מדד היתר נפל 11% מתחילת 2008: "לא בטוח שהתמקדות במניות הגדולות בלבד מוצדקת"
האווירה השלילית מלווה את הבורסה של תל אביב מתחילת השנה והעצבנות בשוק מורגשת בחודשים האחרונים כשברקע חששות הנוגעות להאטה בצמיחה הכלכלית בעולם בשל משבר האשראי, האטה שעלולה לפגוע גם בישראל. אחד המדדים הבולטים שסופג פגיעות קשות מהירידות הוא מדד היתר 50, אשר מאבד כעת 2.3% ומשלים ירידה של כ-11% מתחילת השנה. רק באמצע יולי, טרם פרוץ משבר האשראי, ריחף המדד בשיא היסטורי, ומאז הספיק ליפול בלמעלה מ-30%.
מבין המניות הבולטות במדד, אשר ירדו בשיעורים החדים ביותר, ניתן למצוא את סטארלימס שמאבדת 6% ומשלימה נפילה של כ-35% מתחילת השנה, תאת טכנולוגיות שיורדת ב-4.5% וצנחה בשבועיים האחרונים בכ-30%, וכן את קמן החזקות, דורי הנדסה ונפטא, אשר ממשיכות במסען דרומה וצללו מתחילת השנה גם הן בכ-30% כל אחת.
"פתיחת השנה לא האירה פנים לבורסה", אמר ליאור כגן, מנכ"ל מבט תעודות סל. "מטבע הדברים, כשהשוק יורד והמניות הכבדות יורדות - מניות היתר יורדת עוד יותר. זה מאוד מזכיר את השנה החולפת כאשר רוב העלייה בבורסה התרחשה במדד המעו"ף ומדדי היתר הניבו תשואות אפסיות. המשקיעים מתמקדים במניות הכבדות ופשוט לא קונים מניות יתר בגלל רמות הסיכון הגבוהות.
"בדרך כלל יש קורלציה בין המניות הכבדות למניות היתר, כלומר כאשר המניות הכבדות עולות אז המניות הקטנות עולות עוד יותר. 2007 הייתה שנה יוצאת דופן מהבחינה הזו כי המניות הכבדות עלו והמניות הקטנות לא עלו".
בהתייחסו למידת הנפילות בקרב מניות היתר, ציין כגן: "אני לא בטוח שיש פה אובר-שוטינג. יש פה משהו שמרחף בשוק (משבר הסאב-פריים) ומייצר אי ודאות גדולה; המשקיעים רוצים להיפטר מהמניות הקטנות ומתמקדים במניות הגדולות. האם האסטרטגיה הזו של התמקדות במניות הגדולות נכונה? לא בטוח. כאשר משבר הסאב-פריים יתפוגג והוודאות תחזור לשווקים - המצב ישתנה. היתר יכול לעלות ב-10% ביומיים".
"יש פה אובר-שוטינג רציני"
האנליסט יואב בורגן מבית ההשקעות לידר שוקי הון מאמין גם הוא שהמשקיעים נמצאים בתהליך של תמחור מחדש של סיכונים. "הירידות במדד היתר הן בגדר בריחה של המשקיעים מסיכון. גם בארה"ב המניות הקטנות במדד ה-Russell 2000 ירדו יותר מאשר המניות במדדים הכבדים. אם מישהו מחליט להישאר בשוק, אז הוא כבר יישאר במניות הכבדות. ככל שהמניה יותר קטנה היא גם יותר מסוכנת.
"אני חושב שיש פה אובר-שוטינג משמעותי ואני חושב שיש ביתר הזדמנויות בלתי רגילות כמו במניות רבינטקס, אקסלנס ואף איתמר. השאלה הגדולה היא מתי הקאמבק יתחיל. אי הבהירות בשווקים הגלובלים מקשה עלינו לחזות בשלב הזה מתי המדד יחזור, אך זה לא יקרה בטווח הקצר".
אין סיבה כלכלית לירידות החדות
רונן אביגדור, מנהל השקעות במנורה מבטחים, אינו צופה שינוי מגמה ביתר בטווח הקרוב, אך מאמין כי כבר היום ניתן למצוא הזדמנויות קנייה טובות שכן הסיבה לירידות אינה כלכלית.
"הירידות ביתר הן ללא סיבה אמיתית", מדגיש אביגדור. "נראה כי הדרמות והדגש ב-2008 יהיו במניות הכבדות, כמו בשנה שעברה. הפוטנציאל הכלכלי במניות היתר גבוה משמעותית מהמניות הכבדות".
בהתייחסו לשאלה מדוע המדד עדיין מתנהג בצורה בעייתית, ענה אביגדור: "ראשית, הבעיה היא חוסר נזילות. כאשר אתה נמצא בפדיונות מצד הקרנות אתה מוכר ולא משנה מה. בנוסף, גופים מוסדיים נמצאים במגמה של הקטנת מניות היתר והגדלת המניות הכבדות. כלומר השיקול הוא לא כלכלי. כמו כן, מנהלי תיקים נמצאים בלחץ מצד הלקוחות שמבקשים להיפטר ממניות היתר. גם בעלי עניין בשלב זה עוד לא ביצעו רכישות גדולות במניות היתר.
"בשורה התחתונה, מוכרים קל מאוד למצוא וקונים קשה למצוא. עם זאת, ניתן למצוא שורה ארוכה של חברות הנסחרות במכפיל רווח חד-ספרתי נמוך. אני לא צופה התאוששות משמעותית של מניות היתר לפני שתתייצב התמונה הגדולה, קרי לפני שהמדדים הכבדים יתייצבו. בטווח הנראה לעין, מדד היתר ימשיך לסבול מחוסר הנזילות ומחוסר האהדה".
במנורה מבטחים מציינים את מניית אלרוב נדל"ן, אשר לה פוטנציאל עלייה של 70%, מרתון שנסחרת בדיסקאונט של 35% ו-ORT שנסחרת בדיסקאונט של 21%.