נוהל גילוי מרצון בגין הכנסות מחו"ל
לנישום כספי ירושה המופקדים בבנק בחו"ל, בגינם שילם מס במסגרת הסכם שומה בשנים שלאחר תשלום המס. דיווח במכתב נלווה לדוח השנתי כי "הדוח אינו כולל הכנסות מחו"ל". השאלה: האם מקרה זה עומד בתנאי הנוהל של גילוי מרצון, שלפיו לא קיים מידע קודם בידי רשות המסים?
שאלה: ------------
לנישום כספי ירושה המופקדים בבנק בחו"ל, ובשנת 2005 שילם בגינם מס במסגרת הסכם שומה עם רשות המסים (מס הכנסה). בשנים שלאחר מכן דיווח במכתב הנלווה לדוח השנתי כי "הדוח השנתי אינו כולל הכנסות מחו"ל". השותף בחשבון בחו"ל דיווח על ההכנסות מחו"ל. השאלה: האם מקרה זה עומד בתנאי הנוהל של גילוי מרצון, שלפיו לא קיים מידע קודם בידי רשות המסים?
תשובה: ------------ מטרת הליך גילוי מרצון היא לאפשר למי שהיה חייב בדיווח ובתשלום מס על הכנסותיו ולא עשה כן, לדווח על הכנסותיו שלא דווחו לרשויות מבלי שיופעלו עליו סנקציות פליליות. כיום קיימים שני נהלים לגילוי מרצון. הראשון הוא נוהל כללי לגילוי מרצון, בתוקף משנת 2005 ועד היום. הנוהל השני חדש יותר, והוא חופף לנוהל הראשון אך מוגבל לתקופה קצרה יותר - מחודש נובמבר 2011 עד סוף חודש יוני 2012. נוהל זה כולל מקרים מיוחדים של גילוי מרצון, אשר יקבלו הטבות מיוחדות שלא יינתנו במסגרת הנוהל הכללי לגילוי מרצון. אחד מהתנאים היסודיים בהוראת הנוהל הכללי הוא כי "אין מידע קודם בידי רשות המסים או בידי רשות שלטונית אחרת הקשור לגילוי מרצון...". הוראה זו אינה קיימת בנוהל החדש. אם הנישום לא הוזכר בדיווחו של השותף בחשבון לרשויות המס (ולא קיימת סיבה נראית לעין לאזכרו במסגרת הדיווח), אזי לא קיים מידע קודם בידי רשויות המס הרלוונטי לבקשה לגילוי מרצון. במקרה כזה דרכו של הנישום פתוחה לבצע גילוי מרצון על פי שתי הוראות הנוהל, ללא חשש כי המקרה יידחה על הסף בהליך הגילוי מרצון.
המשיב - עו"ד בתחום המסים. לשעבר פקיד שומה וממלא תפקידים בכירים ברשות המסים. בין היתר מנהל היחידה לפירוקים. כיום ממשרד ברזילי, כהן - עורכי דין
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן
