פועלים: רמת הסיכון בשווקים הפיננסים בארץ ובעולם עלתה

שוקי ההון הגלובליים ימשיכו להתאפיין ברמת תנודתיות גבוהה על רקע החששות מפני גלישת ארה"ב למיתון. בבנק ממליצים להצטייד בהגנות, שמחירן כיום נמוך יחסית, להערכתם
שי טופז |

כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירתם השבועית את האירועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר באחד העם בשבוע החולף ואת האירועים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.

השפעת השווקים האמריקנים נמשכת

הנתונים המאקרו כלכליים שהתפרסמו בארה"ב בשבוע החולף ממשיכים להעיד על האטה כלכלית. בשבועות האחרונים אף התחזקו ההערכות באשר לכך שארה"ב חווה כבר עתה מיתון. בהתאם, התגברו אף הצפיות להפחתת ריבית אגרסיבית בהמשך השנה. החששות מפני מיתון בארה"ב והאטה בכלכלה הגלובלית השפיעו בצורה חדה על שאר שוקי ההון בעולם ובייחוד על שוקי אסיה.

בדומה לשאר שוקי ההון בעולם, גם השוק המקומי הושפע השבוע מאירועים אלו. להערכת כלכלני הבנק, המגמות שאפיינו את שוקי ההון בעולם עד כה ימשכו גם בשבועות הקרובים: חדשות ונתונים כלכליים ריאליים שיתפרסמו ימשיכו להשפיע בחדות על המסחר בטווח הקצר והתנודתיות הגבוהה תשמר. נציין, כי סטיות התקן באופציות המעו"ף נמוכות, ועל כן רואים בפועלים בנקודת זמן זאת הזדמנות טובה למשקיעים להצטייד בהגנות.

יחד עם זאת, בבחינת הבנק את ביצועי שוק ההון המקומי הם מוצאים נקודת אור חשובה. מדד ת"א 100 נפגע במהלך השבועות האחרונים פחות ממרבית שוקי ההון האחרים בעולם- המתפתחים והמפותחים/ דפנסיביים. מדד דצמבר גבוה מהצפיות- לאן פני הריבית?

השבוע פירסם הלמ"ס את מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר, שעמד על 0.6%. שיעור עליית המדד היה גבוה מצפיות מרבית החזאים והגביר את החשש מפני עלייה משמעותית בשיעור האינפלציה. השאלה העולה מכך היא לאן פני הריבית, אשר משמשת את הבנק המרכזי כאמצעי לריסון האינפלציה. על פי מרבית ההערכות, בנק ישראל לא יעלה את ריבית חודש פברואר לאור המשך החלשות הדולר (ראה/י בהמשך). גם המדדים השליליים הצפויים בחודשים הקרובים אינם תומכים בהעלאת הריבית.

המשך החלשות הדולר

חולשתו של הדולר אל מול מרבית המטבעות בעולם מתבטאת גם בשע"ח מול השקל. השבוע המשיך להיסחר הדולר מתחת לרף של 3.8 שקלים לדולר. ככל שנמשכת החלשות הדולר אל מול השקל (או התייצבותו ברמות הנוכחיות) עולה החשש מפני פגיעה ביצוא הישראלי לשווקים ה"דולריים". חשש זה מחדד את המלצתנו למשקיעים להתרכז בחברות המוטות לצריכה המקומית, דוגמת פרטנר, שטראוס גרופ, דלק רכב ובז"ן. על פי מרבית ההערכות, הצריכה המקומית צפויה להפגע פחות מהנעשה בעולם ולהמשיך ולהנות מהשיפור הכלכלי המקומי. סיכום

להערכת כלכלני הפועלים, בתקופה הקרובה שוק המניות המקומי ימשיך להיות מושפע מהנעשה בשוקי ההון הגלובליים. אלה ימשיכו להתאפיין ברמת תנודתיות גבוהה על רקע החששות מפני גלישת ארה"ב למיתון. לפיכך, אין ספק כי רמת הסיכון בשווקים הפיננסים בארץ ובעולם עלתה.

יחד עם זאת, לאור הנתונים המאקרו כלכליים המקומיים (צפי להמשך צמיחת המשק בסביבת ריבית נוחה) ולאור תמחור לא יקר של שוק המניות, סבורים בבנק כי בטווח הזמן הבינוני תחזור המגמה החיובית (אם כי זו תהיה נמוכה יותר בהשוואה לזו שאפיינה את השנים האחרונות).

לאור זאת, חוזרים ומדגישים בפועלים את החשיבות בהתאמת מידת החשיפה לאפיקי ההשקעה השונים לרמת הסיכון אותה הגדיר הלקוח בתהליך ליבון הצרכים. ללקוחות בעלי אורך נשימה, נכונה היום יותר מתמיד המלצת הבנק להתמקד במניות Large Cap , במניות בעלות מדיניות חלוקת דיבידנד ברורה ובסקטורים דפנסיביים, תוך שימת דגש על מניות מוטות צריכה מקומית. על מנת להקטין את רמת הסיכון, מומלץ להצטייד בהגנות, שמחירן כיום נמוך יחסית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה