הנהלים לפרישת שותף משותפות וסיווג הפיצוי שניתן לשותף הפורש

עו"ד יניב שקל

שני אחים המנהלים עסק משותף החליטו להכניס שותף שלישי לעסק, ורשמו אותו כשותף ברשויות המס כעבור עשרה חודשים הוחלט להוציאו מהשותפות בתמורה לקבלת סכום כסף, השותף הפורש חתם על יציאתו מהשותפות ברשויות המס. האם בכך הסתיים "פרק השותפות"?

שאלה: ------------

שני אחים המנהלים עסק משותף החליטו להכניס שותף שלישי לעסק, ורשמו אותו כשותף ברשויות המס (מע"מ ומס הכנסה). כעבור עשרה חודשים הוחלט להוציאו מהשותפות בתמורה לקבלת סכום כסף, כיוון שלא עמד בתנאים. השותף הפורש חתם על יציאתו מהשותפות ברשויות המס. השאלות: 1. האם בכך הסתיים "פרק השותפות"? 2. כיצד יסווג התשלום שיקבל השותף הפורש, אם הכספים שקיבל גבוהים מחלקו ברווח (השותפות אינה רשומה ברשם השותפויות)?

תשובה: ------------ סיום פרק השותפות כאשר מדובר בשותפות שאינה רשומה, אם התבצעו הדיווחים הרלוונטיים לרשויות המס על פרישתו של השותף ויציאתו מתיק איחוד העוסקים, הרי הדבר מסיים את "פרק השותפות" ושני השותפים יכולים להמשיך בפעילותם. כדי לסיים את פרק השותפות בצורה מסודרת, מומלץ להכין מסמך בין השותפים הנותרים לשותף העוזב על הפסקת השותפות ביניהם, לרבות סעיפי היעדר תביעות נוספות מעבר לסכום הפיצוי (וייתכן שגם שיפוי בגין נזקים עתידיים אשר יתגלו, הנוגעים לתקופה שבה היה שותף). יובהר כי למרות הפרישה מהשותפות, עלול השותף היוצא לשאת באחריות אישית לעבירות מס שנעשו בעת תקופת היותו שותף. סיווג התשלום בפרישת השותף התשלום ששילמו השותפים או השותפות לשותף הפורש - יכול להיות מסווג בכמה אופנים (הוני, פירותי, פיצויי פרישה, חלוקת רווחים וכדומה), והדבר מצדיק בחינה מדוקדקת יותר. עם זאת אציין כי ככלל, תסווג רכישת זכות בשותפות כעסקה הונית (ללא קשר לנכסי השותפות עצמה) - על פי פסק הדין ע"א 2026/92 פ"ש פתח תקוה נ'' שדות חברת להובלה (1992) בע"מ. בעניין זה יובהר כי אף אם ייחשב התשלום כולו לתשלום הוני המשולם לשותף הפורש בגין מכירת זכותו בשותפות, אזי לפי חוזר מ"ה 14/2003 תחושב עלות הזכות בשותפות אצל השותף הפורש בהתאם לרווחי השותפות אשר טרם חולקו לו, כך שהרווח שבגינו הוא יהיה חייב במס יהיה רק הסכום העודף על חלקו ברווחי השותפות שטרם חולקו. בדרך כלל החיסרון בסיווג זה (הוני) הוא בבעיה הנגרמת לשותפים הנותרים דווקא, אשר ספק אם יוכלו לתבוע את התשלום כהוצאה לצורכי מס (להבדיל מסיווגים אפשריים אחרים של התשלום). רישום ברשם השותפויות ככלל קיימת חובה לרשום שותפות ברשם השותפויות. עם זאת הקנס על אי רישום כאמור הוא 15 לירות ליום (קנס שלא עודכן), ולכן במקרים רבים שותפויות אינן נרשמות. על פי סעיף 6 לפקודת השותפויות (נוסח חדש), התשל"ה-1975 (להלן: "פקודת השותפויות"), אי רישום השותפות אף אינו פוגע בתוקפה. יצוין שרישום השותפות יכול ליצור יתרונות בכל הקשור לוודאות כי השותפות היא אישיות משפטית, לצורך הגשת תביעות בשמה (סעיף 66 לפקודת השותפויות).

המשיב - ממשרד שקל ושות'', עורכי דין

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    שימשון 23/02/2012 11:50
    הגב לתגובה זו
    שלום ותודה על המאמר המעולה. שאלתי היא לעניין מע" מ. כיצד מדווחת עסקת המכירה למע" מ ? תודה.