
הרשות לני"ע הטילה עיצומים כספיים בסכום כולל של מעל 3 מ' שקל ב-2024
מספר העיצומים והיקפם מהווה גידול של פי 2 ביחס לשנים קודמות
במסגרת מדיניות הרשות להגנה על ציבור המשקיעים והגברת השקיפות מפרסמת רשות ניירות ערך את סך העיצומים הכספים שהוטלו בשנת 2024. מספר העיצומים והיקפם מהווה גידול של פי 2 ביחס לשנים קודמות, ומשקף את המדיניות הרשות להגברת האכיפה לצורך ההגנה על ציבור המשקיעים כנגד פעילות לא מורשית וגופים לא מפוקחים בשוק ההון.
לרשות סל כלים מקיף בתחום האכיפה הכולל הליכים פליליים בגין הפרות חמורות, אכיפה מנהלית באמצעות ועדת אכיפה מנהלית, ואכיפה של הפרות באמצעות עיצומים כספיים. השימוש בכלים אלו נועד להבטיח את תקינות המסחר ולהגן על המשקיעים מפני פעילות לא חוקית בשוק ההון.
במהלך השנה הטילה הרשות 23 עיצומים כספיים על גופים מפוקחים ועל גופים שהציעו ניירות ערך לציבור ללא תשקיף כדין, בהשוואה לממוצע של 12 עיצומים בהיקף של כ-1.5 מיליון שקל בשנים קודמות. במוקד האכיפה באמצעות עיצומים כספיים, עומדים הנושאים שהם בליבת הפעילות של הרשות בשנה האחרונה:
הפרת חובות גילוי - חובת הגילוי הנאות עומדת בליבת הסדרת פעילות של החברות הציבוריות והתאגידים המדווחים. הדין מחייב תאגידים לפרסם מידע לציבור הן בעת הצעת ניירות ערך לציבור והן במהלך המסחר. בשנה האחרונה הטילה הרשות 9 עיצומים כספיים בסכום כולל של כ-1,150,000 שקל על תאגידים מדווחים בקשר להפרות של חוק ניירות ערך וחוק החברות, מרבית ההפרות היו בתחום הדיווח, לרבות הפרות של אי דיווח, איחור בדיווח, דיווח חסר ופרסום מידע מהותי שלא באמצעות המגנ"א.
- הרשות לני"ע מקימה ועדה להנגשת הדוחות הכספיים של החברות
- יו"ר הרשות לני"ע: "נפתח יותר אפיקי השקעה, כולל קרנות עוקבות קריפטו"
המגמה המתמשכת של אכיפה בתחום זה באה לידי ביטוי גם בעיצומים שהוטלו בחודש דצמבר האחרון: כעיצום כספי בסך 43,800 שקל על פארמוקן גלובל בע"מ, בגין הפרה של איחור בהגשת דיווח מיידי על אירוע מהותי בחברה ועיצום כספי בסך של כ- 39,000 שקל הוטל על סופוויב מדיקל בע"מ, בגין הפרה של פרסום מידע מהותי בכלי תקשורת ולא באמצעות המגנ"א.
מיזמים לא מפוקחים והשקעות אלטרנטיביות - הרשות שמה דגש בשנה האחרונה על פיקוח ואכיפה בתחום זה. זאת לאור התופעה ההולכת וגדלה של שיווק השקעות אלטרנטיביות (כדוגמת קרנות נדל"ן או קרנות גידור) לציבור הרחב, הן על ידי יזמים של מיזמי ההשקעה והן על ידי יועצים ומתווכים שונים. במסגרת זו הטילה הרשות עיצומים כספיים על מיזמים ומתווכים שהפרו את הוראות החוק באופן השיווק של השקעות אלה לציבור. הרשות הטילה 10 עיצומים כספיים בהיקף כולל של כ–700 אלף שקל, על גורמים שעסקו בהצעה ושיווק של ההשקעות ללא תשקיף כפי שהדין מחייב.
במרבית המקרים השיווק נעשה באמצעות פרסומים במרשתת, באמצעי התקשורת ו/או ברשתות החברתיות. פעילות האכיפה בתחום זה המשיכה בחודש דצמבר האחרון עם הטלת סדרת עיצומים משמעותית: עיצום כספי בסך של כ- 188,000 שקל על רילקו השקעות נדל"ן בע"מ, בגין ארבע הפרות של הצעה לציבור ללא תשקיף. עיצום כספי בסך 36,000 שקל הוטל על עוגן השקעה בוויסקי שותפות מוגבלת בע"מ, בגין הפרה של הצעה לציבור ללא תשקיף ועיצום כספי בסך של כ- 23,000 שקל הוטל על סמארט פאנדינג בע"מ, בגין שלוש הפרות של הצעה לציבור ללא תשקיף.
- בנק ישראל מבהיר - "שטר ה-200 ש"ח לא יבוטל"
- בנק עם שורשים אפלים: הבנקאות הנאצית בשואה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הרשות שבה ומדגישה כי ככל שמדובר בהצעת השקעה בניירות ערך (להבדיל מנכס נדל"ן למשל) חל איסור להציע ו/או למכור את ההשקעה ליותר מ- 35 ניצעים ללא פרסום תשקיף. ככל שמיזם מעוניין לפרסם את ההשקעה לציבור, לרבות באמצעות אתר האינטרנט שלו או ברשתות חברתיות עליו להימנע מפרסום נתונים כספיים מכל סוג שהוא בין אם הם קשורים למיזם עצמו, בין אם הם קשורים ליזם עצמו ובין אם מדובר בנתונים כספיים אובייקטיביים שמרמזים על תוצאות המיזם.
בעלי רישיון - בתחום הפיקוח על בעלי רישיון ננקטה השנה פעילות אכיפה והוטל עיצום כספי בסכום כולל של כ-300,000 שקל על פורטפוליו וולת' מנג'מנט סוכנות לביטוח
פנסיוני בע"מ, חברה בעלת רישיון שיווק השקעות. העיצום הוטל בגין שיווק השקעות למספר לקוחות ללא ביצוע תהליכי בירור צרכי הלקוח ורישום השיחות עם הלקוח כנדרש לפי החוק.