פרופ' אוריאל רייכמן: מוסדות אקדמאיים צריכים לקבל מנדט מוחלט לניהול; הם יקבעו מה ללמד וכמה לשלם

נשיא המרכז הבינתחומי תוקף את המועצה להשכלה גבוהה: "למדינה חובה ציבורית לממן תואר ראשון ליוצאי יחידות קרביות"
משה בנימין |

פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא המרכז הבינתחומי, תקף הבוקר, בועידה הבינ"ל לחינוך בבת-ים, את המועצה להשכלה גבוהה והציע מודל משלו לשיפור מערך ההשכלה הגבוהה בישראל.

רייכמן טען בין השאר, כי "מוסדות להשכלה גבוהה צריכים לקבל מנדט לניהול עצמי מוחלט - הם אלה שצריכים לקבוע את שכר הלימוד, מה מלמדים ואיך מלמדים".

רייכמן קרא להסרת הפיקוח הרגולטורי, האקדמי והתקציבי על המוסדות להשכלה גבוהה ולהפנות את התקציבים שיתפנו להשקעה בגיל הרך. רייכמן טען לבינוניות של המל"ג ולחוסר יכולת לפקח או לקדם את התחום עליו היא מופקדת. "ההרכב האנושי של המל"ג פחות טוב מאשר ההרכב האנושי של המוסדות להשכלה גבוהה" לדברי רייכמן.

רייכמן הציע מודל משלו לשיפור מערך ההשכלה הגבוהה בישראל – הענקת אוטונומיה מוחלטת למוסדות להשכלה גבוהה בישראל (עם הסתייגות קלה – רק מוסדות שפועלים למעלה מ-15 שנים). רייכמן מציע להסיר את המגבלות מעל המוסדות להשכלה גבוהה ו"לסמוך עליהם שיודעו לעשות את העבודה".

לדבריו, "המל"ג מפקח כיום על 165 מוסדות ולכן לא מסוגלת לקבל החלטות רלבנטיות ובזמן אמת. נוצר מצב שהמועצה רק מנציחה את הקיים מאשר מקדמת ומחדשת".

רייכמן הציע להעניק לחיילים קרביים 100 אלף שקל לכיסוי הוצאות לימוד לתואר ראשון, והציע להעמיד הלוואות ללימודים למי שלא שרתו וידם אינה משגת.

"על המדינה חלה חובה ציבורית ומוסרית לממן תואר ראשון לחיילים קרביים. מי שלא שרת יהיה רשאי להלוואות ללימודים גבוהים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה