ברננקי הוריד את הדולר מתחת ל-3.6 שקלים: היציג נקבע בירידה של 0.7%
המסחר בשוק המט"ח התנהל היום בסימן חזרתו של הדולר למגמת הירידות, כאשר המטבע האמריקני ירד אל מתחת לרמה של 3.6 שקלים על רקע מגמת היחלשותו בעולם ולקראת נתוני האינפלציה שיפורסמו בישראל היום בצהריים (14:00), לאחר קביעת השערים היציגים.
הדולר איבד גובה גם בעולם בעקבות הדברים שאמר אתמול (ה') יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, לפיהן הסיכונים לצמיחה הכלכלית בארה"ב גברו ולפיכך ה'פד' יפעל ככל שיידרש על מנת למנוע מיתון בארה"ב. בשוק קיבלו את הדברים כאיתות מפורש לכך שברננקי לא יהסס להוריד את הריבית פעם נוספת - מה שפוגע בדולר.
במקביל, בשוק המקומי נערכים לקראת פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר, כאשר ההערכות הן כי המדד יציג ירידה של 0.1% בשל חולשת הדולר בחודש החולף. נתוני האינפלציה ייבחנו מקרוב על ידי בנק ישראל, אשר שוקל בימים אלה אם להפחית את הריבית בעתיד הנראה לעין כדי לעצור את הידרדרות הדולר.
הדולר ירד ב-0.66% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.591 שקלים, והאירו היציג ירד ב-0.47% ל-5.2612 שקלים. בסיכום שבועי, השיל הדולר 0.55% אך האירו עלה ב-0.6%.
הבנקים:
בבנקים הגדולים מציינים את היחלשות הדולר בעולם והעלאת דירוג האשראי של ישראל כגורמים העיקריים שתמכו השבוע בהתחזקותו של השקל. "לא ניתן לדבר על השפעה מובהקת של פערי הריביות בין ישראל לארה"ב על שער החליפין דולר-שקל", אומרים בבנק לאומי, תוך שהם מתייחסים לקריאות להוריד את הריבית בישראל. "המשמעות היא שהפחתת ריבית של 0.25% לרמה של 4% לא צפויה לשנות את יחסי הכוחות בין השקל לדולר". בלאומי מאמינים כי השקל ימשיך להתחזק בטווח הקצר.
כלכלני בנק הפועלים הדגישו כי גם אם בנק ישראל יוריד את הריבית בחודשים הקרובים בשל היחלשות האינפלציה הצפויה, הרי שהדבר לא ישנה את פער הריביות מול ארה"ב שכן הריבית בארה"ב צפויה גם היא להמשיך לרדת.
לדברי כלכלני הפועלים, "המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי יושפע גם בתקופה הקרובה מהתפתחות המסחר בדולר ובשוקי המניות, ברחבי העולם. יחד עם זאת, הגורמים התומכים במגמת ההתחזקות של השקל עדיין תקפים, שכן המשקיעים הזרים צפויים להמשיך להשקיע בישראל על רקע הציפיות כי הכלכלה המקומית תמשיך להפגין ביצועים טובים יחסית למדינות המפותחות".
פינוטק: אין מנוס מהורדת ריבית נוספת
מחדר המסחר של פינוטק נמסר, כי הדולר חוזר להיחלש כנגד המטבעות העיקריים על רקע המסר המאכזב מכיוונו של הפדרל ריזרב שהודיע כי קצב הצמיחה הואט ועליו יהיה לנקוט באמצעים כדי למנוע האטה נוספת. לפי דבריו של ברננקי, "הירידה החדה במחירי הדיור, ההאטה ביצירת מקומות עבודה חדשים ועלייתם של מחירי האנרגיה - כל אלה עלולים לפגוע בצרכנים לפחות בטווח הקצר".
הרושם מדברים אלה הוא כי לא יהיה מנוס מחיתוך נוסף בריבית ה'פד' שניצבת כיום ברמה של 3%. החוזים העתידיים מתמחרים סיכוי גבוה מאוד להורדה נוספת של 0.5% בחודש מרץ לרמה של 2.5% במטרה למנוע כניסה למיתון כלכלי. כמו כן, הוסיף ברננקי, כי לריבית לוקח זמן להשפיע ולכן כלכלת ארה"ב עשויה להתחזק עם עלייה בקצב הצמיחה במחצית השניייה של 2008.
היום ירכזו המשקיעים את מרכז תשומת הלב לכיוונה של ארה"ב. בשעה 16:00 יפורסמו נתוני זרימת הון נטו למשק, כאשר כל מספר הגבוה מ-70 מיליארד דולר יעניק תמיכה לדולר. כמו כן, קיימת דריכות לקראת פרסומו של מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן, המתפרסם בשעה 17:00. ההנחה היא כי צפוי נתון מאכזב שעלול להחליש את הדולר.
בשוק המקומי, השקל רושם עד כה את ההופעה המרשימה ביותר מבין השווקים המתעוררים עם התחזקות של יותר מ-6% מאז תחילת השנה. על פי התחזיות של קרן המטבע העולמית, צפויה הצמיחה במשק לרדת לקצב של כ-3.5% בשנת 2008, וזאת לעומת 5.4% ב-2007. בטווח הקצר והבינוני צפוי השקל להמשיך ולשמור על מעמדו האיתן עם נטייה להתחזקות נוספת שתביא שוב לנסיון פריצה מטה של 3.55 שקלים לדולר.
איזי פורקס: הריבית בארה"ב תמשיך לרדת ואת ההשפעה נראה בעוד מספר חודשים
מחדר העסקאות של איזי פורקס נמסר, כי את המכה העיקרית שלו אמש ספג הדולר בעקבות הצהרות יו"ר ה'פד'. ברננקי אותת אמש כי הבנק הפדרלי עלול להוריד את הריבית בעקבות דאגות גוברות לגבי סיכונים להמשך האטה בכלכלה האמריקנית. הוא הוסיף ואמר כי דאגות אלו יגרמו לבנק לעשות כל שביכולתו על מנת לעודד צמיחה ולספק ביטחון הולם כנגד הסיכונים.
הצהרתו של ברננקי נחשבת ליונית ונראה כי הבנק נוטה למוניטריות מרחיבה אשר תתמוך בגידול הצמיחה. אנליסטים טוענים כי את השפעות הורדות הריבית שנעשו עד כה נראה בנתוני הצמיחה רק בעוד מספר חודשים ולכן אין צורך הכרחי בהורדות נוספות, אולם נראה כי זה לא יעצור את ה'פד' מלהוריד את הריבית פעמים נוספות שכן השוק מרגיש מספיק בנוח עם שערי ריבית נמוכים.
בשוק המקומי, השקל נהנה מפער ריביות חיובי של 1.25% ומזרימת כספים של משקיעים זרים. בעקבות כך, הצמד דולר-שקל לא ממהר לזוז משפל של 10 שנים עבור הדולר.