עוד נתוני מאקרו חיוביים: מדד מלניק עלה ב-0.8% בנובמבר, עליה של 2.3% בייצור באוקטובר
היום התפרסמו עוד מספר נתוני מאקרו כלכלה טובים, שישפיעו מן הסתם על ההחלטה של בנק ישראל בנוגע לריבית בעוד 8 ימים. מדד מלניק למצב המשק עלה ב-0.8 אחוזים בחודש נובמבר 2009. לדברי פרופ' רפי מלניק, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים במרכז הבינתחומי הרצליה, בחודשיים האחרונים מסתמנת התרחבות ניכרת בפעילות במגזר העסקי. כלומר, התגברה התפנית החיובית שהתחוללה במשק ברביע השני של 2009.
בחודש אוקטובר נרשמה עלייה מרשימה במדד הייצור התעשייתי, במקביל לתפניות שנרשמו בכל רכיבי המדד. הביקושים המקומיים הובילו את ההתאוששות הכלכלית שהתרחשה בכלכלת ישראל אך נראה שבהמשך, בעקבות שיפור בכלכלת העולם, הצטרף גם הייצור התעשייתי וסיפק את הביקושים מחו"ל, תוך גידול היצוא של המשק.
רכיבי מדד מלניק לנובמבר כוללים עלייה של 2.3% במדד הייצור התעשייתי בחודש אוקטובר, לאחר ירידה של 0.2% בחודש ספטמבר, עלייה של 0.9% במדד הפדיון של ענפי המסחר והשירותים בחודש אוקטובר, לאחר ירידה של 0.8% בחודש ספטמבר, עלייה של 8.5% במדד היבוא בחודש נובמבר, לאחר ירידה של 3.3% בחודש אוקטובר, ועלייה של 0.1% במספר משרות השכירים בסקטור העסקי בחודש ספטמבר, לאחר עלייה של 0.3% בחודש אוגוסט.
קודם לכן פרסמה הלמ"ס את נתוני הייצור התעשייתי והפדיון בענפי המסחר והשירותים, שניהם לאוקטובר. באוקטובר נרשמה עלייה של 2.3% בייצור התעשייתי (בניכוי עונתיות). זאת, בהמשך לירידה קלה של 0.2% בחודש ספטמבר והתרחבות של 2.9% באוגוסט. הייצור בענפי הטכנולוגיה העילית רשם באוקטובר עלייה של 3.2% ושומר על קצב התרחבות של שנתי דו-ספרתי.
יתר על כן, נתוני המגמה למשרות השכיר בתעשייה מצביעים על עלייה לראשונה מאז חודש מאי 2008 (כלומר, 16 חודשים). עם זאת, עדיין בשעות העבודה נמשכת נסיגה, אם כי בצורה צנועה למדי.
בפדיון ענפי המסחר והשירותים נרשמה באוקטובר עלייה של 0.4%, לאחר התרחבות בשיעור של 0.5% בחודש ספטמבר ו-0.6% בכל אחד מהחודשים יוני-אוגוסט השנה.
רון אייכל, כלכלן ואסטרטג מאקרו בבית ההשקעות מיטב, אומר בתגובה לנתונים כי "נתונים אלו מצביעים על כך שגם בתחילת הרבע האחרון של 2009 המשק הישראלי נמצא במגמת התרחבות. אם נתחשב בכך שרמת הריבית הריאלית הנוכחית, הן בטווחים הקצרים וגם בארוכים, היא שלילית ואינה מתאימה, לא לרמת הפעילות המשקית ולא לסביבה האינפלציונית. נתונים אלו בהחלט תומכים בהמשך העלאות הריבית ב-2010, היינו במגמה, שבה החל בנק ישראל כבר בהחלטת הריבית לחודש ספטמבר 2009".
נזכיר כי בשבוע שעבר התפרסמו נתוני מדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים וארגון מנהלי הרכש. המדד לחודש נובמבר רשם עלייה חדה של 8.4 נקודות אחוז לרמה של 68.8% מרמה של 60.4% בחודש הקודם. זהו החודש השישי ברציפות בו המדד נמצא מעל רמת ה-50%, המבחינה בין התרחבות להתכווצות הפעילות במגזר היצרני. עוד יצוין כי רמת המדד היא הגבוהה ביותר שנמדדה עד כה. החודש היחיד בו נמדדה רמת מדד דומה היה אוגוסט 2007, טרם המשבר.