תגובת האנליסטים לאסון: "ההשפעה הכלכלית על העולם לא תהיה משמעותית"

עלייה בפרמיית הסיכון על אגרות החוב של יפן תהפוך את החוב העצום שלה לפצצה כלכלית, כך אמר הכלכלן ראשי בכלל פיננסים. "קשה להאמין שהאסון יתמוך באיזה שהוא אופן. הנזק הוא הרבה יותר מ-160 מיליארד דולר"
סתיו שירייב | (9)

רעידת אדמה עוצמתית ביותר התרחשה הבוקר (בשעה 7:46 שעון ישראל) סמוך לחוף בצפון מזרח יפן וכעת הוכרזה כוננת צונאמי בכל מדינות איקיאנוס האטלנטי. בנוסף, הרשויות ביפן הכריזו על מצב של חרום גרעיני, והורו על התפנות אזרחים מהאיזור הקרוב 3 ק"מ לכור הגרעיני בפוקישימה על רקע חששות ביחס למערכת הקירור של אחד הריאקטורים.

על רקע המתרחש ביפן כלכלנים רבים בעולם חוששים כי נזקי האסון יסתכמו במיליארדים רבים ולכן הממשלה היפנית תצטרך ביחד עם חברות הביטוח לעזור בשיקומם של התאגידים הגדולים שנפגעו מהאסון הכבד.

לדבריו של אמיר כהנוביץ מכלל פיננסים, "באופן כללי, כלכלות מפותחות מסוגלות להתמודד עם אסונות טבע בצורה טובה ממדינות מתפתחות". אכן ניתן לראות שממשלת יפן כבר החליטה על הגדלת התקציב השנתי שלה במטרה "להציל את המדינה", כך צוטט היום ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן.

"הממשלה תצטרך להנפיק אגרות חוב נוספות במטרה לממן את עלויות האסון, זה בלתי נמנע. ברמת הריבית הנוכחית לא צפויות הורדות ריבית נוספות, אלא שהבנק המרכזי יפעל להגדלת הנזילות על ידי הרחבת הפעילות בשווקים", כך אמר היום יאסו יאמאמוטו, כלכלן בכרי במיזוהו. "ישנם מפעלים לייצור שבבים ומכוניות בצפון המדינה, לכן ניראה כי תהיה השפעה שלילית מסוימת על הכלכלה".

לדבריו של כהנוביץ יפן "תצטרך להתמודד עם הוצאות רבות לשיקום הנזקים אך חלק גדול מהנזקים ישולמו ע"י חברות הביטוח ואפילו הממשלה היפנית עצמה נהגה באחריות כשהפרישה כל שנה לקרן שמיועדת למימון אסונות. להמחשה, ברעידת האדמה בקובה ב-1995 נאמד הנזק לסקטור הפרטי והציבורי ב-156 מיליארד דולר, וכמובן שביפן מדובר בנכסים יקרים הרבה יותר".

הסכנה העיקרית: עלייה בפרמיית הסיכון על אגרות החוב של יפן תהפוך את החוב העצום שלה לפצצה כלכלית

"הדבר שהכי צריך להדאיג את יפן כעת מבחינה כלכלית היא פרמיית הסיכון שידרשו המשקיעים על אגרות החוב שלה מפחד שהיא תיגרר להוצאות ענק שתתקשה להחזיר. יפן לא יכולה להסתכן בעליית תשואות, עלייה כזו עשויה להפוך את החוב העצום שלה לפצצה כלכלית. ולכן סביר להערכתנו שחברות הדירוג ישקלו להפחית את דירוג האשראי שלה", כך אמר כהנוביץ.

בחברת המחקר מקיורי התייחסו גם לאסון ביפן ואמרו כי "ישנם 2 סיכונים כלכליים עיקריים בפניהם ניצבת כעת המדינה. הראשון הוא כי המצב הכלכלי השברירי במדינה לא יצליח להתמודד עם תוצאות האסון ואילו הסיכון השני הוא עליית בפרמיית הסיכון על אג"ח של יפן".

נציין כי רעידת האדמה התרחשה בדקות האחרונות של המסחר בורסות ביפן ואלו הספיקו להגיב בירידות חדות, אך ערכות בשוק מדברות כי עם פתיחת המסחר ביום שני הבורסות ימשיכו בנפילה. "סביר להניח כי הירדות ביום שני יימשכו, במיוחד בקרב החברות שהמפעלים שלהן נפגעו מהאסון", כך אמר היום מיטסוזגה אקינו, מנהל קרן נאמנות גדולה ביפן.

ההשפעה על העולם

ראשית מציינים בכלל כי הפגיעה בכלכלה היפנית, אחת הגדולות בעולם, תשפיע באופן ישיר על הכלכלה העולמית. יפן מהווה חלק משמעותי מהסחר העולמי, הן ביצוא והן ביבוא, ובסיס להשקעות חברות זרות.

ההשפעה לא צפויה להיות משמעותית שכן האזור בו נרשמו רוב הנזקים הוא מחוז מיאגי המהווה רק 1.7% מהתמ"ג של יפן. בנוסף, מכיוון שחלק גדול מחברות הענק שמרכזיהן ביפן כלל אינן מייצרות שם אלא העבירו מזמן את פעילות הייצור שלהן אל מדינות מזרח אסיה הזולות, הם יוכלו להמשיך ולתפקד גם במקרי אסון. כך שהפגיעה בכלכלה היפנית מכיוון זה תהיה להערכתנו נמוכה יחסית.

עוד טוען כהנוביץ כי הפגיעה גדולה יותר עשויה להיות דווקא מירידה בצריכה המקומית, אם אי הוודאות ואווירת האסון שפוקדת את יפן יורידו את בטחון הצרכנים. "ההשפעות ברורות יותר יהיו דרך אי הודאות שעלתה, דרך השפעות שערי חליפין (החלשות היין) מעבר בין אלטרנטיבות השקעה, כשמשקיעים סולידיים יחפשו מקומות רגועים יותר לכספם , הן מיציאה ממניות והן מיציאה כללית מיפן", כך סיכם כהנוביץ את דבריו בנוגע למתרחש ביפן.

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    אלדד הגאון 12/03/2011 12:10
    הגב לתגובה זו
    כמו שהוכיחה ההיסטוריה העם היפני הוא עם חרוץ מאד ויוכל לשקם עת המדינה ואת הכלכלה הלו בצורה מהירה וטובה. כמו שיצאו היפנים ממלחמת העולם מחוזקים ופיתחו כלכלה לתיפארת כך יצאו מרעידת האדמה הקשה הזו מחוזקים ויבנו את הכל מחדש יותר טוב ממה שהיה קודם. יחד עם זאת צריך לתת את הדעת על כורים גרעיניים שממוקמים באזור לא יציב מבחינה ססמית וזאת סכנה גדולה לכל תושבי האזור
  • 6.
    בני 12/03/2011 06:47
    הגב לתגובה זו
    הצריכה הפרטית תגדל באופן טיבעי כי יש נזק לרכוש בתים בכל בית יש רהיטים ומוצרי צריכה רבים וגם מכוניןת תשתיות רבות כגון כבישים כל זה יתרום לכלכלה
  • כלכלן מסוג אחר 12/03/2011 12:27
    הגב לתגובה זו
    בניגוד למדיניות המרחיבה של ארה" ב במשבר האחרון הממשלה היפנית תצטרך לנהוג במדיניות צמצמת ומחמירה של מיסוי גבוה עוד יותר מהקיים. העם היפני ייכנס למשטר צנע כדי לממן את הנזקים. הסולידריות הלאומית היפנית ידועה ולכן כולם יתנו כתף ויקנו אגח מדינה ולא ישקיעו במוצרי צריכה מעבר למינימום הנדרש.
  • 5.
    ק-ר 11/03/2011 22:59
    הגב לתגובה זו
    בהחלט עוזרות לצמיחה העולמית ?
  • 4.
    כלכלן 11/03/2011 19:51
    הגב לתגובה זו
    יהי זכר הנספים ברוך. מאחל לעם היפני אורך רוח ונשימה למלאכת שיקום מאוד ארוכה.
  • אתה איש גדול , כל הכבוד על התגובה! (ל"ת)
    אסף 12/03/2011 10:49
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    טל 11/03/2011 19:16
    הגב לתגובה זו
    סימון EWV
  • 2.
    בוב הבנאי 11/03/2011 18:59
    הגב לתגובה זו
    זה שהם יודעים הכל! פשוט גאונים! אנציקלופדיות מהלכות! הם מבינים בצונאמי, הם מכירים אישית את קדאפי, ביקרו בכיכר תחריר... ממש אנשי אשכולות. הבעיה היא שסטטיסטית ברוב ההערכות שלהם (או שמא עדיף לקרוא לזה " ניחושים" ) הם טועים. אבל אינצ' ים בעיתונים ובאתרים הם מקבלים...
  • 1.
    אני מקווה שאתה צודק! לא בא לי רק אדום גדול (ל"ת)
    בעניים 11/03/2011 18:41
    הגב לתגובה זו