מיטב מסכמים את עונת הדוחות: מסמנים את המניות המומלצות
עונת הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של 2008 הסתיימה רשמית ובבית ההשקעות מיטב מנתחים ובוחנים היום את תוצאות 100 החברות הגדולות בבורסה של תל אביב ובוחרים מכל סקטור מנייה מועדפת להשקעה.
הרבעון הראשון היה עמוס בהתפתחויות שונות במישור הכלכלי והדבר בא לידי ביטוי בתוצאות החברות. אם לא די בכך, הרי שהיה זה לרבעון הראשון בו אימצו כל החברות במשק את כללי החשבונאות החדשים, ה-IFRS, מה שהוביל ללא מעט שינויים בדוחות הכספיים עצמם, ומה שהוסיף לא מעט "רעש" לעונת הדוחות, אומרים היום במיטב.
ההאטה הכלכלית שמרחפת מעל העולם ברבעונים האחרונים, טרם נתנה אותותיה במשק הישראלי, שצמח ברבעון הראשון בשיעור של 5.4%, למרות זאת סך הרווח המצרפי של המניות בת"א 100 רשם ירידה של ב-58% לעומת רבעון מקביל.
במיטב מסתכלים על הרבעון השני ואומרים "מדד חודש אפריל היה גבוה במיוחד, וכך גם צפוי להיות מדד חודש מאי, כך שאת הוצאות המימון הגבוהות עקב המדד, אנו צפויים לראות בדוחות הרבעון השני. אולם, למרות המשך צמיחת המשק, נראה שאת הסיפור המרכזי של הרבעון מרכזות דווקא ההשפעות האקסוגניות, ובכלל זה ירידת הדולר ועליית מחירי הסחורות, שהיו אלה שנתנו את הטון בתחומים רבים במשק, וההשפעה ניכרה בתוצאות הרבעון".
בנקים: מנייה מומלצת - פועלים
חשיפת הבנקים בישראל למשבר המשכנתאות בארה"ב (סאבפריים), על נגזרותיו, מרחפת מעל השוק מספר חודשים, אולם, נראה כי ברבעון הראשון ניכרה עיקר ההשפעה. הבנקים בישראל, הצליחו במשך מספר רב של רבעונים (עד לרבעון הרביעי) להוכיח את עוצמתם כשהם מצליחים לעקוף את המכשולים שבדרך ולהציג שיפור בתוצאות העסקיות. אולם, ברבעון הראשון של השנה, הושפעו הבנקים הגדולים מכמה פרמטרים, ובהם חשיפה לסאבפריים, ירידת הדולר, עלייה בהוצאות שכר ועוד, אשר הביאו אותם לרשום ירידה ניכרת ברווחיות.
לאחר סיום פרשת ה-MBS, גם אם במחיר יקר, בנק הפועלים נסחר במכפיל הון של 1.2, וצפוי להיות מסוגל לייצר תשואת מייצגת על ההון של 13%-15%. בכלל, ברבעון השני המגזר הבנקאי צפוי להציג תוצאות טובות. להערכתנו, המחיר הנוכחי של המניה 16 שקלים הינו אטרקטיבי.
ענף התקשורת: מנייה מומלצת - בזק
בסה"כ חברות התקשרות הישראליות הציגו ביצועים טובים ברבעון הראשון של שנה. ענני תוכנית ניוד המספרים שקעו, ושיעורי הרווחיות של החברות חזרו לרמות הנורמאליות. ברבעון הראשון התחלנו לראות סימנים של התגבשות קבוצת תקשורת, בצורת קנייה של 15% ממניות הוט ע"י נטוויז'ן. יש לציין, כי נטוויז'ן מוחזקת ע"י קבוצת אי.די.בי ומהווה חברת אחות לסלקום. ניתן להניח, שקבוצת אי.די.בי תרכוש מניות נוספות של הוט (אם יאושר ע"י הממונה). יתר החברות (פרטנר וחברות ה-ISP) מחכות להודעת שר התקשרות על אימוץ / דחייה / אימוץ חלקי של מסקנות ועדת גרונאו על מנת לכלכל את צעדיהם בשוק. החולשה של הדולר ממשיכה לעזור לחברות דרך ירידה ברמת ההשקעות (השקלית) ובירידה בעלות מכשירי הקצה.
בזק סבלה לאחרונה מסנטימנט שלילי על רקע ידיעות על מכירת מניות זאבי ע"י הבנקים. אנו סבורים, כי מחיר המניה הנוכחי הינו נמוך ביחס ליכולת החברה לייצר מזומנים ואף לחלוק אותם עם המשקיעים בצורת מדיניות דיבידנד נדיבה. תשואת הדיבידנד בבזק עומדת על כ-9.5%.
כימיה ופרמצבטיקה: מניה מומלצת - החברה לישראל
תחום הפרמצבטיקה כולל למעשה רק את טבע ופריגו. בהתייחס לטבע, שנת 2008 צפויה להתאפיין בהמשך צמיחה חזקה וסולידית בחברה, זאת בסיוע של מספרים חזקים לקופקסון ומספר גבוה יחסית של השקעות גנריות. בהסתכלות לטווח הבינוני, תחזיות רווח של 2.6-2.7 דולר למניה ב-2008. כמו כן, בהסתכלות ארוכת טווח נראה סיפור של צמיחה סולידית. ייתכן, שהסיפור הגדול הבא תהיה חזרה למגמת המיזוגים והשתלטויות אגרסיביות, לאחר תקופה של שנתיים שהתאפיינו ברכישות בסדר גודל קטן עד בינוני.
בתחום הכימיה, נציין את החברות הבולטות: כי"ל ומכתשים אגן. באופן כללי, חברות אלו המשיכו ליהנות מביקושים גבוהים שנבעו ממצבם הטוב של החקלאים נוכח עליית מחירי הסחורות, מה שהאפיל על התייקרות התקורות (אנרגיה, הובלה ימית). מכתשים אגן הציגה תוצאות חזקות לרבעון בסיוע עונה חקלאית חזקה על רקע מחירים גבוהים של הסחורות החקלאיות והקדמת מכירות מהרבעון השני לרבעון הראשון. אלו, האפילו על עלייה בתקורות. כיל, הציגה תוצאות שיא, שהיו גבוהות מההערכות בשוק. זאת עקב מספר סיבות: עליות המחירים שתפסו כבר ברבעון הראשון עם מחיר ממוצע גבוה ב-50-60 דולר מההערכות, הקטנת מלאים, מרווחים גבוהים משמעותית מהצפוי במרווחי דשני הפוספט.
להערכתנו, מומלץ להיחשף לסקטור דווקא באמצעות החברה לישראל, שהינה חברת אחזקות, ושעיקר ה-NAV שלה נובע מכי"ל. מניית החברה לישראל נסחרת היום בדיסקאונט של 25%-30%.
מזון ורשתות שיווק: מניה מומלצת - שופרסל
עליית מחירי הסחורות העלתה תהיות בקרב המשקיעים בנוגע להתמודדות רשתות השיווק עם עליית מחירי המזון, כאשר בסה"כ, עלייה זו פעלה לטובתן של רשתות השיווק ועזרה להן להתמודד עם עיתוי חג הפסח (חג הפסח השנה חל ברבעון השני בעוד שבשנה שעברה הוא חל ברבעון הראשון). שופרסל המשיכה במגמת הצמיחה במכירות והשיפור היציב ברווח התפעולי, מגמה שמאפיינת אותה מאז 2004, ונהנתה מהיתרונות לגודל. רבוע כחול הראתה תוצאות סבירות עם שיפור במכירות, הגם שחלקו הגדול נובע מרכישות, והשיגה מרווח תפעולי סביר של 4.3%, אמנם נמוך בהשוואה לרבעון מקביל, אך גבוה ממה שציפו בשוק מהחברה. השפעת החרם החרדי תבוא לידי ביטוי בעיקר החל מהרבעון השני.
יצרניות המזון נאלצו להתמודד ברבעון הראשון עם המשך מגמת העלייה במחירי המזון והתשומות, ועיתוי חג הפסח מחד, כאשר מאידך החברות אשר פועלות בחו"ל סבלו גם כן מירידת הדולר והאירו. בשוק המקומי נהנו החברות מהמשך הצמיחה, שנבעה בחלקה מהעלאת מחירים, כאשר שטראוס רשמה עלייה של 4.4% בהכנסות מהשוק המקומי (בנטרול פעילות שוק תעשייתי שנמכרה בינואר השנה) בעקבות עלייה במרבית חטיבות החברה (פעילות הקפה, המחלבות, החטיפים), ואילו אסם רשמה עלייה בשיעור של 7.4%. בחו"ל, למרות ירידת הדולר והאירו, דיווחה שטראוס על צמיחה דו ספרתית (סביב 14%) בעיקר בעקבות העלייה בפעילות הקפה, ובפעילות סברה (פעילות הסלטים בארה"ב). אצל אסם פעילות חו"ל משמעותית פחות (בעיקר טבעול), אולם גם שם רשמה אסם צמיחה של 2.1%. בנוסף, יצרניות המזון התמודדו בשנה החולפת עם עליית מחירים הסחורות, אולם הן הצליחו לגלגל את מרבית עליית מחירי חו"ג ללקוחות. שתי החברות נראות כמתומחרות בהתאם לפעילותן, ונסחרות סביב מכפילים של 18-19, מכפילים הנחשבים גבוהים כאשר מסתכלים על חברות בתחום בעולם.
אנו נשארים בגישת העדפה למניית שופרסל, כאשר נושא החרם החרדי על רבוע כחול נופל לשופרסל בעיתוי מצוין, שכן היא עומדת בפני התרחבות משמעותית בפעילות בסקטור זה. תמחור מניית רבוע כחול הינו זול יחסית אמנם, אך החברה ניצבת מול כל אותם קשיים שאפיינו את 2007, וקשיים חדשים בדמות חשש מחרם חרדי על הרשת.
חברות הנדל"ן: מבני תעשיה
דוחות חברות הנדל"ן בסקטורים השונים אופיינו בשינויים שהתחייבו כתוצאה היישום תקנות ה-IFRS. חברות הפועלות בתחום הנכסים המניבים אימצו את התקן מוקדם יותר. בחברות אלו לא ראינו הפחתות משמעותיות בשווי הנכסים, עם זאת מרבית החברות נסחרות מתחת להונן העצמי אשר בהתאם לתקנות ה-IFRS אמור לשקף בקירוב את שוויין הכלכלי. חברות בתחום יזום נדל"ן למגורים הושפעו יותר מהתקנות אשר שינו את אופי הדיווח. האימוץ הראשוני השפיע על מרבית החברות, אשר הציגו דוחות בינוניים. התחזקות השקל אינה מטיבה עם מרבית החברות הפועלות בחו"ל אשר להן התחייבויות בשקלים (לרוב צמודי מדד) ואילו נכסיהן במט"ח מאבדים מערכם.
למבני תעשייה תיק נכסים אשר מרביתו בארץ, כאשר החשיפה לחו"ל כוללת בעיקר את רוסיה, גרמניה וקנדה.
חברות אחזקה: מניה מומלצת - קבוצת דלק
בדוחות של חברות אחזקה לא היו גילויים חדשים או מפתיעים. חלק מהחברות שומרות על שקיפות גבוהה וחלק שקופות פחות. גם בדוחות חברות האחזקה ניתן לראות פגיעה משערי מטבעות במידה והחברות הבנות חשופות לחו"ל, ירידה בשווי נכסים פיננסיים בשל הירידות בשוק ההון, וכן ירידה ברווחים כתוצאה מהיעדר מימושים (ברבעון המקביל אשתקד נבע לדסק"ש ואי.די.בי רווח הון כתוצאה ממכירת מניות סלקום). מרבית חברות האחזקה הציגו ביצועים נמוכים משמעותית ממדד ת"א 100 ברבעון הראשון של 2008. ההסבר ניתן הן בירידת שווי האחזקות (שחלקן סחירות) ובעלייה שחלה בדיסקאונטים.
תיק האחזקות של קבוצת דלק סחיר ברובו. הפגיעה מירידת ערך אחזקות וכן מהתחזקות השקל מתומחרת במלואה בשווי הנוכחי, המחיר משקף דיסקאונט של 23%.