בלומברג: הצמיחה בארה"ב בנסיגה והאינפלציה עולה - אך לא מדובר בסטגפלציה נוסח שנות ה-70

מבט נוסטלגי על כלכלת ארה"ב של שנות ה-70 והשוואה למצב היום מראה שהחששות בשווקים מפני שובה של הסטגפלציה עשויים להיות מוגזמים מדי
עדי בן ישראל |

הצמיחה הכלכלית בארה"ב נמצאת כבר חודשים רבים במסלול האטה, ומחירי הסחורות הגואים כמעט והכפילו את שיעור האינפלציה מתחילת השנה. אנליסטים ומשקיעים רבים חוששים מפני היווצרות תופעת ה"סטגפלציה", קרי האטה כלכלית חריפה אשר מלווה באינפלציה גבוהה.

בדרך כלל, האטה כלכלית מובילה להאטה בביקושים ולהתמתנות בלחצים האינפלציוניים, אולם מחירי הנפט והמזון הגבוהים מגבירים את לחצי האינפלציה בעולם כולו במקביל להאטה הכלכלית בארה"ב.

המונח סטגפלציה נטבע לראשונה על ידי חבר הפרלמנט הבריטי איאן מקלויד בנאום שנשא בשנת 1965. בשנות ה-70 פקדה הסטגפלציה את ארה"ב ובמשך עשור נאלצו קובעי המדיניות המוניטרית לתמרן בין זירוז קצב הצמיחה הכלכלית ובין דיכוי האינפלציה. ה'פד' נכשל לבסוף לרקוד על שתי החתונות ובתחילת שנות ה-80 נאלץ להעלות את הריבית בחדות, לדחוף את כלכלת ארה"ב למיתון ובכך לחסל את האינפלציה. אחת השאלות העיקריות המעסיקות היום את השווקים היא האם היום אנו עומדים בפני מצב זהה. בסוכנות בלומברג מנסים לשפוך אור על סימני השאלה.

"מדובר במיני-סטגפלציה", אומר אלן סיני, כלכלן בכיר ב-Decision Economics לבלומברג. ההבדל העיקרי בין כלכלת ארה"ב של היום ובין הכלכלה של שנות ה-70 הוא השינויים הרגולטוריים שעברה מאז ארה"ב.

בהשוואה לשנות ה-70, כלכלת ארה"ב הרבה יותר גמישה היום, הודות לתהליכים של דה-רגולציה והתקדמות בטכנולוגיית המידע. בבלומברג מדגישים כי הכלכלה האמריקנית פחות מועדת לאינפלציה משום שפחות עובדים מקבלים העלאות שכר משמעותיות. בנוסף, צריך לזכור שהזרעים שננטעו בשנות ה-70 ועוררו את הסטגפלציה הם אמברגו הנפט של סעודיה לאחר מלחמת יום כיפור וכן ההוצאות הגדלות של ממשלת ארה"ב על תכניות חברתיות ועל מלחמת וייטנאם.

"כלכלת ארה"ב הייתה אז יותר קשיחה ובעלת מערכת מטבע הקשור לזהב, אשר לא הייתה יכולה להגיב כראוי לאתגר של הקפיצה במחירים", מזכירים בבלומברג, ומציינים כי אחד השינויים שעברה ארה"ב הוא דווקא התייעלות בתחום האנרגיה. מאז שנות ה-70 זינק כושר הייצור של ארה"ב פי 10, אולם צריכה האנרגיה עלתה רק בשליש.

"למדנו לקחים חשובים משנות ה-70", אומר סטיבן קצ'טי, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת ברנדיס. "אני לא חושב שאותם תסמינים יחזרו על עצמם היום, גם בגלל שהמדיניות השתנתה וגם בגלל שהכלכלה עברה שינויים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה