בלאומי מזהירים: המימשל האמריקני עשוי "לגלח" חלק מהחוב בבנקים
כלכלני ענף מחקר שוק ההון, שווקים בינלאומיים, בבנק לאומי פרסמו היום את סקירתם השבועית. באפיק הקונצרני בניו-יורק, לאור המשך נתוני המאקרו המאכזבים וההרעה הניכרת בפעילות חלק גדול מן החברות, ממשיכים בלאומי להעדיף אג"ח בדרוגים גבוהים של חברות מסקטורים דפנסיביים כדוגמת יצרניות מוצרי המזון ומוצרי הצריכה. ההעדפה למח"מ קצר נותרת בעינה.
השקעה מעניינת נוספת, מציינים בלאומי, היא אג"ח של בנקים שהונפקו בערבות ממשלת ארה"ב. השבוע פורסם שתאגיד הביטוח הפיקדונות הפדראלי, ה- FDIC, ירחיב את תוכנית הנפקת אג"ח המגובות של מוסדות פיננסים, כך שתכלול גם אג"ח הניתנות להמרה למניות, זאת עד לתום מועד תקופת הביטוח שנקבעה ב- 30 ביוני 2012.
בלאומי מדגישים כי "יש להיזהר במיוחד בהשקעה באג"ח של מוסדות פיננסים, שאינם מגובים על ידי ממשלת ארה"ב, שכן גם אם תתממש הערכה, הנוגעת להלאמת חלק מהמערכת הבנקאית, אין לראות כמובן מאליו שבעלי החוב מוגנים ויקבלו את מלוא כספם. אין לפסול תסריט, שסיכויי התממשותו כיום נמוכים, ובו הממשלה תחליט לבצע "גילוח" לחלק מהחוב באותם בנקים שיולאמו".
בנוגע לשוק האג"ח האירופאי אומרים בלאומי כי "נתוני המאקרו השליליים והמשכן הצפוי של הפחתות ריבית, ימשיכו לתמוך ברמת תשואות נמוכה לאורך העקום. קיים פוטנציאל לירידת תשואות נוספת. להערכתנו, תימשך מגמת התרחבות פערי התשואה בין אג"ח של מדינות גוש האירו השונות ואנו נותרים עם העדפתנו לאיגרות של ממשלות גרמניה, צרפת והולנד".
בנוגע למסחר במטבעות אומרים בלאומי כי בטווח הקצר הדולר ייסחר בנטייה להתחזקות בהתאמה לרמת אי הודאות הכלכלית הגוברת. באשר לטווח הארוך יותר, יש לצפות כי מגמת התחזקות הדולר, שהחלה בחודש אפריל 2008, תימשך. התחזקות זו של הדולר תיתמך בעיקר בשוויו על פי שוויון כוח הקנייה, צמצום נמשך בגירעונות הסחר האמריקניים ורמת חוסר הוודאות הכלכלית הגבוהה כפי שמשתקפת בשווקים הפיננסיים.
בנוגע לשוקי המניות מציינים בלאומי כי מדד ה-S&P 500 הגיע בסוף השבוע האחרון לנקודות הנמוכה מאז חודש דצמבר 1996. במכתב לבעלי המניות של Berkshire Hathaway שנכתב על ידי Warren Buffett ופורסם בסוף השבוע, ציין המשקיע האגדי שתי עובדות הראויות לציון.
הראשונה היא כי הכלכלה האמריקאית נמצאת במצב רע מאוד, וזה צפוי להיות המצב במשך 2009 ואף מעבר. העובדה השנייה היא שב-75% מארבעים וארבע השנים האחרונות, מאז קנה Buffett את Berkshire Hathaway, השיג S&P500 תשואה חיובית, להערכתו תופעה זו תישנה גם בארבעים וארבע השנים הבאות.
המסר שמעביר Buffett אינו כי הוא יודע מתי מצב הכלכלה ישתפר או אם שוק המניות יעלה או ירד בשנה הקרובה אלא כי השקעה במניות לתקופת זמן ארוכה (מספר רב של שנים) מניבה תשואה חיובית. ירידות במחיר מניות של חברות טובות מהווה הזדמנות קניה. אנו מאמינים, אומרים בלאומי, "שלמרות הצפי להמשך תנודתיות והפתעות רעות בטווח הקרוב, הזדמנויות כאלו קיימות היום לבעלי עצבים חזקים ואורך נשימה רב".