מרכיב החלום בתיק המניות - איך לבחור את המניה?
איך אחרת אפשר להסביר את התיאוריה שהשתלטה על התקשורת, לפיה כותרות שליליות מושכות תשומת לב ומעלות רייטינג. סוף-סוף מתמלאים המאגרי המים בישראל ועל מה מדווחים כל ערוצי החדשות? על הנזקים. מילא זה, אבל איך יסבירו הפרשנים את רצונו של אובמה, "האנטי ישראלי", למנות את מר יעקב יוסף ליו, היהודי אורתודוקסי, החבר של שרנסקי ונתניהו מימי העלייה מרוסיה, חביב חב"ד ויהדות התורה, לתפקיד שר האוצר האמריקני? הרי הוא האיש שמתייעץ עם הרב שלו על השאלה האם הוא יכול, במקרי חרום ולבקשת הנשיא, לעבוד בשבת. רייטינג או לא, הגשמים היו ברכה גדולה, ולארה"ב יהיה (אם המינוי יאושר) שר אוצר שהוא תותח-על. תחום ה-IT עדיין מנוע הצמיחה המוביל
לדעתנו, תעשיית ה-IT, לצד תעשיות הנדל"ן והבריאות, תהיה מנוע צמיחה מוביל גם ב-2013. היא מהווה כ-19.8% מכל תעשיית הטכנולוגיה, אחרי תעשיית המוליכים למחצה עם 24.15% ולפני תעשיית התוכנה עם 17%, ותמשיך להוביל את תעשיית הטכנולוגיה כולה כפי שעשתה זאת מאז חילצה את כלכלת העולם משפל 2008. תעשיית ה-IT היא תעשייה ייחודית - זה המגזר התעשייתי היחיד שמתקדם, בו-זמנית, בשלושה מישורים - צמיחה, התייעלות והתמזגות יוצרת חדשנות לתוך מגזרים אחרים. לכן השפעתו על הכלכלה הגלובלית הולכת וגדלה.
רוב המומחים מאמינים ש"שני הסוסים" שיובילו את ה-IT השנה, יהיו סקטור האפליקציות לתמיכה בהעברה מהירה ו"נקייה" יותר וסקטור המוצרים שיאבטחו את התנועה והמידע. לבחור חברות בודדות "מנצחות" בתחום, קשה לא פחות מלבחור חברות חלום. יותר מכך, אפילו אם הצלחתם לעלות על "הסוס הנכון" ב-2012 אתם עלולים למצוא עצמכם על חמור ב-2013, למרות שמבחינת עסקי החברה והתוצאות שהיא מציגה שום דבר לא השתנה בין השנה הקודמת לזו הנוכחית.
הסיבות לכך נעוצות בעיקר בפער הציפיות השונה בין שוק ההון לשוק הריאלי (וול סטריט למיין סטריט). ראינו זאת במגוון גדול של חברות, ממיקרוסופט (סימול: MSFT) ועד לאלוט (סימול: ALLT). בשני המקרים, מצבן העסקי של החברות השתפר במהלך 2012, אבל המניות בירידה. תופעות כאלו הולכות ומתרבות. אם תוסיפו לתנודות הללו את העוצמה בה הן מתבצעות (ירידות ועליות מוכות תזזית), המסקנה היא בדיוק כמו בבריאות ובנדל"ן - להתרכז בסלים ובקרנות. בחרנו בשני סלים שאנחנו מכירים היטב ומייצגים את התעשייה הזו בנאמנות.
הראשון הואVanguard Information Technology (סימול: VGT) למשקיעים הסולידיים. הסל השני הואPowerShares S&P SmallCap Info Tech (סימול: PSCT) למשקיעים שמוכנים להסתכן מעט יותר, לא בהרבה. שני הסלים, מאז הונפקו לפני כחמש שנים, מכים את מדד ה-P&S. ואנגארד נמצא בקטגוריית "סלי השקעה גדולים" - הוא מנהל למעלה מ-2.7 מיליארד.PSCT , שמוגדר כ"סל השקעה קטן", מנהל 87 מיליון. מבחינת המשקיעVGT מייצג 2 "בעיות". הראשונה, חמש ההחזקות המובילות אצלה (מתוך 415 חברות שבסל), AAPL, IBM, MSFT,GOOG ו-ORCL "שוקלות" כמחצית ממשקל הסל.AAPL לבדה "שוקלת" היום, אפילו אחרי הירידות שלה, 20.5% מהסל כולו. יש הטוענים לפיכך שהסל אינו משקף נכונה את המגזר בשל משקלן של ההחזקות המובילות.
ה"בעיה" השנייה קשורה בהרכב. למקפידים, הסל אינוIT נטו. חברות רבות שכלולות בו פרושות גם במגזרי טכנולוגיה אחרים (ORCL, MSFT). אבל זה לא נכון עובדתית - עשר החברות שמובילות את הסל ושמשקלן בו כ-61%, מייצגות למעלה ממחצית הפעילות העולמית בתחום ה-IT. אם בודקים את הגרפים השונים של מרכיבי מדד ה-500 P&S, רואים שמניות ה-IT היו המנוע המוביל במשיכת המדד מעלה מאז היציאה ממשבר 2008. נראה שזה מה שיקרה גם ב-2013. סל ה-PSCT ממוקד יותר ב-IT. הוא כולל 128 חברות "קטנות" (בהגדרה האמריקנית ששווי השוק שלהן מתחת ל-5 מיליארד), כאשר חברת COMMVAULT SYSTEMS (סימול: CVLT) היא ההחזקה המובילה עם 2.94% מהתיק. החברה מניו ג'רסי, שנוסדה ב-1996, עוסקת בכל הקשור לתנועת אינפורמציה, כולל אבטחה ושיקום מערכות, ומתחרה בשלוש הענקיות CA,EMC ו-SYMC, שכולן כלולות בסל ה-VGT. מלבדה רק 4 חברות נוספות "שוקלות" מעל ל-2%. בין השאר תמצאו בסל חברות מוכרות כמו EFII, HLIT, CEVA ו-DDD.
פינת החלומות של 2013
הפינה שמיועדת להשקעות חלום בתיק מניות אמריקני ממוצע מגיעה למקסימום 10% מערך התיק, ברוב המקרים פחות. השקעות חלום הן האדרנלין של הבורסה, "התבלינים של התבשיל". מבחינת העניין שהשקעות מהסוג הזה תופסות (לא מעט בשל התפשטות ה-IT), הוא הולך וגדל בדיספרופורציה מוחלטת למשקלן בתיק. כיוון שברוב המקרים מסתיימות השקעות החלום בחלום בלהות, אובדן רוב ההשקעה או חלקה הגדול. ההמלצה היא לנסות ולבחור מספר מניות שמייצגות חברות חלומיות בתחומים שונים, ולקוות שאחת או שתיים מהן יצליחו. אנחנו אמנם מאמינים שהשקעות בסלים ובקרנות מסירות את הצורך ברוב השקעות החלום, כי חלק גדול מהחברות החלומיות כלולות בסלים או בקרנות. אבל יש משקיעים שמעדיפים השקעה ישירה בחברת חלום - ויש כמה תחומים חלומיים שאינם מיוצגים כראוי בסלים או קרנות. חשוב להבין - עדיין לא נולד המשקיע שיודע בוודאות איך להבטיח הצלחה בבחירת השקעת חלום. זו הסיבה שבגללה מומלץ להפנות רק חלק קטן מהתיק להשקעות חלום. השורה התחתונה היא שהמזל הוא המשתנה החשוב ביותר למערכת הזיהוי של השקעת החלום. מן הצד השני, כאמור, תיק השקעות ללא פינת חלומות בכלל זה כמו אוכל פולני, מזין מאוד אבל ללא טעם וריח. "השקעות חלום" אינן בהכרח השקעות בתחומי הטכנולוגיה והרפואה, אבל החלומות הגדולים שהתגשמו בדורות האחרונים, מקוואלקום (סימול: QCOM) דרך אמג'ן (סימול: AMGN) ועד אפל (סימול: AAPL) היו, כמעט כולם, טכנולוגיים, בעיקר במגזרי ה-IT והביו-טכנולוגיה. לפני שבוחרים חברה ספציפית, צריך לנסות לפענח נכונה שלושה משתנים: תחום העיסוק, המוצר וההנהלה. הסיכוי לפענח את השלישייה הזו, מבחינת אחוזי ההצלחה של ההשקעה, כמעט ובלתי אפשרי. בשבוע שעבר הזכרנו תחומים שהמומחים חושבים שהם בעלי פוטנציאל הצמיחה הגדול במגזר הבריאות. תחומים כמו מחלות מרכז העצבים, תאי גזע או העברת תרופות. האם יש מישהו שבאמת יודע איזה מהתחומים הללו "יפרוץ" ב-2013? האם מישהו באמת יודע איזו חברה תפרוץ? האם מישהו יכול להעריך הנהלה שתהיה מסוגלת להוביל ל"הצלחה"? או מסוגל לנבא מה יעשו הסוחרים מחר בבוקר? מה יחליטו "מנהיגי דעת המשקיעים"? האם מישהו האמין לפני 4 חודשים ש-MLNX תיסחר היום מתחת ל-50 דולר? או שפרוטליקס (סימול: PLX) תסחר במחירה הנוכחי שנתיים מאוחר יותר? יש יותר מדי משתנים שמקשים על סיכויי ההצלחה של ההשקעה בחלום.
מנהלי ההשקעות המובילים והמנוסים מודעים למציאות, וכך גם בתי ההשקעה שבונים את הסלים. הרי אם היו מאמינים שכן אפשר לבחור, אפילו באחוז קטן של סיכויי הצלחה, מניות חלום מנצחות ל-2013 - הייתם רואים בשטח עשרות סלי השקעה של מניות חלום בפרט ובתחומים שונים בכלל - אבל אין כאלו. תבדקו אצל "מרכיבי הסלים המובילים" מדוע אין סל ETF של תאי גזע נטו? של הפרעות אכילה נטו? התשובה שלהם כי "בסלי הביו וה-IT כלולות גם חברות חלום רבות", ומבחינתם הם צודקים. בנייה של סל חלומות אישי
מי שבכל זאת רוצה לנסות, יכול לבנות לעצמו ETF לפי טעמו האישי. נניח שהמשקיע החליט שחברות החלום בעלות הפוטנציאל הגבוה ביותר נמצאות בתחומי תאי הגזע ברפואה, מרכז העצבים ותמיכה ב-IT. הבעיה הראשונה, היא הבחירה עצמה - ישנן עשרות חברות חלום פוטנציאליות בכל אחד משלושת התחומים שהזכרנו. מבחינת סיכויי ההצלחה - כולן שוות. בתחום תאי הגזע, כדוגמא מייצגת, פועלות (ומן הסתם גם מובילות) חברות מבוססות ומובילות. חברות כמו טבע (סימול: TEVA), נובארטיס (סימול: NVS), רוש (סימול: RHHBY), פייזר (סימול: PFE), סאנופי (סימול: SNY) ועוד. משקיע חלום טיפוסי לא ישקיע ב-SNY, אפילו שזו רכשה את גנזים שנמצאת בקדמת המירוץ. המשקיע הטיפוסי יחטט ב-40-50 החברות הקטנות שנסחרות. יבדוק חברות כמו פלוריסטם (סימול: PSTI), אדוונס סל טכנולוג'יס (סימול: ACTC), בריינסטורם (סימול: BCLI) או Neuralstem (סימול: CUR) שעל כולן כתבנו, יבחר 3 או 10 מתוכן (רובן נסחרות בסנטים כך שהוא יכול לפזר ההשקעה) וזהו - הוא בחלום תאי הגזע.
בתחום מרכז העצבים התרגיל חוזר על עצמו. יש הענקיות ויש לפחות 100 חברות חלום (מה שמכנים Early stage co). רוצה הפרעות אכילה? יש אתVVUS או ARNA. רוצה פרקינסון, אלצהיימר וטרשת יש את בריינסווי (ברכתנו על קבלת האישור),ALKS ועוד, ובחלומות ה-IT המספר והגיוון גדולים אפילו יותר. המשקיע יכול לבנות תיק של "חלומות שנשברו ובעלי פוטנציאל לחזור, אולי" כמו ORCT,ALVR ואפילו ALU,NOK ו-RIMM - ברוך השם, אין מחסור. כל אחד והטעם שלו, כדאי שתתייעצו עם הברוקר שלכם כי לבטח יש לו מה להגיד. מה שהכי חשוב כשבונים סל חלומות, אלה הסבלנות והיציבות של המשקיע - אסור להיבהל ואסור לרדוף. אין הבדל מבחינת סיכויי "ההצלחה" אם קנית 10,000 ACTC ב-15 סנט או ב-5 סנט. ההוכחה שאסור לרדוף בזעזועי המחירים במניות הללו. כל מה שאנחנו אומרים, שחשוב להקדיש פינה לחלומות בתיק, אז כדאי לעשות זאת - זה שווה רק בשביל הסיכוי שאולי אחת מההשקעות האלו תהפוך להצלחה.
אנחנו הכרנו אנשים שאספו לפינת החלומות AAPL ב-3 דולר אחרי שג'ובס עזב, כי טענו ש"יש פוטנציאל ואולי יחזירו את ג'ובס". או אנשים שקנו ב-6 דולר כשחזר, "כי האיש יממש הפוטנציאל". הכרנו רבים שקנו TEVA ב-60 סנט (בערך של היום) בגלל "למה לא, אולי הגנריקה באמת תצליח ואולי הורוביץ יוביל נכון, בשביל ישראל". הכרנו אנשים שקנו 1000 מניות QCOM בהנפקה בהשקעה של 15 אלף דולרים (כהשקעת חלום נטו כי איש לא הבין מה הם עושים) ב-1991 והיום זה 2 מיליון. מאידך, הכרנו אנשים שקנו אלסינט, סייטקס לוז וסייפאן ונשארו עם טפטים. כן, לפעמים החלום עובד, אבל ברוב המקרים הוא לא!
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 23.שלמה גרינברג 14/01/2013 00:50הגב לתגובה זול 19: "אורכית החדשה"? הלוואי אבל לא הייתי ממהר להתלהב והסברתי מדוע פעמים רבות בעבר, הבעיה המעיקה ביותר עדיין שם. לעופרה (20): אורמד בתחום העברת תרופות מתמקדת בגלולת אינסולין וביקשה אישור NDA להתחיל שלב 2 של בדיקות קליניות. אבל הרושם שלי הוא שהעלייה נובעת יותר מהרברס ספליט, 1:12 שיתבצע ב 22.1. לדויד (22) מכיר את אוזיריס, חברה שמנסה להתקדם בשני מישורים, תאי גזע וציוד לטיפול ביולוגי בפצעים ה Prochymal שלהם, תרופה רב תכליתית מתקדמת יחסית למגוון מחלות אחת מחברות החלום בתחום.
- 22.חברת תאי הגזע המובילה היא OSIR למיטב ידיעתי האם נכ (ל"ת)דוד 13/01/2013 10:07הגב לתגובה זו
- 21.לא כמו שאני לומד ממך... (ל"ת)עדי 13/01/2013 09:42הגב לתגובה זו
- 20.עופרה 12/01/2013 20:28הגב לתגובה זולפני 4 חודשים מישהו לחש לי באוזן לגבי המניה הזו. קניתי ב 0.30. היום היא: 0.45. מה דעתך?
- 19.אורכית החדשה 12/01/2013 20:16הגב לתגובה זוהאים לדעתך יש מצב שאורכית הופכת שוב לחיובית וחלומית במיוחד אחרי תקופה לא טובה .אני מציין שהחברה עברה היתיעלות חזקה מאוד עים רצון עצום של המיסדים להצליח בעקשנות רבה.דעתך המלומדת שלמה היקר
- 18.22 12/01/2013 11:30הגב לתגובה זואני משקיע כבר לפחות 10 שניים בבורסה וקורא מדי יום מדורי כלכלה שונים בכל האתרים . בדרך כלל אני לא קורא סקירות של אנליסטים יותר מתעניין בשיטות השקעה ובקוגניציה של כלכלה. האנליסט היחיד שאני קורא את הסקירות שלו זה אתה ולפי דעתי אתה היחיד שיודע גם על מה הוא מדבר גם במניות שאתה ממליץ גם בתחזיות שאתה צופה וגם בדרכי ההשקעה שאתה מציע בקיצור אתה האנליסט הטוב ביותר שאני נתקלתי עד עכשיו תמשיך כך
- 17.תודה על התשובה שלמה (ל"ת)fifth avenue 11/01/2013 16:08הגב לתגובה זו
- 16.ארי 11/01/2013 14:50הגב לתגובה זולא ניתן לקנות מחשבונות של בנקים ובתי השקעות בארץ קרנות נאמנות מחול. זה רק למיטיבי לכת שמחזיקים חשבונות מסחר שנפתחו ישירות ! בברוקרים אמריקאים.
- 15.גל 11/01/2013 14:13הגב לתגובה זושלמה כתבה מעניינת, התייחסת ל ETF מה לגבי קרנות נאמנות המתמחות IT בייחוד עם ביצועי תשואה ?
- 14.שלמה גרינברג 11/01/2013 09:16הגב לתגובה זובכתבה הבאה אטפל במניות שחטפו במהלך 2012 ואנסה להסביר למה. לשדרה החמישית (6):מכיר את ביונדווקס אבל כדבריך, מתרכז על חו"ל (לא על דואליות). אגב, עדי רובין עשה ב Talking Value סקירה טובה על החברה, תבדוק. ל al (10): דעתי על אוטוניטי ידועה. עשיתי מספר סקירות על החברה. האחרונה הייתה בסוף אפריל 2012, "האם שמעון אלון מצליח למנף את "אוצרותיה" של אוטוניטי". תבדוק ב http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=166020
- 13.שוס 11/01/2013 09:07הגב לתגובה זולא מתאים לה להיות מנית חלום בתחום ה IT.
- 12.שלמה גרינברג 11/01/2013 09:03הגב לתגובה זולעדי (2): קורא את כתבותיך בעיון, הן מאלפות. הבעיה היא רק שאני מדבר על מדדים שנסחרים בוול סטריט ושמוכרים ע"י המורנינגסטאר לארז (4): זו גישה שיווקית, לא טריק.מנהלי ההשקעה, קרנות או סלים, מתחרים על שוק ענק ומתחרים בדיוק כמו כול מוצר אחר. הסלים שהזכרת הם אכן "בעלי תנודתיות נמוכה" יחסית לאחרים ובעיקר בגלל הרכב האחזקות ומערכת ההגנות שמפעיל המנהל. לשאלתך בקיץ 2008 או בנפילות חדות של המדדים מאז גם הסלים האלו נפלו אבל פחות. לחזאי (5):ההסבר לירידה החדה הוא בכותרות וב IT לירידה עצמה ברור שיש הסבר (המ
- 11.פיסטוק 11/01/2013 08:16הגב לתגובה זועכשיו מחכים להסכם עם שותף שיטיס אותם לחלל
- 10.al 10/01/2013 23:08הגב לתגובה זומה אתה חושב על החברה הזו? תודה
- 9.אילן 10/01/2013 22:05הגב לתגובה זוהאם פייסבוק תשתמש בהם להעברת קול?
- 8.fifth avenue 10/01/2013 18:58הגב לתגובה זואו שכתבתי שהיא יוצאת דופן ? בסך הכל ביקשתי ממנו לחוות את דעתו על המניה , והדבר החיובי היחידי שכתבתי על החברה היה , שהיא רצינית והיא אכן כזו , בשונה מחברות אחרות שמתנהלות אחרת בכל ההיבטים ( תקשורת , מאזנים כספיים , צוות הניהול ומי שעומד מאחוריו ) האמן לי אני מספיק זמן בתחום , כדי לא להשלות את עצמי אם יצא לך להסתבך עם מניה כזו או אחרת אל תוציא את זה על אחרים
- 7.אופיר 10/01/2013 17:59הגב לתגובה זוכול אחד מאוהב במניית חלום מסויימת. כול אחד יודע את הסכנות שבמניות חלום - אבל המניה שהוא מאוהב בה היא יוצאת דופן. ספר את הסיפור על ביונדווקס לאלה שמאוהבים בפלוריסטם, בריינסוויי, ביוליין, פרוטליקס, פרולור, כלל ביו אינטק פארמה, רדהיל ועוד בלי סוף חברות בחול. והם יספרו לכה כמה אתה טועה והמניה שהם מאוהבים בה היא האחת !. בקיצור, תמיד יהיו מזליסטים במניות כאלה אבל 95% יאכלו חצץ.
- 6.fifth avenue 10/01/2013 17:11הגב לתגובה זוהאם אפשר לקבל ממך חוות דעת לגבי מנית ביומד ישראלית בלבד ושאינה דואלית ?... או שאתה מתעסק רק עם מניות דואליות ? אם במידה ואתה יכול לחוות דעת על מניה שהיא רק ישראלית ( בינתיים ) , הייתי מאוד רוצה לדעת אם אתה מכיר את ביונדווקס , ומה דעתך עליה ?... אני עוקב אחריה כבר הרבה זמן , והיא עושה רושם של חברה רצינית , עם מטרה להיכנס לשוק בסיסי של חיסונים , ששוויו השנתי מוערך בכמה מיליארדי דולרים וחברות הפארמה הגדולות בעולם נמצאות בו כגון - sanofi , novartis , ו - gsk בתודה מראש קורא ומעריך
- 5.חזאי 10/01/2013 14:16הגב לתגובה זושלמה, יש לך הסבר מניח הדעת לירידה החדה של מניית השנה מלאנוקס? (שמועות אל אינטל, דוח רבעוני היה מצויין! אודה לך אם תוכל להגיב
- 4.ארז 10/01/2013 13:46הגב לתגובה זושלמה שלום- מאו נהנה מהסקירות. דעתך על ת סל בתנודתיות נמוכה (SPLV, USMV לארהב), (EFAV שווקים מפותחים מחוץ לארהב וקנדה) (EEMV EELV שווקים מתעוררים). האם מדובר בסהכ בטריק שיווקי "תנודתיות נמוכה" לציבור המשקיעים המפוחד ? החשש שלי שכול ארוע של תיקון בשוק יהיה כול כך עוצמתי (מהפכת ה ITׂ) שהגישה הזו לא בהכרח תגן על המשקיע. האם יש פה יתרון מסויים - יתרון שמאפשר למשקיע להגדיל בהרבה את החלק המנייתי ?
- 3.מדען 10/01/2013 13:24הגב לתגובה זוחלום שהפך למציאות !! החלום הבא שיהפוך למציאות - תאי גזע ! רק סבלנות - מה שאין לישראלים !
- 2.עדי 10/01/2013 12:47הגב לתגובה זויש עוד הרבה חברות תאי גזע בעולם עם פוטנציאל רחב וכללתי אותם ב"מדד תאי הגזע של TalkingValue"
- 1.בריינסוויייייייייי FDA מברוק!!! (ל"ת)גבי 10/01/2013 11:47הגב לתגובה זו