מהפך היסטורי בשוק האנרגיה: השווקים המתעוררים עקפו את ארה"ב בצריכת הנפט
הנפט משייט ברמות שיא היסטוריות של 117 דולר לחבית, והסוף לא נראה באופק. ההערכות כי ההאטה בצמיחה הכלכלית בעולם תביא להאטה בביקושים לנפט ותוריד את מחירו של הזהב השחור אינן מתגשמות לעת עתה, ועושה רושם שבזמן שארה"ב סובלת מהאטה, יש מי שממשיך לזלול נפט: השווקים המתעוררים.
מדו"ח שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה עולה, כי סין, הודו, רוסיה ומדינות המזרח התיכון צרכו בפעם הראשונה בהיסטוריה יותר נפט מארה"ב. מדינות השווקים המתעוררים הללו שרפו 20.67 מיליון חביות בנפט בממוצע בכל יום השנה (עלייה של 4.4%), בעוד שהביקושים לנפט בארה"ב ירדו ב-2% ל-20.38 מיליון חביות בממוצע ביום.
צמיחה כלכלית של יותר מ-8% בהודו וסין מביאה, בין היתר, לביקוש הולך וגובר למכוניות בקרב אוכלוסיה כוללת של 2.45 מיליארד איש. מייק וויטנר, ראש מחלקת נפט בבית ההשקעות סוסייטה ז'נרל, טוען כי ארה"ב כבר לא השחקן העיקרי בשוק הנפט והיא לא קובעת את הטון במחירים. "הביקושים בשוק הנפט הולכים לבוא מכיוון אסיה והמזרח התיכון", הוא מסביר.
אנליסטים בארה"ב לא פוסלים אפשרות לפיה הנפט יגיע ל-150 דולר לחבית, שכן המיתון בארה"ב לא יביא להפחתת הביקושים ממדינות השווקים המתעוררים. באופן היסטורי, בכל פעם שארה"ב נכנסה למיתון, מחיר הנפט ירד. בתקופת המיתון האחרונה בשנת 2001, הנפט צנח ב-26% למחיר של 19.84 דולר לחבית. כיום, ארה"ב צורכת אפילו פחות מכפי שצרכה אז - 24% מצריכת הנפט העולמית לעומת 26% לפני 7 שנים - אולם מחירי הנפט לא נרגעים.