
המאבק של טראמפ באוניברסיטת הרווארד עולה שלב
הנשיא האמריקאי דורש מרשות המסים לשלול את המעמד של המוסד הידוע כפטור ממסים, אך לדברי גורמים ברשות אין לו סמכות לעשות זאת. בנוסף, טראמפ גם מבקש לשלול מהאוניברסיטה גם את האפשרות לקלוט סטודנטים זרים חדשים - צעד שעלול לפגוע הן במעמדה הגלובלי והן בהכנסותיה. בינתיים נראה שהרווארד לא מתכוונת לסגת מעמדותיה מול הממשל
הקרב החריף בין ממשל טראמפ לבין אוניברסיטת הרווארד חצה השבוע קו אדום. אתמול דווח כי משרד האוצר האמריקאי העביר לרשות המסים הפדרלית (IRS) בקשה יוצאת דופן: לבחון את שלילת מעמדה הפטור ממס של האוניברסיטה היוקרתית. הסיבה? סירובה של הרווארד ליישר קו עם דרישות הממשל בנושאי גיוון, קבלה והבעת עמדות פוליטיות בקמפוס - בייחוד בכל הנוגע למלחמה בין ישראל לחמאס.
זו לא הפעם הראשונה שהנשיא האמריקאי, דונלד טראמפ, משתמש בכוח הפוליטי שלו כדי ללחוץ על מוסדות שנחשבים "ליברליים מדי" בעיניו, אך כעת הוא מעלה את הרף. האיום של הממשל מגיע שבוע בלבד לאחר שמשרדו דרש מהרווארד לחשוף מידע על סטודנטים זרים, להגביל תוכניות גיוון בקבלה לסגל וסטודנטים ולפקח על פעילות פוליטית אנטי-ישראלית בקמפוס. הרווארד דחתה את הדרישות, והמשבר החריף.
באותו יום שבו נודע על בקשת שלילת הפטור ממס, הודיעה מחלקת המדינה כי נשקלת גם האפשרות למנוע מהרווארד לקלוט סטודנטים זרים חדשים - צעד שעלול לפגוע הן במעמדה הגלובלי של האוניברסיטה והן בהכנסותיה. יותר מ-25% מהסטודנטים בהרווארד כיום הם בעלי אזרחות זרה, ורבים מהם מגיעים מהמדינות המובילות בעולם בתחומי המדע, הכלכלה והטכנולוגיה.
טראמפ טוען שהרווארד תומכת בטרור
המתקפה על הרווארד מגיעה על רקע טענות חוזרות של טראמפ ותומכיו, שלפיהן האוניברסיטאות המובילות, ובעיקר מוסדות ה-Ivy League (אוניברסיטאות העילית), נהפכו ל"חממות רדיקליות", כך לדבריהם, שמקדמות אידיאולוגיה שמאלנית, תומכות בפלסטינים ומתנגדות לישראל. טראמפ אף טען בפוסט ברשת החברתית שלו, Truth Social, כי "אולי הגיע הזמן לשלול מהרווארד את מעמדה הפטור ממס" - תוך שהוא טוען, ללא ביסוס של ממש, שהאוניברסיטה תומכת בטרור.
- טראמפ מתעקש: "מתקיימות שיחות עם סין" - בעוד בייג'ינג מכנה זאת "פייק ניוז"
- סין מכחישה מגעים עם ארה"ב: "אין שיחות בין הצדדים"
מנגד, דוברים מטעם הרווארד דחו את ההאשמות. לטענתם, הדרישות של הממשל אינן חוקיות, מנוגדות לחוקה האמריקאית ופוגעות בעצמאות האקדמית של המוסד. דובר האוניברסיטה, ג'ייסון ניוטון, מסר כי אין כל בסיס משפטי לשלול את המעמד הפטור ממס של הרווארד, ושמעמד זה הוא קריטי להשקעה במחקר, מענקים רפואיים, טכנולוגיה ומלגות לסטודנטים.
המהלך של טראמפ גרר תגובות משני הקצוות. תומכים של המהלך כמו ניוט גינגריץ', לשעבר יו"ר בית הנבחרים, בירכו על הצעד וטענו כי אין סיבה שהציבור יממן מוסדות שאינם מייצגים את ערכיו. לעומת זאת, גופים משפטיים, כלכלנים ומוסדות אקדמיים אחרים - כולל אוניברסיטאות קולומביה, סטנפורד וייל - הזהירו כי מדובר בצעד חסר תקדים שמאיים על חופש הביטוי באקדמיה. גם ברשות המסים הפדרלית עצמה ישנה מתיחות. לא ברור האם תיענה לבקשת טראמפ, מכיוון שלפי החוק האמריקאי, הנשיא אינו מוסמך להתערב ישירות בפעילות ה-IRS. עורכי דין ברשות הזהירו בעבר כי שימוש פוליטי במעמד הפטור ממס עלול להוביל לפגיעה באמון הציבור ולמשבר מוסדי.
המהלך האחרון של ממשל טראמפ מציב את האוניברסיטאות בארה"ב בצומת דרכים. האם הן יעמדו על עצמאותן ויאבדו גישה למיליארדים במימון פדרלי, או שייכנעו ללחץ הפוליטי וישנו את האופן שבו הן מנהלות את תנאי הקבלה, המחקר והחופש האקדמי? נכון לעכשיו, הרווארד לא מראה סימנים שלפיהם היא מתכוונת לסגת. "המאבק הזה הוא לא רק שלנו", נמסר מגורם באוניברסיטה. "הוא מאבק על עתיד ההשכלה הגבוהה כולה".