לקבל. במבנה הנוכחי של השוק הרפואי, הבעיה הגדולה כי בהערכות חלום מעריכים חברה חדשה על פי "שוק פוטנציאלי של מיליארדים", חייבים לזכור שהחלק הגדול של "הפוטנציאל" הולך בסוף לחברה שתשווק. המשקיעים התחילו להבין זאת ורבים מהם חוזרים למניות ענקיות התרופות בשל כך. מניית טבע, חברת הגנריקה המובילה בעולם (תרופות העתק לתרופות קיימות שהגנת הפטנט עליהן הסתיימה), הגיעה לשיא כל הזמנים במארס 2010 - 61 דולרים - בעקבות העלייה המתמדת בביקוש לתרופות גנריות כנגד פקיעות ההגנה על התרופות הפרמקולוגיות.
המגמה הזו אמנם נמשכת במיין סטריט, שם טבע היא עדיין חברת תרופות הגנריקה המובילה, אבל בוול סטריט מנייתה מתדרדרת ואיבדה מאז מארס 2010, כ-38% מערכה. אנחנו מאמינים שהבעיה הנוכחית שלוחצת על TEVA, לצד החשש מהקופאקסון - היא חוסר הוודאות הכללי לגבי העתיד. "המחלה" כרגע היא בוול סטריט ולא במיין סטריט, וזה מצב טוב. כשיתברר בעצם שאין מחלה - המניה תעלה בעוצמה. במידה ותמשיך לרדת - תמיד ובמחיר נכון יהיה מישהו כמו פייזר למשל, שרוצה להיכנס בגדול לתחום הגנרי - כניסה כזו היא "בבאנג". אמג'ן נחשבת כחברת התרופות הביו טכנולוגיות המובילה בעולם. החברה נוסדה, לצד קבוצה גדולה של חברות דומות, בתחילת שנות ה-80', ע"י יזמים שהבינו את הפוטנציאל שהביאה עמה מהפכת הטכנולוגיה לתעשיית התרופות.
המניה הונפקה בשנת 1984 לפי 10 דולר המניה, נכנסה למאה הנוכחית בשער של כ-65 דולרים והגיעה השנה, תוך כדי זעזועים קשים ביותר במניה (נעה, מאז תחילת המאה, מספר פעמים בטווח של 40-90 ד') לשיא כל הזמנים - 90 דולרים. לפיכך, אמג'ן מצדיקה את הערכות המומחים מתחילת המאה, לפיהן התעשייה הרפואית הביו טכנולוגית תצמח לצד, וגם על חשבון, התעשייה הפרמקולוגית.AMGN וחברותיה הביו טכנולוגיות התחילו דרכן בדיוק בדרך בה התנהלו ומתנהלות "אותן מניות" מהסוג של KERX, מאז תקופת הבועה. ההבדל היחיד היה בעוצמת המעורבות של ה-IT על עולם ההשקעות ובחשיפה, אבל גם אז היינו עדים לתופעות חלום מדהימות, ואחוזי ההצלחה היו קרובים יותר לאפס מאשר ל-100.
מה שאנחנו מנסים לומר, שכאשר מדברים על השקעה בתחום הרפואי, צריכים להבדיל בין השקעת חלום להשקעה הגיונית. אין שום ספק שהתחום הרפואי הוא מהתחומים המעניינים ביותר להשקעה, תחום שימשיך לצמוח מהר יחסית, והמשקיע שמאמין במניות יכול לבחור בסל של מניות תרופות וציוד רפואי שכבר הזכרנו, כאשר כתבנו על התחום לאחרונה.
מניות החלום הרפואיות זה עניין שונה לחלוטין. קירקס וחברותיה מייצגות למעשה את השלב השני של מהפכות הטכנולוגיה / אינפורמציה בתעשייה הרפואית, השלב של ההתמזגות המלאה של מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה עם הכלכלה כולה. אבל להגשמת החלומות כאן מתלווים כמה תנאים שהחשובים שבהם הן היכולת המימונית לאורך הדרך והיכולת השיווקית בסופו של תהליך פיתוח. המשקיע חייב לקחת בחשבון את הדברים הללו לצד אורך הזמן שיעבור בין ההנפקה להצלחה (אם תהיה כזו), וגם את הסיכוי הנמוך מאוד להצלחה. KERX למשל החלה את דרכה בבורסה, ביולי 2000, ב-10 דולר למניה. מאז ביקרה ברמות של 20 דולרים ועד 12 סנט, והכל בהתאם לעוצמת החלום ברגע הנתון ולמצב רוחם של משקיעים.
מה שקרה במהלך השבועיים האחרונים בקירקס (סימול: KERX) זה בהחלט מקרה שכדאי ללמוד אותו וממנו
לפני שבוע, ב-24.1, הכנסנו קטע תחת הכותרת, , בעקבות הגשת בקשה לאישור תרופה חדשה (NDA) ביפן ע"י שותפתה היפנית של קירקס, Japan Tobacco. כתוצאה מהבקשה עלתה המניה ב-36% במחזור ענק של 8.64 מיליון מניות, פי 3.5 מהממוצע התלת חודשי. שום דבר חדש לא קרה מאז אבל לאחר שיחת ועידה שערכה הנהלת החברה על מנת להבהיר את התוצאות המוצלחות של הבדיקות ב-28.1, בעקבותיהן הוגשה הבקשה ביפן, עלתה המניה בכ-150%, כאשר בשלושת ימי מסחר מאז התגלגלו בניו יורק למעלה מ-175 מיליון מניות - פי 2.4 מההון הנפרע.
מי שעוקב אחרי הטור יודע, ש-KERX היא אחת ממניות החלום החביבות עלינו. אפילו בחרנו בה, לפני כשנתיים, כבעלת הסיכויים המובילה בין חברות החלום הישראליות בתחום הרפואי. אבל אנחנו ניצבים משתאים אל מול שקרה מאז ה-24.1 - זו ההוכחה לטענה שלנו גם בקשר לתרבות הכותרות ולשיטת ההשקעה במניות חלום.
למרות שבכתבה הקודמת הסברנו בקצרה את הודעת החברה, החלטנו שבהחלט שווה להסתכל מקרוב על מה שקרה מאז ולנסות להבין יותר לעומק אם וכיצד הפרסום הזה מצדיק קפיצה שכזו במניה? ההודעה הייתה, שהתרופה שהחברה מפתחת, Zerenex™, כנגד עלייה ברמת הזרחן (מה שקרוי hyperphosphatemia) אצל חולים כרוניים במחלות כליות שמשתמשים בדיאליזה, עמדה בהצלחה בכל הבדיקות הנדרשות לסיום השלב השלישי והאחרון לפני ההגשה לאישור הרשויות. התרופה הדגימה הבדל משמעותי ברמת ההשפעה על המחלה, ובנוסף הוכיחה שהיא מונעת ירידה מהירה ברמות הזרחן (בעיה שמתלווה לטיפול). זה פותח לחברה שני שווקים פוטנציאליים גדולים. הראשון, כתרופה למחלה הספציפית, מוערך בכ-400 מיליון, והשני, שימור הזרחן (גם אצל חולים שאינם זקוקים לדיאליזה, פוטנציאלית 2.8 מיליון בני אדם), שמוערך בכ-1.5 מיליארד - זו רק ההתחלה, הרי אם התרופה תתקבל יפה בשוק, ע"י חברות הביטוח, הקופות והרופאים, השמיים הם הגבול.
מה שהמשיך להקפיץ את המניה גם לאחר ההודעה על ההגשה ביפן, הייתה הודעה מאוחרת יותר, זו שהופצה ב-28.1 ופרטיה נמסרו בשיחת ועידה באותו היום. בהודעה האחרונה הוסיפה החברה שכבר ברבעון הקרוב תגיש בקשה לאישור התרופה גם בארה"ב וגם באירופה. יפן, עם כל הכבוד, זה דבר אחד, אבל אישור FDA אמריקני - זה כבר עניין אחר לחלוטין. אבל לא רק זה, בתוך חצי שנה בלבד לאחר הודעה על נסיגה בניסויים שהביאה להתרסקותה של המניה (הודעה שבחודשים מאי-אפריל 2012, כיכבה בכל האתרים הפופולריים והפילה בכמעט 75%, מ-5.1 דולר ל-1.28), מצליחה ההנהלה לתקן המעוות ולחזור למשחק. כל זאת תרם להתלהבות, הרי הצלחה מהירה מצביעה על הנהלה איכותית. בסופו של דבר, העמידה בציוני הדרך מזרימה לחברה מזומנים כך שהחשש מדילולים עתידיים יורד - זה לבטח לא מזיק למניה. כל אלו בשילוב ההתלהבות של אתרים פופולריים עם הדגשת הפוטנציאל, שלובו ע"י "קריאות העידוד" של אתרי סוחרים רבים (שאליבא הם אפשר כבר לראות את הקופה מצלצלת) - הביאו המניה להיכן שהגיעה.
הצטברות ההתלהבות הביאה גם לתופעה חדשה בשוק אחוז התזזיות. שימו לב שהחברה הודיעה אתמול שתנצל את המצב ותגייס 55 מיליון דולרים, "לצורך מימון הוצאות ערב ההשקה וההשקה, בניית מלאיים ולפעילות הטרום מסחרית והמסחרית של ה- Zerenex™". בכל המקרים הדומים בחברות חלום הודעה כזו הפילה המניות בעוצמה, אך כאן עברה כאילו כלום, והמניה אפילו המשיכה לעלות. אולי בגלל שניסוח ההודעה על ההנפקה, שנעשית עבור השיווק (מה שמרמז על בטחון בהצלחה) ואיכות החתם, ג'י פי מורגן קשורים בכך. איך שלא יהיה, החברה הצליחה לעלות כמה רמות ותגייס כעת, כולל "הנעל הירוקה", 80.4 מיליון דולר ברוטו. מי חלם על כך לפני שבוע? את משקיעי החלום זה צריך ללמד שמה שרואים בוול סטריט אינו קשור למה שקורה במיין סטריט. ובנוסף, שכדאי לפזר השקעות חלום על מספר חברות - "היום זה KERX, מחר PSTI ומחרתיים BLRX" או לזהירים, להשקיע במניה של נוברטיס (סימול: NVS), פייזר (סימול: PFE) או Shire plc (סימול: SHPG) הענקיות, שכוללות בתוכן את כל החלומות שמציעות הנ"ל.
השאלה המתבקשת כעת, לגבי קירקס, היא אם הכותרות הנלהבות שבאו מכל כיוון, ובמיוחד מאותם אתרים שניזונים מחלומות, לא הפכו את ההצלחה במיין סטריט לקרקס בוול סטריט? לדעתנו כן, וזאת מבלי לגרוע בהצלחת החברה (מה שמדגיש את אי ההצלחה של המומחים עד כה). אסור למשקיע הזהיר וההגיוני לשכוח, שכיוון שכולנו השתתפנו בעבר ב"חגיגות טרום הגשה" - שום דבר אינו בטוח עד שהגברת השמנה תפצח בשיר. כיוון שגם ברור לנו שחלק גדול מאלו שנכנסו במחירי השבוע האחרון נכנסו רכובים על גבי הכותרות, ואינם מסוג המשקיעים שיישארו במניה אם מסיבה זו או אחרת תרד ב-20%-30%. לכן חשוב שהמשקיעים ידעו בדיוק שהסכנות עד למימוש החלום פחתו אבל בהחלט לא נעלמו - מה שקרה זה ללא ספק הישג גדול עבור החברה, אבל זה לא סוף הדרך. אנחנו לא נתפלא אם בחודשים הקרובים יתווספו למניה עוד 50%-80%, וגם לא נתפלא אם אותם אחוזים יילקחו ממנה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 3.אלי 31/01/2013 22:19הגב לתגובה זוכרגיל כתבה מרתקת !! האם תוכל לכתוב על קומטאץ'. מה דעתך על החברה?
- 2.האם ברנסווי עלתה לשלב שמעבר לחלום?..ומה עם מדיגוס? (ל"ת)שלומי 31/01/2013 19:33הגב לתגובה זו
- 1.דוד 31/01/2013 15:52הגב לתגובה זושלמה ! אני נמצא בטבע מ42 שטענת אז שזה שער נמוך. רציתי לשאול מומחה כמוך! האם כדאי לקזז עכשיו? או לחכות ? תודה מראש