
"הפסיכולוג של השוק" - איך הצליח הווארד מרקס לייצר תשואה עודפת ללקוחות שלו?
מרקס מכיר בהשפעת ההתנהגות האנושית על השווקים ויודע לעשות מזה כסף; הוא לא מחפש מניות חמות, אלא מנסה להבין את הלך הרוח בשוק, מנסה להריח את הפחד לפני כולם ולזהות את ההתלהבות לפני שהיא מתפרצת; כללי ההשקעות וציטוטים של מרקס, "ההשקעות הכי מסוכנות הן אלו שמרגישות הכי בטוחות"
מרקס נולד ב-1946 ברובע קווינס שבניו יורק, למשפחה יהודית ממעמד בינוני. אביו היה רואה חשבון, ואמו מזכירה במשרד חינוך מקומי. כבר בילדותו נחשב ל"חנון" של השכונה – הוא העדיף לקרוא ספרי היסטוריה וכלכלה במקום לשחק בייסבול. הוא אהב להבין איך דברים עובדים – ולא רק לראות את התוצאה.
במהלך נעוריו נמשך למתמטיקה אך גם לפסיכולוגיה – שילוב לא שגרתי שהפך בעתיד לאבן יסוד בתפיסת ההשקעות שלו. הוא למד כלכלה באוניברסיטת פנסילבניה בהצטיינות, ולאחר מכן המשיך לתואר MBA באוניברסיטת שיקגו, שם נמשך לגישה האמפירית של השוק.
הקריירה: השקעה תחת אי-ודאות וניצול עיוותי שוק
את הקריירה המקצועית החל בבנק סיטיקורפ, ולאחר מכן עבר ל-TCW Group, שם החל להתמחות בתחום שנחשב אז שולי ולא סקסי – אג"ח זבל (High Yield Bonds). הוא זיהה שאם מנתחים את הסיכון נכון, אפשר להרוויח תשואות פנטסטיות במקומות שאחרים חוששים להיכנס אליהם.
בשנת 1995 ייסד עם שותפיו את Oaktree Capital Management – קרן השקעות המתמקדת בנכסים לא סחירים, אג"ח זבל, חוב בעייתי והשקעות דיסטרס. לאורך השנים, הקרן הפכה למובילה עולמית בתחומה, עם השקעות בסיטואציות מיוחדות כמו פשיטות רגל, מיזוגים כושלים ומשברים אזוריים.
Oaktree ניהלה נכון ל-2024 כ-180 מיליארד דולר, והפכה למוקד עלייה לרגל עבור קרנות פנסיה, מוסדיים ואוניברסיטאות. מרקס לא רק ניהל השקעות – הוא הפך לדמות מנטורית עבור שחקנים מרכזיים בוול סטריט באפט.
השקעות בולטות: איפה הוא באמת הרוויח
אחת ההשקעות הזכורות ביותר של Oaktree הייתה רכישת חוב של חברת הקזינו MGM Mirage לאחר המשבר של 2008, כאשר מרבית השוק ראה בכך הימור. מרקס ניתח את הפעילות של החברה, הבין שהנכסים תיירותיים יחזרו לערכם עם תום המשבר – ורכש את האג"ח בהנחה של 60%. תוך שנתיים, החוב הוכפל בערכו.
השקעה נוספת הייתה ב-ג'נרל מוטורס לאחר הקריסה ב-2009. בזמן שמשקיעים ברחו מהתעשייה, Oaktree רכשו חוב בכיר ומניות במחיר מגוחך. כעבור שלוש שנים, GM חזרה להנפקה – ומרקס רשם רווח מהותי.
- אלפאבית עקפה את הציפיות - קופצת ב-3%
- אינטל עם תחזית מאכזבת - נופלת ב-6% באפטר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
גם באירופה הוא השקיע. ב-2011, בשיא משבר החוב ביוון וספרד, הוא השקיע באג"ח ממשלתיות קצרת טווח של מדינות עם דירוג נמוך, מתוך הנחה שהשוק מתמחר קריסה – בעוד שהסיכוי לרפורמות כלכליות עלה. שוב, בתוך שנה-שנתיים הרווחים הגיעו.
ההשקפה: להבין פסיכולוגיה, לא רק מאזנים
למרקס יש גישה התנהגותית: הוא טוען שהסיכון האמיתי בשוק לא טמון במספרים – אלא בהתנהגות האנושית סביבם. השוק, לטענתו, מונע מהקצנה רגשית – ואותו הוא מנסה לקרוא. הוא כותב מזכרים רבעוניים למשקיעי הקרן, שכל אחד מהם מהווה תמצית של תובנה פסיכולוגית – מה גורם למשקיעים לנהור, מה גורם להם לברוח, ומה באמת קורה מתחת לפני השטח.
"המשקיע צריך להבין את ההבדל בין סיכון לתנודתיות. תנודתיות היא רק הרעש. הסיכון האמיתי – זה כשאתה לא יודע מה קנית."
"אנשים מפסידים כסף לא כי השוק יורד – אלא כי הם לא מסוגלים להתמודד רגשית עם הירידה."
כללי ההשקעה של מרקס
"היזהר כשאחרים חמדנים, והיה חמדן כשאחרים מפחדים" כשכולם התלהבו מבועת הדוט-קום, מרקס ישב על הגדר. כשוול סטריט רעדה במשבר הסאב-פריים, הוא קנה אג"חים של חברות לוגיסטיקה ונדל"ן – שהשוק נטש זמנית.
"אל תנסה לתזמן את השוק – תבין את המחזור". מרקס השווה את השוק למעלית. אי אפשר לדעת באיזו קומה תיעצר – אבל אפשר להרגיש אם אתה למעלה או למטה. כשמשקיעים שופכים כסף בלי מחשבה – זו קומה גבוהה. כשהכל מדמם – אתה כנראה בתחתית.
"סיכון זה מה שאתה לא רואה. ההשקעות הכי מסוכנות הן אלו שמרגישות הכי בטוחות". אג"ח ממשלתיות בריבית אפסית נראות סולידיות – עד שהאינפלציה חוזרת. מנגד, חוב של חברת תובלה שמגלגלת מזומנים – עשוי להיות נכס זהב.
"אל תנסה להיות הכי מבריק – תנסה לא להתרסק". במילים אחרות: הגנה על השקעה עדיפה מתשואה פנטסטית. מה שמרקס בעצם אומר זה שתדע מה הדאונסייד שלך, תשקיע במניות שפוטנציאל ההפסד שלהן הוא יחסית נמוך, ולא באלו שהן חלום שיכולות לזנק פי כמה אבל גם להתרסק לגמרי. השיטה הזו לגישתו מנצחת את כל הרודפים אחרי תשואות.
"תשואות גבוהות מגיעות מתוך פחד". מרקס טוען שכשהשוק מוכה – נמצאות ההזדמנויות האמיתיות. אבל זה דורש אומץ, סבלנות והבנה עמוקה של החברה שאתה משקיע בה.
ספרו המרכזי "The Most Important Thing" נחשב לאחד מספרי החובה בעולם הפיננסים. הוא כולל פרקים שמוקדשים כל אחד לעיקרון אחד – לא על בחירת מניות, אלא על הדרך שבה צריך לחשוב על סיכון, רגשות, סייקלים, ואחריות אישית.
מרקס ממשיך לכתוב מזכרים פומביים, להשתתף בפודקאסטים ולהרצות. לגישתו - "היתרון הכי גדול שלך כמשקיע הוא היכולת לחשוב אחרת – לא להיות מהיר יותר או חכם יותר".
- 7.אנונימי 19/04/2025 21:59הגב לתגובה זוואמו חינכה אותו חינוך נוצרי קטולי לא מכיר ביהדותו אבל על פי הלכה בהחלט נקרא יהודי
- 6.משכמו ומעלה (ל"ת)הראל 19/04/2025 17:08הגב לתגובה זו
- 5.משקיע מאוד נבון עדין הפסדתי הרבה באחת הקרנות שלו שמתמחה בחוב. OCSL (ל"ת)אנונימי 19/04/2025 12:59הגב לתגובה זו
- 4.דן שחר נוה חיים חדרה 19/04/2025 11:37הגב לתגובה זומרקס איש שיודע את הכלל החשוב קונים בנמוך מוכרים ביוקרהתיזמון חשוב בבורסה שהינהחמדנותפחד תקווה!!!בעליותתפחבירידותפחתדן שחר
- 3.לרון 19/04/2025 10:25הגב לתגובה זואנשים נוטים להתעלם עד שהעניין יקר מידי!ואז כמובן רצים
- 2.אנונימי 19/04/2025 02:36הגב לתגובה זולא להתייחס לאנשים שסתם מבלבלים את המוח הכי חשוב להשקיע רק אבל רק עם הכסף שלך ולא לקחת הלוואות
- 1.מרתק תודה. מרקס רהוט צנוע וחכם ספרו מומלץ ביותר (ל"ת)אנונימי 18/04/2025 21:01הגב לתגובה זו