כלכלנים בארצות הברית מזהירים: "המיתון הולך להיות רציני"

גל של פסימיות שטף את האורחים בכנס השנתי של איגוד הכלכלנים האמריקני. כלכלן בכיר לשעבר בקרן המטבע הבינ"ל: "הצמיחה בשני הרבעונים הקרובים - אפסית ואף שלילית". נקודת האור: הפד ימשיך להוריד את הריבית וההלם בשווקים ירסן את האינפלציה
עדי בן ישראל |

המפגש השנתי של איגוד הכלכלנים האמריקני, אשר התקיים בסוף השבוע בארה"ב, קיבל תשומת לב רבה על רקע הירידות החדות שנרשמו ביום שישי בוול סטריט בעקבות נתוני התעסוקה המאכזבים והתגברות החששות מפני גלישת הכלכלה האמריקנית למיתון. כלכלנים רבים התקשו לשמור על אופטימיות בכנס והעדיפו לדבר על מיתון בארה"ב, אולם סלע המחלוקת העיקרי נותר חומרת המיתון אליו תיקלע הכלכלה הגדולה בעולם.

"המיתון הולך להיות רציני", מזהיר דין בייקר מ-Center for Economic and Policy Research. בייקר מעריך כי הפגיעה בשוק המשכנתאות האמריקני כולו תגיע לפי 3 מפגיעה בהיקף 160-200 מיליארד דולר אותה צפוי לספוג שוק משכנתאות הסאב-פריים. מחיקות הענק, לדבריו, יפגעו בעיקר בחברות המשכנתאות המובילות בארה"ב, פרדי-מק (סימול: FRE) ופאני-מיי (סימול: FNN).

רג'וראם רג'אן, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת שיקאגו אשר כיהן בעבר ככלכלן בכיר בקרן המטבע הבינלאומית, סבור כי התקשורת מנפחת את הבעיות בשוק האמריקני. "אנחנו הולכים לקבל צמיחה נמוכה מאוד בשני הרבעונים הקרובים; צמיחה אפסית או אף שלילית", אומר רג'אן, אך מדגיש כי סימן השאלה ניצב סביב המגמה במחצית השנייה של 2008, אז עשויה הכלכלה האמריקנית להתאושש, או לחלופין לספוג זעזועים קשים יותר במידה ומשבר האשראי יתרחב לתחומים אחרים של הכלכלה.

אליסטר מיילן, פרופסור לכלכלה בבית הספר למינהל עסקים שבאוניברסיטת לונדון, צופה "שנה חלשה מאוד", אך מדגיש כי עדיין קשה לומר במדויק "עד כמה עמוק יגיע המשבר". לדבריו, "הייתה התרחבות משמעותית בשוקי המשכנתאות, ולא רק בשוק הסאב-פריים, במהלך 5-10 השנים האחרונות. כעת, משבר האשראי מאיים על הצמיחה. אם נראה האטה משמעותית, משבר האשראי רק יחריף". למרות הפסימיות, מיילן מצביע על נקודת אור בדמות קרנות השקעה פרטיות אשר מנצלות את תקופת המשבר ורוכשות נתחים בבנקי ההשקעות השונים, ובכך מגדילים את רמות ההון שלהם ומסייעים להם להתמודד עם מחיקות-הענק.

מיילן מאמין כי הפדרל ריזרב והבנק המרכזי האירופי יפחיתו את הריביות לפחות ב-6 החודשים הקרובים, וההלם הכלכלי שיווצר בשווקים יקרר את האינפלציה הגואה. עם זאת, השורה התחתונה של מיילן אינה אופטימית, שכן הוא צופה שהכלכלה תתאושש מהמשבר רק ב-2010.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה