הונגריה מתחננת לסיוע: "מסך ברזל חדש יחלק את היבשת לעשירים ועניים"
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, דחתה היום את הקריאות מצד מדינות מזרח אירופה הזקוקות נואשות לסיוע, ובראשן הונגריה, לספק הזרמת הון כוללת למדינות מזרח היבשת החברות בגוש האירו. נזכיר כי גרמניה נחשבת למדינה העשירה במערב אירופה (מבין הכלכלות הגדולות) וכלכלתה היא הגדולה באירופה והרביעית בגודלה בעולם.
"המצב בין מדינה למדינה שונה מאוד ולא ניתן להשוואה. כך צריך לשקול סיוע לכל מדינה ומדינה בנפרד בהתאם למצבה", אמרה הקנצלרית בעת מפגש של מנהיגי גוש האירו בבריסל.
קודם לכן אמר ראש ממשלת הונגריה, פרנק גיורסאני (Ferenc Gyurcsany ) כי המשבר הכלכלי העולמי ומחנק האשראי פוגעים בעיקר במדינות העניות יותר באירופה, ממזרח היבשת. הוא קרא להקמת קרן אירופאית בהיקף של כ-190 מיליארד אירו (כ-240 מיליארד דולר) למתן סיוע למדינות מזרח היבשת.
"אסור לנו לתת למסך ברזל חדש לרדת על אירופה. בתחילת שנות ה-90' איחדנו את אירופה מדינית ופוליטית וכעת יש לאחדה מבחינה כלכלית ופיננסית", אמר ראש ממשלת הונגריה.
לפני הפסגה היום גיבשו מנהיגי תשע מדינות מזרח היבשת, פולין, הונגריה, צ'כיה, סלובקיה, בולגריה, רומניה, אסטוניה, לטביה וליטה, מסמך משותף הקורא למנהיגי גוש האירו לפעול במהירות ולנוע מהצהרות מעורפלות למעשים ופעולות תמיכה ממשיות.
"אנחנו לא מעוניינים לחלק שוב את אירופה בקווים מצפון לדרום או ממזרח למערב ולכן צריך לפעול, בעוצמה ומהר", אמר הנשיא התורן של האיחוד, ראש ממשלת צ'כיה, מירק טופולנק (Mirek Topolanek ).
בסוף השבוע האיץ המצב הכלכלי המחמיר של מדינות מזרח אירופה בשלושה גופים בינלאומיים לגבש מסמך משותף בו נכתב כי הבנק העולמי, קרן המטבע הבינ"ל והבנק האירופאי לפיתוח כלכלי יעמידו לרשות כלכלות מזרח אירופה כ-31.2 מיליארד דולר.
מטרת התוכנית החדשה היא לספק אשראי בנקאי לעסקים שונים במדינות מזרח אירופה דרך המערכת הפיננסית שבבעלות פרטית. התוכנית גם תספק תמיכה להתחייבויות המודות הפיננסים באזור. המהלך האחרון נובע בעקבות כך שהזרמות הכספים שבוצעו עד כה, אשר נועדו לסייע לחלץ את מדינות מזרח היבשת לא עלו יפה. הכלכלנים ביבשת מרתיעים כי למשבר הנוכחי באזור קווים דומים מאוד לאלו שנראו בשנות ה-90 במדינות אסיה.
נזכיר כי קרן המטבע הבינלאומית העניקה עד כה סיוע נרחב בהיקף של מיליארדי דולרים למדינות לטביה, אוקראינה, סרביה, הונגריה, ביילרוסיה וכמובן לאיסלנד.
נשיא הבנק המרכזי אמר בסמוך לפרסום המסמך: "זה הזמן בו עלינו להתאחד בכדי שכל ההישגים אליהם הגיעו מדינות היבשת ב-20 שנים האחרונות לא ייעלמו. אנחנו ממש לא רוצים שמשבר כלכלי ידרדר למשבר הומניטרי".