המניות הדואליות צנחו מאז החל המשבר: "כשיהיו סימנים של יציאה מהמשבר - הן יתחילו לטוס"
הטלטלה בשווקים מאז הגיח משבר האשראי בקיץ האחרון פגעה במניות רבות. בשבועות הראשונים של המשבר האמינו עוד רבים כי הבעיות יישארו אך ורק במגזר הפיננסים ומניות ממגזרים אחרים, בעיקר מניות הטכנולוגיה, ימשיכו ליהנות מתשואות חיוביות. עד מהרה התמונה התחלפה בחששות מפני גלישת ארה"ב למיתון והאטה כלכלית עולמית, ומניות הטכנולוגיה לא נותרו חסינות.
מאז פרוץ המשבר איבד מדד הנאסד"ק כ-15% מערכו, אולם בתוך המדד ישנן מניות בעלות מכנה משותף אשר מעלה מספר תהיות: הן ישראליות, והן נחתכו בשיעורים חדים הרבה יותר מאשר הנאסד"ק עצמו. מניות דואליות רבות (אשר נסחרות הן בבורסה של ת"א והן בוול סטריט), כדוגמת אלווריון, סרגון, אודיוקודס שצללו כ-35% מאז פרוץ המשבר, טאואר וטופ אימאג' שצנחו כ-45% ואופטיבייס שצללה 55% - ספגו פגיעה קשה.
השאלה העיקרית העומדת כעת לעיני המשקיעים היא האם המניות הללו, המאופיינות בשווי שוק נמוך יחסית ולפיכך נוטות להיות תנודתיות יותר, יעלו בחדות כאשר הסנטימנט החיובי יחזור לשוק, או שמא השווי הנוכחי לאחר הירידות החדות הוא השווי המתאים לחברות הללו.
"מכפילים נוחים"
"מבחינה היסטורית, המכפילים נוחים מאוד. אבל אם מסתכלים קדימה זו בעיה כי אנחנו בשוק דובי והמכפילים מתכווצים ומה שהיה נראה אטרקטיבי לפני חצי שנה - היום הוא לא אטרקטיבי", אומר ערן יעקבי, אנליסט מניות טכנולוגיה בבית ההשקעות לידר שוקי הון.
יעקבי מציע לערוך את ההבחנה בין הדואליות הקטנות (מבחינת שווי שוק) ובין הדואליות הגדולות יותר, שכן המניות הקטנות סובלות גם מחוסר סחירות. לדבריו, "יכול שלא השתנה שם כלום מבחינת העסקים, אבל עצם היותן מניות יתר פגע בהן".
באשר לדואליות הגדולות יותר (כגון נייס, אלרון, אלווריון, סרגון, מלאנוקס ורדוויז'ן), יעקבי מציין כי "הן גדולות פה וקטנות שם (בארה"ב). המחיר נקבע שם אז המשקיעים האמריקנים בורחים למניות הגדולות שלהם. בשלב זה, נראה כי הבעיה היא יותר סנטימנט שלילי של השוק אשר מעיב על המניות הללו מאשר בעיות בעסקים שלהן (למעט וריפון, למשל, שם ישנן בעיות מהותיות). המניות הללו סובלות בגלל החולשה בשוק. כשיהיו סימנים של יציאה מהמשבר - המניות הללו יתחילו לטוס".
יעקבי מציין לחיוב את אלווריון ונייס שכבר פרסמו תחזיות לשנת 2008 כולה וקיימו כנס משקיעים בחודש החולף בו הן מסרו כי יעמדו בתחזיות וכי הן אינן חוות כל חולשה בעסקיהן. בנוסף, הדגיש יעקבי, כי נייס היא הדואלית המועדפת עליו.
"לא בטוח שזה זמן טוב לכניסה"
צחי רודניק, מנהל ההשקעות הראשי בפריזמה, סבור גם הוא כי הבעיה העיקרית העומדת מאחורי החולשה במניות הדואליות היא המצב בשוק והרתיעה של המשקיעים מהחזקת מניות קטנות ומניות טכנולוגיה.
"הירידות האחרוות בשווקים אוששו את הטענה שארה"ב נכנסת להאטה", אומר רודניק. "כשזה קורה, המשקיע רוצה לעשות חושבים ולשים את הכסף במקום שיהיה נזיל ודפנסיבי. לא מחפשים הזדמנויות במניות קטנות אלא בגדולות. מבין הדואליות, יש חברות שעוסקות בתחומים צומחים אבל כשיש האטה כולן יכולות להיפגע".
רודניק סבור כי היחלשות הדולר לא תסב בהכרח פגיעה מהותית בחברות הטכנולוגיה הישראליות, שכן יש להן גם הוצאות דולריות ולא רק שקליות. אך האם יש כאן הזדמנות לתפוס אותן בשפל? רודניק מביע ספק ואומר כי "המחירים היום הרבה יותר נוחים, אבל לא בטוח שזה זמן טוב לכניסה".